"Ciężko coś zaproponowac i odnieść sie bo nie bardzo wiemy do jakich obiektywów chciałbyś porównać "trzysetkę" f4.0 systemu 4/3. Nawet nie wiemy w jakich cenach. Nie wiem na co liczysz, jedynie chyba tylko na pogaduchę ktorej nijak nie bedzie można odnieść do systemu O."
Chciałbym sie dowiedzieć czy w srodowisku użytkowników systemu wiadomo coś o takich obiektywach (stałka 300/4 lub Sigma 100-300/4). O to pytałem, bo kto jesli nie użytkownicy mają sie tym interesować i coś wiedzieć w temacie. Nikon, Pentax, Canon mają taka możliwość (bądź ta Sigma, bądź stałka 300/f4). W Olympusie taka opcja byłaby wręcz rarytasem dla amatora fotografującego przyrodę.
Nie wiem dlaczego cena 5200 za nowy stałoogniskowy obiektyw 300/f4 tak powaliła przedmówcę. Cena porównywalan z sigma 50-500 dostępna w systemie 4/3 a jakość optyczna i jasność mówi sama za siebie. Amator wytrwale odkładający pieniądze jest w stanie się do czegoś takieg przymierzyć. W przeciwieństwie do ZD 300/2,8. Dodajmy jeszcze do tego, że w pozostałych systemach można jeszcze wyszarpać się na Sigmę 300/2,8. W olympusie nie - a szkoda wielka.
Nie zrozumcie mnie opacznie i nie piszcie "to sobie wybierz inny system", bo nie o to tu chodzi. Ja pytam czy wiadomo coś o konkretnym obiektywie (Sigmie 100-300/f4), bo jesli jest w planach pod Olympusa to będę na niego czekał i wejdę w ten system. Ktokolwiek wybierał system mając ograniczone środki finansowe wie , że to ważny wybór. A powyższa opcja rozwiałaby watpliwości wielu osób.