Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Wątek: 100-300 f/4 dla Olympusa

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    "Ciężko coś zaproponowac i odnieść sie bo nie bardzo wiemy do jakich obiektywów chciałbyś porównać "trzysetkę" f4.0 systemu 4/3. Nawet nie wiemy w jakich cenach. Nie wiem na co liczysz, jedynie chyba tylko na pogaduchę ktorej nijak nie bedzie można odnieść do systemu O."

Chciałbym sie dowiedzieć czy w srodowisku użytkowników systemu wiadomo coś o takich obiektywach (stałka 300/4 lub Sigma 100-300/4). O to pytałem, bo kto jesli nie użytkownicy mają sie tym interesować i coś wiedzieć w temacie. Nikon, Pentax, Canon mają taka możliwość (bądź ta Sigma, bądź stałka 300/f4). W Olympusie taka opcja byłaby wręcz rarytasem dla amatora fotografującego przyrodę.
    Nie wiem dlaczego cena 5200 za nowy stałoogniskowy obiektyw 300/f4 tak powaliła przedmówcę. Cena porównywalan z sigma 50-500 dostępna w systemie 4/3 a jakość optyczna i jasność mówi sama za siebie. Amator wytrwale odkładający pieniądze jest w stanie się do czegoś takieg przymierzyć. W przeciwieństwie do ZD 300/2,8. Dodajmy jeszcze do tego, że w pozostałych systemach można jeszcze wyszarpać się na Sigmę 300/2,8. W olympusie nie - a szkoda wielka.
    Nie zrozumcie mnie opacznie i nie piszcie "to sobie wybierz inny system", bo nie o to tu chodzi. Ja pytam czy wiadomo coś o konkretnym obiektywie (Sigmie 100-300/f4), bo jesli jest w planach pod Olympusa to będę na niego czekał i wejdę w ten system. Ktokolwiek wybierał system mając ograniczone środki finansowe wie , że to ważny wybór. A powyższa opcja rozwiałaby watpliwości wielu osób.
    Ostatnio edytowane przez pointer0 ; 2.06.08 o 14:30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

A mnoże Sigma dostrzeże dziurę i wypuści swoje tele 100-300 f/4 pod bagnet Olka?
    To byłoby chyba dla nich najtańsze rozwiązanie a klientów mieliby na pęczki

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sigma 135-400 miala niedawno status 'discontinued', wiec moze faktycznie Sigma sie szykuje do wypuszczenia 100-400? Zdjecia z tej pierwszej ZAWSZE wygladaly tragicznie :/ A ta druga jest niczego sobie.

// ale 50-200 i tak wymiata ;p

Pointer, o to musisz sie Sigmy zapytac A tak co do Olka, to praktycznie niczego nie wiadomo... Wiadomo, ze kiedyskiedys ma byc 100mm makro i wiecej przeciekow niet. Tzn moze niektorzy [zarzad etc] cos wiedza, tego to nie wiem Tylko mowie, ze nie za wiele wiadomo.
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 2.06.08 o 14:39
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta

// ale 50-200 i tak wymiata ;p
    owszem - ale niestety brakuje mu tych 100mm extra, nawet kosztem ułamka działki światła. A w/w Sigmy naprawdę nie trzeba przymykać....
    No i ten dziwny zwyczaj, o którym nikt tu chyba nie mówi. Nie wiem czy każde Zuiko, ale na pewno każdy 50-200 jaki miałem w rękach ma durny zwyczaj przejeżdżania się po całym zakresie jeśli chcę co wyostrzyć bliżej nieskończoności, zaczynając od cofnięcia AF i dopiero ruszenia do przodu. Nie robi tak jedynie wtedy kiedy AF stoi bardzo blisko punktu na który ma ustawić ostrość oraz w sytuacji kiedy ma przeostrzyć od nieskończoności do punktu blisko obiektywu.
    Przykłąd z praktyki. Robię coś w dużej odległości i nagle chcę wyostrzyć na coś w odległości 2m - robi to błyskawicznie. Na odwrót - rzęzi za długo, stanowczo za długo.
    A nie zauważyłem tego u Sigmy ( specjalnie próbowałem dla porównania) ani z 70-200L.
    Nie wiem, czy to nie kwestia softwaru, może dałoby się jakoś zlikwidować....
    Tak czy inaczej to extra szkło ale kolejne pokazy w Berlinie pokazały mi że za krótkie o te 100-200mm

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    50-200 f/2.8-3.5 a 100-300 f/4 częściowo nie wchodziły by sobie w drogę, miałyby inne zastosowania.

