Kompletnie się nie znam na kolodionie, więc się wypowiem:
1. Nie z nam się, ale lubię. Do tego stopnia, że czasem sobie podrabiam w fotoszopie. Nic wielkiego, ale... Jedną z rzeczy, które dają kolodionowy klimat jest poruszenie. Ok, obecnie panuje fetysz ostrości, ale z klasycznym kolodionem nie ma to nic wspólnego. Klasyczny kolodion nie jest zorojedynkowy, coś się poruszyło, a coś nie i to daje genialny klimat. Dlatego moim zdaniem lampy odpadają i odpada zbyt silne światło.
2. Oczy. W oczach odbija się światło, te nowoczesne kolodiony z odbitymi modyfikatorami, a jeszcze gorzej, jeśli z odbitymi wieloma mniejszymi źródłami... masakra. Totalne ZERO klimatu. Nie znam się, ale na początek bym poeksperymentował ze zwykłymi żarówkami LED schowanymi za prześcieradłem/białą zasłoną prysznicową, dyfuzyjną blendą 200x150. To będzie bliższe efektu naturalnego światła i z 10x tańsze niż panele.

Odpowiedz z cytatem
  Odpowiedz z cytatem Zamieszczone przez fotna
 Zamieszczone przez fotna

| OlyJedi
| OlyJedi Fotografia to eksperyment ze światłem znajdziesz to coś to dobrze, ale jeszcze fajniejsze jest samo szukanie.
 Fotografia to eksperyment ze światłem znajdziesz to coś to dobrze, ale jeszcze fajniejsze jest samo szukanie.