...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Dobra dziś miałem wolne więc po testowałem do końca. Wstyd się przyznać do błędu i do namieszania jeżeli chodzi o wywalenie, ale jednak namieszałem. Obie lampy już dobrze współpracują z e 30, jest pełne sterowanie. Przedmówca ma rację, wyzwalając metzem na sankach e 30, flkę nie można sterować wówczas radiowo.
Przyznaję się do błędu i przepraszam za wprowadzenie w błąd.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
A czy w jakikolwiek sposób (przy dodatkowych akcesoriach) jestem w stanie sterować albo chociaż wyzwalać tego Metza przy pomocy E-510?
Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..
A jak z awaryjnością lampy Metza 58, bo naczytałem się (skąpiec) że lubi wybuchać. Co ciekawa to nie jedna odosobniona ale kilka, czy ktoś z forumowiczów miał taką niemiłą przygodę.
Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon
Cytat z instrukcji:
"the flash unit supports Olympus wirelles TTL Remote System in slave flash mode".
Faktycznie ciezko ustalic jakies fakty co do dzialania tej lampy z roznymi modelami Olympusa. Sam Metz we wspomnianej instrukcji nie precyzuje dokladnie czy potrzebna do dzialania TTLa jest inna ich lampa wpieta w sanki.
sam sobie zadawalem to pytanie przed i po zakupie tej lampy ale potem o tym zapomnialem.
Jednak 14 miesiecy po zakupie lampy (ps gwarancja 12m-cy) zaczęła mocno śmierdziec po wyzwoleniu błysku - swąd spalenizny z głównego palnika. Serwis telefonicznie zbył mnie informacja ze to najprawdapodobniej lekko przegrzana przednia szybka głownego palnika - ot sie przytopila i juz. Ale zapach byl inny niz zapach stopionego pcv a dodatkowo dojrzalem we wnętrzu głownego palnika czarna plamkę na odbłyśniku - jakby cos sie przylepiło albo odbbłysnik przepalił sie na wskroś.
Lampe niezwłocznie wyslalem do serwisu Metza i czekam na ich odpowiedź czy uznają moją reklamację.
Ja mam jeszcze jedno spostrzeżenie co do zdalnego wywołania 48 AF-1. Nie wiem czy ktoś miał podobny problem. Wyzwalam lampe zdalnie e-420. Lampa nie błyska jeżeli mam ją np. za plecami na statywie. Doszedłem do wniosku, że aby odpaliła musi zobaczyć błysk z lampy wbudowanej co mimo wszystko przy wielu różnych sytuacjach utrudnia, a nie ułatwia pracę. Dlatego zawsze mam przy sobie kabelek TTL 5m by mieć pewność że lampa wypali.
Olympus[*] 2006-2010 http://www.gabisia.com
Żeby uściślić i skonkretyzować, Metz 48AF-1 wyzwala się tylko w trybie RC z puszek, które takowy posiadają, inaczej się nie da.
Dla odmiany, FL50R wyzwala się wszystkim co błyska.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem 48'ki
Zrobiłem trochę fotek żeby po testować i poza oczywiście różnymi ustawieniami elektroniki najważniejszą dla mnie możliwością tej lampy (jako dla amatora) jest możliwość ustawienia palnika do tyłu, ewentualnie nad ramię. Światło w ten sposób odbite (jeżeli jest od czego) jest rewelacyjne, pięknie rozproszone. Zmieniając kąt odbicia można ładnie je kontrolować. Super sprawa !
Było: Panasonic GX1, Olympus E510
Jest: Panasonic GX7
Pozwolę sobie podczepić się pod wątek.
Mam E-510 i 48 AF. Przy normalnym ustawieniu palnika mogę używać AE BKT np co 1,0EV natomiast przy odchylonym lampa błyska tylko raz. Coś na pewno robię nie tak. Metza mam od kilku dni ale w instrukcji na ten temat nic nie znalazłem. Przeleciałem też inne wątki i nic (może przeoczyłem).