Zuiko nada się do portretu, a Sigma to typowo "ptaszkowe" zastosowania.

Przy okazji, do takich zastosowań nie ma co argumentować że inni mają dostęp do Sigmy 100-300 f/4, bo w C i N temu szkiełku bliżej w zastosowaniach do Zuikowego 50-200 (Nikon w APS z kropem 1,5 daje ekwiwalent 150-450mm o FF nie wspominając). Dopiero 4/3 dałby temu szkiełku "ptaszkowego speeda" robiąc z niego ekwiwalent 200-600mm f/4. Przy takim zakresie większa GO w 4/3 to tylko i wyłącznie zaleta. I zawsze jeszcze jest TC14 i uzyteczny ekwiwalent 840mm f/5.6...

To szkiełko nie tylko podniosłoby sprzedaż Sigmie, ale też Olkowi zwiększyłaby się sprzedaż telekonwerterów. I napędziłoby do systemu nieprzesadnie zamożnych miłośników dzikiej przyrody...
    E3 + 100-300 f/4 + TC14...

Co do jeżdżenia po całym zakresie różnych szkiełek - myślę że teraz już sobie Olek z tym radzi:
    1) pomoże SWD
    2) to głównie kwestia AF w body - z E500 50/2 lubi kilka razy się przejechać po całym zakresie, to samo szkło z E3 jest "trzymane za pysk" i nie ma takich pomysłów
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    "E3 + 100-300 f/4 + TC14..."

To byłby mój zestaw marzeń

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    niestety 50-200 SWD i E-3 też jeżdżą we wspomnianej przeze mnie sytuacji, tyle że ciut szybciej...ale i tak stanowczo za długo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Sigma 135-400 miala niedawno status 'discontinued', wiec moze faktycznie Sigma sie szykuje do wypuszczenia 100-400? Zdjecia z tej pierwszej ZAWSZE wygladaly tragicznie :/ A ta druga jest niczego sobie.
    Mówisz że zawsze wyglądały tragicznie...
    właśnie się przymierzam do135-400, czy ona naprawdę jest taka zła ? Czy sample w necie to produkcja pod publiczkę ? No i na koniec, czy mam z tej sigmy zrezygnować ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wiesz, to jest moja prywatna opinia tylko. Mi sie te zdjecia nie podobaja i tyle... Takie jakies... nie wiem, plastikowe - widac, ze albo wysokie iso albo odszumiane albo ostrzenie z mydla albo tak ta sigma rysuje. Ale sprawdz, ja ze szklem kontaktu nie mialam, mowie, co widzialam ze zdjec... W galerii jest dosc duzo fotek z tej sigmy.

BTW ciekawe, co piszecie o 50-200 - u mnie jest na odwrot I to ze wszystkimi [oprocz Sigmy] - nie chca sie "cofac" [ostrze cos daleko i nagle chce cos blizej]. U 50-200 trwa to troszke dluzej, ale jest okej, ale 40-150 mial to notorycznie i szybciej bylo wylaczyc aparat niz czekac... ;]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    pointer0, odpowiedź na Twoje dywagacje jest niestety prosta: nic nie wiadomo na temat 100-300/4 w E-systemie. Cichosza. I tak naprawdę nikt z nas, użytkowników 4/3 nie wie, co jest grane. Bo chyba nie chodzi o wolny rynek, tylko o coś jeszcze, skoro nie wypuszcza się na wolność kury znoszącej złote jaja?
    Ale weź pod uwagę, że 4/3 to system bardzo młody, dlatego niespodzianki są na porządku dziennym. Szeroki kąt Zuiko 9-18 był zapowiadany dużo wcześniej, ale Sigma 10-20, ani Zuiko 25/2.8 pancake już nie. Dlatego nie znamy dnia ani godziny, gdy Samuraje zza Syberii ogłoszą Coś. Dobrze to czy źle? Odpowiedzieć musisz sobie sam.
    Ostatnio edytowane przez emc2 ; 2.06.08 o 17:39