Strona 66 z 90 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 899

Wątek: Hades - fotografie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ravbog
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Odp: Hades - fotografie

Może dobrym rozwiązaniem w takuej sytuacji był by kompakt z gorillapodem na barierce rejestrujacy video, O-MD w dłoniach wyzwalany troche na czuja dotykowo w strategicznych momentach pokazu i oczy skierowane na widowisko sycące się jego spektakularnym przedstawieniem
    Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Gdybym chciał faktycznie rejestrować to widowisko i nie byłbym tam przede wszystkim przypadkiem, to wszedłbym przed barierki jako "media" (była taka możliwość). W tamtym momencie postanowiłem obejrzeć widowisko. Przez chwile ciągnęło mnie by zarejestrować cała imprezę, ale to wymagałoby gonitwy między stanowiskami z fajnymi kadrami. Na pewno nie zdążyłbym (przedzierając się przez tłum) polecieć na Wawel skąd rozciągała się panorama na całą imprezę, a to byłby ciekawy kadr kończący opowieść. Najlepiej było wyłączyć się z masowej rejestracji wszystkiego w okół i spokojnie obejrzeć cały pokaz, robiąc kilka bardziej pamiątkowych zdjęć.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Gdybym chciał faktycznie rejestrować to widowisko i nie byłbym tam przede wszystkim przypadkiem, to wszedłbym przed barierki jako "media" (była taka możliwość).
    No tak... Hmmm ... tylko, że nie każdy ma takie możliwości "wejścia", a zaproponowane rozwiązanie może zastosować dowolny fotograf posiadający wymieniony lub podobny sprzęt
    Zainteresowanym z przyjemnością udostępnię prezentowane w moim wątku "ravbog - próba sił" zdjęcia do samodzielnej edycji, ale mam prośbę aby ich w nim nie publikować. Będę je wówczas wstawiał do wątku "Co poprawić w tym zdjęciu?".

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

I tu jest właśnie plus telewizorni, że ujęcia robi 10 operatorów, a potem sklejają materiał w całość.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    I tu jest właśnie plus telewizorni, że ujęcia robi 10 operatorów, a potem sklejają materiał w całość.
    No tak, ale jednak wówczas nie ma się bezpośredniego odbioru pokazu i jego atmosfery tylko z kanapy wgapia w ekran telewizora

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ravbog Zobacz posta
    No tak, ale jednak wówczas nie ma się bezpośredniego odbioru pokazu i jego atmosfery tylko z kanapy wgapia w ekran telewizora
    Spokojnie, już niedługo. Widziałeś ostatni występ Michaela Jacksona ? Była na scenie i tańczył jak żywy. Zrobili tak genialną holografię, że mucha nie siada. Jeszcze zapach, wiatr i masz 100 % realu.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

No tak... Hmmm ... tylko, że nie każdy ma takie możliwości "wejścia",
    ... i nie każdy musi mieć zdjęcia.

Chciałbym zwrócić uwagę na wyważenie sytuacji i określenie priorytetów. Załóżmy na chwilę, że jestem fotografem hobbystą, który zajmuje się fotografią koncertową. Moim priorytetem jest wykonanie dobrych zdjęć z miejsc, gdzie będę miał wygodny dostęp. Planuje rejestracje takiej imprezy jak Parada Smoków. Załatwiam wejściówkę/akredytacje wcześniej.
    Drugi przypadek, jestem fotografem hobbystą, którego priorytetem jest obejrzenie imprezy. Skupiam uwagę na widowisku od czasu do czasu robiąc jakieś zdjęcie. Mając taką maszynkę jak E-M10 mogę zupełnie olać temat stabilizacji i niespecjalnie dobrego światła (choć zaznaczam, że było doskonałe nawet na niższe czułości). W tym konkretnym przypadku byłem tym drugim hobbystą... może nie do końca, bo postanowiłem zarejestrować jeszcze wideo dla Iwo celem sprawdzenia jak E-M10 radzi sobie w takich warunkach z nagrywaniem.

... a zaproponowane rozwiązanie może zastosować dowolny fotograf posiadający wymieniony lub podobny sprzęt
    Owszem to co opisałeś może zastosować każdy, pod warunkiem, że dopcha we właściwe miejsce . Wcale nie namawiam do nierejestrowania gdy jest się w przestrzeni dla widzów. W pewnych sytuacjach uważam wręcz przeciwnie, że robienie zdjęć, np. koncertowych bez pokazania widowni, jest tak bezsensowne moim zdaniem, że nawet nie warto czasami iść na koncert w celach fotograficznych. Najlepiej od razu zostawić aparat w domu. Jednak uważam, że artyści na scenie bez reagującej widowni są martwym tematem, który "krzyczy" w przestrzeń.

To co napisałem o wejściu jako "media", dla fotografa chcącego na poważnie coś zarejestrować, nie jest dziś niczym skomplikowanym. Ale wyraźnie chce napisać, że trzeba oddzielić "chciejstwo" rejestracji od zwykłego wkręcenia się w wygodne miejsce i często za darmo, na ciekawą imprezę. Jeśli ma się zamiar coś rejestrować, to wymaga to wysiłku, ale nie jest nie do przeskoczenia. Nie będę sprzedawał gotowego rozwiązania. Ale dla chcącego nic trudnego.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Fajne smoki. Jakoś mi umknęła ta impreza.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Moje rozwiązanie to raczej propozycja dla fotografów amatorów takich jak ja, którzy 99% swoich zdjęć wykonują podczas rodzinnych wyjazdów, a nie na zaplanowanych wyprawach fotograficznych, które tak jak ładnie opisałeś rządzą się innymi prawami. Będąc z grupą osób zwiedzających turystycznie jakieś miejsca lub oglądających pokazy trzeba wykraść na zdjęcia trochę czasu. Jeżeli grupa akurat się nie przemieszcza lub jest tolerancyjna to może nawet więcej niż 1 minutę na zrobienie zdjęcia. Uzyskanie w takich warunkach zadowalających efektów zdjęciowych jest znacznie większym wyzwaniem, niż przy zaplanowanym plenerze. Natomiast należy podkreślić, że zdjęcia nad którymi się ma czas pomyśleć i je wcześniej zaplanować oraz te na których zrobienie ma się więcej czasu prawie zawsze mają szansę wyjść znacznie lepsze niż foty "w biegu". Każdy ma swoje możliwości realizowania pasji fotograficznej i ograniczenia, które nakłada mu życie.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Poczekam na Twoje uliczniaki-streeciaki i wypatrzulce.
    To zostawimy sobie na wieczór, ale nie ma tego zbyt wiele.