Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Fotografia szkolna - E-3

| OlyJedi Awatar borowik23
    Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Fotografia szkolna - E-3

Witam,
    pisze, ponieważ niedługo będe składał papiery o dofinansowanie do działalności w PUP - i sądząc po małym zainteresowaniu tymże dofinansowaniem w moim powiecie, jestem niemal pewien dotacji - dokładnie, 14400 zł teraz tylko problem, na co przeznaczyć te pieniądze.
    Zajmował się będe na początku głownie fotografią szkolną - zdjęcia klasowe, oraz od czasu do czasu obsługa różnych imprez, typu śluby etc.
    Zastanawiam sie co do sprzętu, a konkretnie, przyjmuje dwie opcje:
    - Nikon D200, 17-55/2.8, 85/1.4, 50/1.4, SB-800
    - Olympus E-3, 12-60, Leica 25/1.4, 50/2.0 Macro, FL-50R i zostaje jeszcze jakieś tys zł na coś do wydania ...

Co doradzicie obiektywnie patrząc na to?? Może jeszcze jakis inny zestaw z Olympusa?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    e-3 + 14-54 + 50f2 (fl50r - dostajesz gratis)+ zestaw lamp studyjnych
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    e-3 + 14-54 + 50f2 (fl50r - dostajesz gratis)+ zestaw lamp studyjnych
    A racja, teraz ta promocja z FL50R ... hm ... a na śluby ewentualne nie przyda sie nic więcej? i inna sprawa, ile taki zestaw lamp może kosztować? szkoły = fotografia bardziej obwoźna ... w sumie, jak dają kase, której nie trzeba zwracać, trzeba przyinwestować na styk ...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Taki zestaw może kosztować duuużo :P

Popatrz po ofercie hensela - bardzo fajny sprzęcik.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Zastaqnów się co ma być priorytetem... czy szkoły czy sluby...

jak szkoły to bierz jak wyżej, a leice 25 czy sigmę 30 1,4 dokupisz póxniej.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 2.06.08 o 23:58 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zastaqnów się co ma być priorytetem... czy szkoły czy sluby...

jak szkoły to bierz jak wyżej, a leice 25 czy sigmę 30 1,4 dokupisz póxniej.
    nieno, w tej sytuacji akurat szkoły są priorytetem, śluby to "okazjonalnie", że to tak ujme ... przez pierwsze miesiące szkoły oraz później imprezy szkolne no to będzie trzeba sie zastanowić nad takim zestawikiem, i sprawdzić, jaki zestaw będzie potrzebny ... żeby objąć powiedmzy 35-osobowa klase w 3 rządkach i miec jeszcze zapas na różne sytuacje

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Na imprezy szkole tez potrzeba jasno, wiec i na slub bedzie.

Ja bym wziela E-3 [+FL-50R] + 35-100 + 12-60 Cenowo chyba akurat. Albo zamiast 12-60 -> 11-22.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ale to mają być cykąłki? Grupowe + portretówki jak rozumiem? Po co do tego 35-100? Lepiej zainwestowac w oświetlenie - zwłaszcza,z e jak wyskoszysz z dwoma kompaktami, z parasoklką czy softbocem, to da to lepszy efekt niż malutka fl50

Mieszka w
    Piastów / Pruszków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    no cenowo sie miesci, tyle ze chyba jednak rada Grizza jest lepsza i taki sprzęcior może też troche profesjonalniej wyglądać, a wtedy dyrekcje inaczej też na to patrzą ...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    http://www.pstryk.pl/details:4993/hensel+eflash+kits ---> taki zestaw, nr2, by chyba był az nadto do tego typu działalnosci??
    Ostatnio edytowane przez borowik23 ; 3.06.08 o 00:28 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    borowik:

Posłuchaj rady grizz'a, bo dobrze gada. 14-54 załatwia Ci reportaż i fotki grupowe a 50 macro załatwia Ci portret i macro. 12-60 jest drogi, 35-100 to kloc. Do zestawienia dołożyłbym jeszcze jakiegoś E-410 jako backup. Zamkniesz kapslem i niech sobie jeździ w jakiejś przegródce.

Pozostaje kwestia tego czy jesteś świadom tego jaki obraz generuje E-3 na wysokich czułościach. Jeśli możesz żyć bez ISO1250 i wyżej, to poza tym drobnym zgrzytem jest to świetny aparat. Pamiętaj że chcesz wyłożyć niemałą kasę.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez borowik23 Zobacz posta
    http://www.pstryk.pl/details:4993/hensel+eflash+kits ---> taki zestaw, nr2, by chyba był az nadto do tego typu działalnosci??
    Hensel to Hensel, pamiętaj że zakupujesz sprzęt na lata, a tu kupujesz jakość z pierwszej ligi
    było sobie życie