Dual ISO jest w panasie.
Dual ISO jest w panasie.
Przygotowania do startu trwają: Aparaty cyfrowe Lumix G - Kamery i aparaty - Panasonic Polska
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wygląda na świetny sprzęt, ale dla profesjonalistów, bo amator (taki jak ja) pewnie nie zobaczy różnicy między taką bestią a zwykłym aparatem/kamerą. Widzę, że jeśli w aparatach teraz walczy się o AF i liczbę klatek na sekundę, tak w kamerach walka idzie o przepływności (1.9Gb/s to przecież aż 234MB/s czyli minuta takiego filmu to prawie 15GB....). Jako amator w Olku z AF i FPS skorzystam, w Panasie z tej przepływności pewnie nie .
Cieszy, że m43 idzie też w tym kierunku .
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||
@Bodzip Takie wyjaśnienie znalazłem: Najnowsza modyfikacja nosi nazwę Dual ISO i znacznie podnosi jakość zdjęć i filmów na wysokich czułościach. Po zainstalowaniu nowego oprogramowania obraz na wysokich czułościach ISO charakteryzuje się rozpiętością tonalną wyższą aż o 3 EV. Ponadto szumy są znacznie niższe. Sztuczka ta jest realizowana poprzez zastosowanie różnych czułości na różnych liniach matrycy. Cześć linii pracuje na ISO 100, a część np. na ISO 1600. Dzięki temu zachowuje się rozpiętość tonalną prawie tak dużą, jaką gwarantuje ISO 100, a do zarejestrowania sceny wymagane jest tyle światła, co przy ISO 1600
Źródło: Dual ISO – oprogramowanie, dzięki któremu nie musisz się bać wysokich czułości ISO (spidersweb.pl)
Rysiek_______________
@Rysiek_O dzięki za info
To ja zrobię 2 lub trzy zdjęcia przy ISO 2500 i złożę je w dowolnym programie do stackowania i w rezultacie będę miał wynikowe zdjęcie z ISO = 500 albo i mniej. Często stosowane w astrofotografii.
Spróbuj, sprawdź - bez odszumiania i zobaczysz wynik
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||
Dotychczas w niektórych aparatach było coś jakiego jak dual gain, czyli aparat miał dwa natywne ISO. Jedno np. 100, drugie 800 by poprawić SNR. Wygląda na to, ze Panas poszedł w kierunku Canona i połowę pikseli zrobił na niższe ISO a połowę na wyższe (te się przelaczaja na niższe gdy nie ma potrzeby żyłować czulosci), składając takie zdjęcie SNR jest wyzszy. Tak to rozumiem
Są pierwsze jaskółki Jeden z portali oferuje nowy korpus za 9999 zł. Mają też zestawy z 12-60 w obu wariantach. Na GH5 promocja 900 zł
Ruch się zrobił w mikro 4/3 Można wybierać, kupować, zamieniać
PS. Czasem szkoda, że człowiek ma tylko dwie nerki
Rysiek_______________