Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Kilka fotek z byłej bazy wojskowej Borne Sulinowo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Kilka fotek z byłej bazy wojskowej Borne Sulinowo

Pierwsze trzy fotki przedstawiają ruiny Kłomina – podbazy na południowym krańcu poligonu Borne Sulinowo. Oprócz ruin jest tam jeszcze 5 lub 6 typowych bloków mieszkalnych z wielkiej płyty zbudowanych pod koniec lat osiemdziesiątych, wszystko opuszczone, zdewastowane doszczętnie oraz poniemieckie budynki (około 10 – 12), również w większości zdewastowane. W jednym z nich mieści się baza pracowników leśnych, a w drugim jakaś firma budowlana. Całość zabudowań Kłomina leży w lesie z tak gęstym poszyciem, że strach chodzić. Naturalne środowisko dla paintballowców.

Chciałbym zwrócić uwagę na napis na pierwszym zdjęciu BS 1 wykonany niewątpliwie przez młodocianego (użycie słowa „kupa”) i na słowo „gej”, które w kulturze autora napisu ma znaczenie nie tylko pejoratywne, ale jest przezwiskiem, synonimem kogoś obrzydliwego, wstrętnego, nieakceptowalnego. Jest to też mała cząstka naszej kultury – niechwalebna.

BS 1

Fotka BS 2 jest malowidłem poradzieckim przedstawiającym scenę przysięgi wojskowej. Postać kobieca trzyma sztandar, po prawej przedstawiciele wszystkich rodzajów sił zbrojnych, u góry herby 14 republik radzieckich. Malowidło to pokazuje, jak osobom odpowiedzialnym za kulturę w jednostce wojskowej było wszystko jedno – tak straszne artystycznie i niedbale wykonane malowidło (np. proszę zwrócić uwagę na rękę kobiety dzierżącej sztandar i w ogóle na całą postać kobiety, chyba odpustowy artysta namalowałby to lepiej) ilustruje doskonale pewnego rodzaju mentalność – byle jak, byle było ale ideologicznie słusznie i propaństwowo.

BS 2

Na fotce BS 3 widać zaciekłość z jaką zabierali się do odzyskiwania drewna i metalu miejscowi demontażyści. To wygląda, jak po ostrzale artyleryjskim, ale wszystko to jest wynik prac rozbiórkowych, bo kominy pozostały na swoim miejscu.

BS 3

Fotki BS 4 i BS 5 są przykładami niszczenia zdjęć przez programy graficzne.

BS 4, to podwójny daltonizm.

Na BS 5 chciałem pokazać skutki nalotu ciężkich bombowców z Krainy Liliputów.

Pzdr, TJ

BS 5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Igorra
    Mieszka w
    k. Krakowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Fajne, najlepsze jedynka, ma lądny kadr i taka najciekawsza, pokazuje dokładnie tą riune
    "Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Dla mnie BS 2, pozostały namacalny ślad byłych "lokatorów" tych obiektów.

ps. z fotki mi wychodzi 15 republik, a powinno być 16.
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dobra robota
    ale
    daltonizm mi nie pasuje ;p

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie podobają się. Znaczy są zupełnie ok technicznie i jako fotki dokumentujące niczego raczej nie można im zarzucić. Ale brak mi jakiegoś mniej typowego spojrzenia, kreatywności w patrzeniu. Czegoś co sprawiłoby, że zdjęcie zapadnie w pamięć. Jakiegoś akcentu. Czegoś co sprawiłoby, że fota mówi. Że może istnieć również bez opisu. Te ostatnie przejechane szopowym walcem są moim zdaniem bez sensu.

Pozdrawiam
    Przemek

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dzięki Tadeusz za pokazanie ciekawego miejsca. Oglądam te zdjęcia z satysfakcją - po okupantach nie zastanie "kamień na kamieniu". Paradoksalnie ruiny mogą mieć optymistyczną wymowę i tak to odbieram. BS 2 - ta fota jest dla mnie najbardziej czytelna, zapada w pamięć. Jakbym kiedyś był w tamtych stronach dzięki tym zdjęciom chciałbym to zobaczyć na żywo...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Igorra, Bit4, Gundi, PrzemQ_09, Ktotek, dziekuję za komentarze.

Bit4,
    Rzeczywiście na malunku jest 15 republik. O takiej liczbie republik w składzie ZSRR na rok 1992 informuje wikipedia.

Ktotek,

Głównym celem było pokazanie poradzieckich ruin, a w pierwszym rzędzie malowidła, które straszy do dzisiaj wszystkich przejmującą brzydotą i kontekstem historycznym nie do żartów. Odpłynęło to wszystko od nas w pokojowy sposób, rozpadło się, wicher historii zmiótł potęgę i aspiracje. Malunek nadal ostrzega.
    Mocna rzecz, choć na zdjęciu nie widać dobrze skali, jako że ramka kadru ogranicza. Tutaj potrzebna by była kamera video, plan ogólny, powolne zbliżenie, kilka najazdów na szczegóły, a w tle znany hymn na zmianę z chrzęstem gąsienic i miarowo wybijaną melodią idących w antyortopedycznym marszu niezmierzonych szesnastkowych kolumn.

Aby dać lepsze pojęcie o charakterze bazy dołączam dwie fotki.

BS 6 przedstawia fasadę bloku z wielkiej płyty, a BS 7 jakąś salę - konferencyjną, widowiskową, nie wiem. Wszystko jest atakowane przez zieleń, powoli zarasta. Bloki były budowane w latach osiemdziesiątych. Zastanawiam się, w jakim celu dokonywano takich inwestycji - tylko dla poprawienia warunków bytowych personelu, czy dla przyjęcia większej ilości tego personelu, czyli powiększenia sił (i srodków też - podobno, na terenie poligonu Borne Sulinowo były budowane silosy do rakiet z głowicami jądrowymi typu SS-20, czy jakoś tam, ale samych rakiet podobno nie zdążono zainstalować).

Pzdr, TJ

BS 6

BS 7

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ot pstryki... zero przemyślenia kadru, tu coś wystaje, tu zaś ucietę. Fatalnie.

+ obróbka jak dzieciaka zafascynowanego filtrami w PSie :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Grizz,
    Spokojnie, nie emocjonuj się, to są foteczki sprawozdawcze.
    Pzdr, TJ

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie bardzo rozumie jakiej to kreatywności i artyzmu oczekujecie po śmietnikowych ruinach i dewastacji mienia ?
    To tylko zapis faktu.
    Jak dla mnie ciekawe.