"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
No przecież nie wsadzę tam gwoździa. Poza tym nie będę tam grzebał, rzucę tylko fachowym okiem. Ale dzięki za ostrzeżenia, pewnie by mi plomby wypadły, jakby mnie popieściło;o) Teraz pojawił się nowy problem. Dziwne śrubki ;o(
Lampę rozebrałem, żaden drucik nie był odłączony, części elektroniczne wyglądały świeżo, ale nie jestem elektronikiem, więc tak sobie popatrzyłem na lampe i ją skręciłem na powrót. Wygląda na to, że mógł się spalić żarnik w lampie.
Gwarancja mi mineła, więc muszę znaleźć jakiś dobry zakład naprawczy w okolicach Warszawy. Czy może zna ktoś jakiś serwis, gdzie mogę naprawić swoją lampę?
P.S. Tylko 2 razy mnie popieściło, da się żyć;o)
Mam pytanko. W moim metzu 48 af1 dioda podświetlająca nie świeci się w czasie pracy nawet w ciemnym pomieszczeniu, na wyświetlaczu w miejscu odległości są dwie kreseczki, a w miejscu wskazania zooma pojawia się napis "err". Natomiast wyzwalanie błysku przebiega prawidłowo i komunikacja z aparatem raczej też, bo pojawia się ikonka lampy i wyzwalanie przez migawkę działa. Prawdopodobnie padła dioda podświetlająca, lub zerwały się jakieś kabelki. Tu moje pytania do kogoś kto się zna, lub miał podobny problem:
1. czy - patrząc na error przy wskazaniach zooma - padło coś jeszcze - np. silnik.
2. czy da radę naprawić to domowym sposobem przez osobę średnioznającą się, np. wymienić diodę - nie płacąc jak za zboże w serwisie?
3. czy da radę w ogóle to naprawić w opłacalnej cenie, czy lepszym rozwiązaniem będzie kupno nowej lampy?
Ostatnio edytowane przez deduch ; 3.03.15 o 17:27
E-jakieśtam + ZD standardowe + ZD tele + Fl mocnobłyskające.
Na pragnienia - za mało, na wiedzę - za dużo
Jaki aparat? Diody z mikrusami nie działają.
# https://grizz.pl #
Aparat E-3, na szczęście problem został rozwiązany - nie robiłem sobie wielkich nadziei, ale jednak ponowne wgranie softu pomogło. Dzięki za zainteresowanie![]()
Ostatnio edytowane przez deduch ; 4.03.15 o 18:14
E-jakieśtam + ZD standardowe + ZD tele + Fl mocnobłyskające.
Na pragnienia - za mało, na wiedzę - za dużo