Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Pytanie Nowego Użytkownika OLYMPUSA Mju 780

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pytanie Nowego Użytkownika OLYMPUSA Mju 780

Witam wszystkich... jestem nowym użytkownikiem tej Marki i od jakiegoś czasu interesuje mnie tematyka związana z robieniem zdjęć...
    mam do was jedno pytanko...
    Posiadam aparat Olympus Mju 780 i martwi mnie jedna rzecz wiem że aparaciki służą do robienia zdjęc a nie do filmowania, ale podczas krecenia ( na słoncu ) filmu i ogladania go poźniej wysteopuje rozowa linia czy jest to normalne w tego typu aparatach?!bo obawiam że czy może byc cos popsute, ustawienia rożnych jakosci nie pomogły, ma ktoś z was taki aparat?! jak to u was jest?

Przepraszam jesli Moje pytanko bedzie dla was flustrujące...jeśli jest to możliwe prosze o odpowiedz

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez damian_qbass ; 2.06.08 o 17:00

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Żadna różowa linia nie ma prawa być na zdjęciu robionym w pogodny dzień,chyba, że masz obiektyw skierowany prosto w słońce. Wygląda to na wadę aparatu w trybie filmowym, jakieś niedomykanie migawki powodujące zaswietlenia. Najlepiej, o ile możesz sprawdź ten tryb/filmowy/ na innym aparacie Mju780 i porównaj, myślę,że np. w MM jak sie poprosi to uruchomią na chwilę taki tryb w demonstracyjnym aparaciku, tylko muszą chcieć załadować baterie... ale nie wydaje mi sie aby to był taki urok tego aparatu, raczej wadliwa, pojedyncza sztuka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    zdjecie wykonuje bez problemu, nie ma na nim zadnych wad, na ekranie widac jedynie rozowe smugi jak w zaleznosci od kąta w jakim trzymam aparat i czy jest to robione np w domu przed oknem gdzie odbija sie swiatło słoneczne , na zdjeciach tego nie ma, lecz właśnie na filmikach widać nie wiem jak to sie fachowo nazywa "szmery" poprostu sa linie różowe

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    a może to odblask od powierzchni obiektywu ?
    nie wada aparatu tylko odbicie ?

pokaż kawałek takiego filmu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok zaraz wysle
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    filmik zostal nagrany przed chwilka, wbrem temu co sie wydaje nie jest nagrywane w strone Słonca, było wtedy z drugiej strony domu

proszę macie tu linka

http://www.speedyshare.com/456978356.html
    Ostatnio edytowane przez damian_qbass ; 2.06.08 o 17:29 Powód: Automatyczne scalenie postów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    hmm no nikt nie powie mi co sadzi na ten temat?

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Jak dla mnie to jest najzwyklejsza flara .

tyle ze nie w formie wielokątów ale smugi - przednia coczewka (szybka) obiektywu jest płaskawa więc łatwo jej w ten sposób odbijać światło.

Zauważ, że masz ten efekt tylko kierując na świecący obiekt. masz jakieś 359 stopni w których ten efekt nie występuje

ja bym się nie bał - robiąc foty pod punktowe źródła światła w 770 SW mam dokładnie to samo.

pzdr
    dobas

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli nie jest to wada aparatu w trybie filmowym??

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    wątpię - raczej flara ale porównaj moją opinię jeszcze z opiniami innych bo nie jestem jakimś przeautorytetem i też się mogę mylić

lednak na 98 % uważam że to żadna wada aparatu tylko konstrukcji obiektywu. co jest chyba nie uniknione przy tej wielkości obiektywów

Gdyby ten obiektyw miał osłonę przeciwsłoneczną - na przykład tulipana - wyglądał by oczywiście śmiesznie - ale wtedy pewnie by tego nie było

jeśli przysłonisz od góry obiektyw ręką - tak aby padał na niego cień to też tego nie będzie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ok dzieki za odpowiedzi... byłem w sklepie sprawdziłem na takim samym aparacie i film wyglada w ten sam sposób i są takie same zaświetlenia. uspokoiłem się troszke bo myślalem że to z moim aparatem jest coś nie tak
    Ostatnio edytowane przez damian_qbass ; 3.06.08 o 12:25