|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Pogrzebać w DNG nie mogę bo żaden z moich cudownych programów (DxO i C1) nie obsługuje tego formatu![]()
Sprawdzę, ale nie wróże powodzenia tej metodzie. Z prostego powodu. Cienie ze "Split toning" to określenie zakresu światła, a ja mam na myśli obiekty na zdjęciu, które rzucając cień nadają powierzchni inny odcień. To tak jakby zastosować różne modele oświetlenia. To temat, który powraca w pracy nad zdjęciami. Wypośrodkowanie balansu bieli daje pewne efekty, ale najlepiej byłoby nałożyć maskę i zmienić lokalny balans bieli. Ale to takie tam doktoryzowanie się.
Hmmm, przepał jest jeden. Tuż nad dachem kamienic po prawej stronie uliczki. Zresztą pomijalny, można go zamaskować, ale powinien pozostać. To kierunek słońca. A czernie? Sprawdziłem wyjściowy histogram i nie widzę ani grama czerni.
Gdyby te zdjęcia przeszły jeszcze przez GIMP-a... Pozostanę przy jednym programie i dokonam korekty dystorsji bo chyba tylko tego nie spróbowałem.
Nie zwracam uwagi na to. Zwróciłem uwagę na różnicę w światłach. Mam wrażenie, że ze słonecznego dnia zrobiło się lekko przydymione niebo. Poza tym chyba jednak za mocno wyciągnąłem cienie. W swojej wersji powinienem odjąć światła ulicy by nadać jej głębokości.
Dzięki - sam się sporo nauczyłem![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|