Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: 100-300 f/4 dla Olympusa

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Hmm, stabilizacje mierzy sie raczej w EV, a nie w %, wiec mysle, ze to po prostu lepsza technologia.
    Oczywiście, że mierzy się w EV. Nie bardzo rozumiem w jakim celu wmieszałaś w to procenty? Wszystko sprowadza się do utrzymania nieporuszonego zdjęcia przy jak najdłuższym czasie.

Zastanów się dlaczego w różnych rękach stabilizacja ma różną skuteczność?

Wpływ na taki stan rzeczy ma sama technika trzymania aparatu, zmęczenie fotografującego jak i kilka innych czynników. Zwróć uwagę, że najlepiej panujesz nad aparatem w momencie między wydechem, a kolejnym wdechem Praca fotografa z długą lufą niewiele się różni od pracy snajpera Wszystko sprowadza się do wyczucia momentu, w którym aparat (obraz) "zamiera". Jeśli "czujesz" ten moment, to możesz się w niego lepiej wstrzelić.

Stąd taka, a nie inna hipoteza. Widząc stabilizujący się obraz naciskamy spust w chwili, gdy widzimy "zamierający" obraz i mamy pewność, że wyberamy odpowiedni moment. Nie widząc stabilizującego się obrazu naciskamy spust w momencie, gdy mamy przeczucie, że jest to najwłaściwszy moment.

Tak sobie gdybam
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 5.06.08 o 15:15

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Piszesz o wiekszej skutecznosci, a to mi sie kojarzy z ile wyszlo / ile zrobiono

Z pewnoscia IS to rzecz wzgledna, i teraz tez sobie dywaguje, czy testy na np. najdluzszej mozliwej ogniskowej nie bylyby lepsze niz testowane zazwyczaj krotkie obiektywy i stosunkowo dlugie czasy [jak to optyczne.pl robilo kiedys]. To pierwsze imho trudniej utrzymac niz to drugie... Bo coz nam ze stabilizacji 3EV, jezeli utrzymamy np. 1/8s bez niej, czyli 1s z ISem - a watpie, że IS da nam tyle...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Z pewnoscia IS to rzecz wzgledna, i teraz tez sobie dywaguje, czy testy na np. najdluzszej mozliwej ogniskowej nie bylyby lepsze niz testowane zazwyczaj krotkie obiektywy i stosunkowo dlugie czasy [jak to optyczne.pl robilo kiedys]. To pierwsze imho trudniej utrzymac niz to drugie... Bo coz nam ze stabilizacji 3EV, jezeli utrzymamy np. 1/8s bez niej, czyli 1s z ISem - a watpie, że IS da nam tyle...
    Nie ma opracowanej metodologii. Dlatego producenci piszą w specyfikacjach co chcą

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Z pewnego źródła wiem że planowane jest wypuszczenie tej wersji Sigmy pod Olka. Oj będzie konkurencja z Zuiko 50-200
    Przecież to wiadome od dawna... Kilka miesięcy temu Sigma to ogłosiła, przy okazji mówiąc o wprowadzeniu pod 4/3 Sigmy 10-20.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A ja bym widział SIgmę 50-150 EX f2.8 jak dla mnie wiecej nie trzeba a i cena całkiem niezła...A czy ta 70-200 była by jaką kolwiek konkurecją dla ZD50-200 SWD to wątpię
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    ...A czy ta 70-200 była by jaką kolwiek konkurecją dla ZD50-200 SWD to wątpię
    Cichy, szybki napęd. HSM można porównać do SWD?
    Światło 2,8 w całym zakresie ogniskowych. I to może zadecydować przy zbliżonej jakości zdjęć z obu szkieł.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1 Zobacz posta
    Cichy, szybki napęd. HSM można porównać do SWD?
    Światło 2,8 w całym zakresie ogniskowych. I to może zadecydować przy zbliżonej jakości zdjęć z obu szkieł.
    Preblemy z FF/BF a HSM i SWD to chyba to samo? cz też się mylę? i mydlenie tej sigmy na 2.8..jakośc wykonania i ogniskowa zaczynajaca sie od 140mm po cropie Jedyne do do mnie przemawia to ''jednolita'' konstrukcja ale za to też 370g wiecej wagi... Ewentualnie ''gdyby'' kosztowała w granicach 2,5 tyś (nówka 3 latka gwarancji) to bym się zastanawiał..ale i tak pewnie wybrał bym ZD nawet 2giej ręki
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 5.06.08 o 22:12
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Czekam i czekam, przyglądam sie temu co sie dzieje w E-systemie... Może gdzieś już cokolwiek słychać o obiektywie 100-300 f/4 (ew. 300 f/4) dla Olka? Niekoniecznie ta Sigma (choć mi się marzy takie posunięcie Sigmy). Może coś wiadomo o planach dotyczacych takiego szkła?
    To jest moje marzenie:
    E3 + sigma 100-300 f/4...... albo E3 i stałka 300mm f/4 od Olka....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pointer0 Zobacz posta
    E3 + sigma 100-300 f/4...... albo E3 i stałka 300mm f/4 od Olka....
    Tu nie ma co marzyć, stałka 300mm f2.8 od Zuiko przecież jest. Wystarczy wziąć kredyt pod zastaw mieszkania...

A 100-300mm (nie boję się tego powiedzieć, nawet stałka 400mm) to byłby niezły kop dla zwierzopoławiaczy.

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    A 100-300mm (nie boję się tego powiedzieć, nawet stałka 400mm) to byłby niezły kop dla zwierzopoławiaczy.
    Marzę o takim szkiełku pod 4/3.