Samodzielnie, chociaż nie samemu. Filtry kupuje się w Opolu w firmie Optel - mają przedstawicielstwo szkieł Schott i docinają na dowolny wymiar. Istotne jest jedynie dobranie odpowiedniej transmisji filtra: http://www.optel.opole.pl/filtry_absorbcyjne.php, tabelka http://www.optel.opole.pl/zdjecia_optel2/filtr9.jpg
Fizycznie przekładkę filtrów wykonuje OK Serwis w Gdańsku za bardzo przyjazną opłatą. Dołączam obrazek z wymiarem filtra do E-jedynki, ale moja 510-tka leży w serwisie i czeka na koniec sezonu urlopowego - poprosiłem o wydłubanie filtra IR-Cut i podanie jego wymiarów (tak na wszelki wypadek).
Moja E-1 miała w sobie filtr Schott RG-780 (transmisja od 780 nm), z czego nie byłem zbyt zadowolony. Teraz chcę wpuścić do aparatu trochę światła widzialnego, miałem na myśli 680 nm, ale nie ma go w ofercie Schott. Zatem będzie 665 nm, jak sugerował mi Saboor.
Pozdrawiam
Jack
Ostatnio edytowane przez Jack ; 29.08.11 o 20:26
Dzięki za poradę i namiary.
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Nie wiem czy było
http://www.digital-photography.pl/pl...onversion.html
Jest tam jeszcze kilka przeróbek.
A tak przy okazji to filtr ir nie jest razem z filtrem AA ?
Sam sobie dopowiem, to jest jedna całość.
Ostatnio edytowane przez magnum ; 1.09.11 o 16:41
Taaaa. No to już wiem, że sam tego nie zrobię.
OK Serwis też się do tego nie pali - telefonicznie próbowałem dowiedzieć się czy przerobią E330 do zdjęć IR i uzyskałem informację, że to bardzo pracochłonne i że nie przerobią.
OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików
Człowiek całe życie się uczyNie pytaj w serwisie, czy ci przerobią jeden aparat na inny - uzyskasz odpowiedź, że jest to piekielnie trudne
Spytaj (w Wawie - np. w Fototroniku, czy w CSI na Żytniej) ile kosztuje wyjęcie i ponowne włożenie filtra przed matrycą - to jest ta cała przeróbka! Filtr IR kupisz sobie zawczasu w Optelu
![]()
Jack
Ja wolałem zapłacić i mieć zrobione, niż coś skopać
Link
Ostatnio edytowane przez Saboor ; 1.09.11 o 23:12
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Wie ktoś co tam można wsadzić aby osłabić filtr aa i zachować normalnie funkcjonujący aparat?
Bo z tego co rozumiem to jakoś widmo światła musi być ograniczone do światła widzialnego.
A może wystarczy włożyć kawałek szkła optycznego lub borokrzemowego.
Albo inaczej, jakie szkło stosują do osłabienia filtra aa?
pozdr.
A może dałoby się ustalić czy ten filtr jest częścią serwisową w PEN-ach, czy też trzeba szukać uszkodzonego PEN-a i podmienić sobie szkiełko. Przydałby się jeszcze opis kalibracji aparatu.
Jak popatrzyłem na tan materiał pomyślałem vivsekcja, potem zacząłem myśleć nad zastosowaniem. Choć uwzględniając mój brak zdolności technicznych pewnie i tak zlecę fachowcom.
Pozostaje pytanie, czy można będzie zmienić takie szkiełko w E-30 jak już zestarzeje się technicznie.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro