Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: [help] jak dostać się do firmowego 'serwera" przez VPN ?

  1. #1
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    4.094
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria

    [help] jak dostać się do firmowego 'serwera" przez VPN ?

    Mam następujący problem:

    potrzebuję korzystać zdalnie z plików na komputerze w firmie i cos robię źle.

    Wewnętrznie- komputer na Win 10 Pro, ma udostępnione zasoby, podłączając sie lokalnie wszystko działa jak trzeba.
    Zdalnie- mam skonfigurowany tunel PPTP VPN i na router w firmie bez problemu mogę się dostać.
    nie mogę natomiast zmapować / przejść na komputer w tej podsieci.. co w LAN działa bez problemu.
    - jak mam to zrobić?
    na domowym komputerze Win 10 Pro
    logowanie do VPN oraz do zdalnego komputera to dwa różne zestawy login/hasło, ale to bez znaczenia ..
    @Bodzip ?

    plis..
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  2. #2
    Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Dołączył
    Mar 2009
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Posty
    17.855
    Siła reputacji
    333
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Mam następujący problem:

    potrzebuję korzystać zdalnie z plików na komputerze w firmie i cos robię źle.

    Wewnętrznie- komputer na Win 10 Pro, ma udostępnione zasoby, podłączając sie lokalnie wszystko działa jak trzeba.
    Zdalnie- mam skonfigurowany tunel PPTP VPN i na router w firmie bez problemu mogę się dostać.
    nie mogę natomiast zmapować / przejść na komputer w tej podsieci.. co w LAN działa bez problemu.
    - jak mam to zrobić?
    na domowym komputerze Win 10 Pro
    logowanie do VPN oraz do zdalnego komputera to dwa różne zestawy login/hasło, ale to bez znaczenia ..
    @Bodzip ?

    plis..
    Zapytaj Saboor-a on pracuje na windowsach, pewnie masz telefon do niego z poprzednich zlotów.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

  3. #3
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    22.904
    Siła reputacji
    446
    Moja galeria
    Jest jakaś zapora - firewall na routerze w sieci firmowej ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  4. #4
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    4.094
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria
    Jest. Natomiast na komputerze docelowym tylko Win Defender
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  5. #5
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    22.904
    Siła reputacji
    446
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Jest. Natomiast na komputerze docelowym tylko Win Defender
    Bo u mnie w robocie było tak:
    mogłem z zewnątrz dostać się na roter-serwer, natomiast aby dostać się do zasobów wewnętrznych sieci (drukarka, skaner, inny komputer) musiałem w firewallu mieć wpisane moje IP.
    Mało tego, aby się połączyć trzeba było skonfigurować jeszcze haproxy. Niestety nie mam już dostępu ani do sieci, ani do configów (emerytura) - więc musisz poczytać.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  6. #6
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    4.094
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria
    Po zapięciu się do VPN drukarkę widzę choćby przez przeglądarkę.
    ja poprzednio juz się łączyłem ale z komputerm pracującym pod windows 7 i chronionym ESETem.
    teraz usiłuję połączyć sie z komputerem pracującym na windows 10 i chronionym Windows Defenderem. Ale kurcze jak wpinam się po VPN to w zasadzie nie powinno mu to robić róznicy
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  7. #7
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    22.904
    Siła reputacji
    446
    Moja galeria
    Może dodaj wyjątek do Defendera. Nie znam Win, więc nie wiem jak.
    Postaram się opisać Twój przypadek u kolegów na DUG-u - zobaczymy co z tego wyjdzie.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  8. #8
    | OlyJedi Awatar viruuss
    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    1.981
    Siła reputacji
    206
    Moja galeria
    przekombinowałeś
    zdalny pulpit w win 10 wystarczy : https://www.ekransystem.com/pl/blogp...o-w-windows-10
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

  9. #9
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    4.094
    Siła reputacji
    254
    Moja galeria
    zdalny pulpit na łączu 10Mbit /1 Mbit to raczej słabo. Ja potrzebuję go zdalnie jako serwer plików - nie takich dużych. tylko bynm nie musiał zapisywać lokalnie i potem kopiować.
    Działa
    nie pytajcie dlaczego nie działało bo nie wiem.
    zmapowałem dysk sieciowy po wewnetrznym IP \\192.xxx.xxx.xxx\nazwafolderu i któryms kontem się zalogowałem
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  10. #10
    | OlyJedi Awatar viruuss
    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    1.981
    Siła reputacji
    206
    Moja galeria
    o szybkości łącza nie wspomniałeś wcześniej, gołębiem internety wysyłasz ?
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Podobne wątki

  1. Złączka speedring - gdzie dostać?
    By Thomasso in forum HydePark
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 11.01.15, 15:44
  2. "Przez obiektyw do serca widza" Zdjęcia Dawida
    By Dawid in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 780
    Ostatni post / autor: 30.09.14, 13:16
  3. Stan przedzawałowy przez OM, czy przez nieuctwo??
    By piksel in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 28.05.13, 22:54
  4. Sterowanie "Olkiem" przez komputer
    By Mirek54 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 19.06.09, 11:19
  5. Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 27.10.08, 11:41

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.