Strona 9 z 40 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    W tym przypadku czas zależy od ogniskowej, załóż obiektyw typu zoom i zobaczysz jak zmienia się czas przy zastosowaniu lampy. Im dłuższa ogniskowa, tym krótszy czas
    Dzieki temu lepiej doświetle tło ale ryzykuje nieostre zdjęcie i chyba ogniskowa nie ma nic do tego zwlaszcza ze moc lampy jest dostatecznie duża żeby skrócić ten czas. Pozostaje jedynie przejscie na tryb M. Troszke to komplikuje... bo zaś nikt inny nie zrobi poprawnego zdjęcia (chyba że mu szczęście dopisze) poza mną...
    ...był Olek jest A6000

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

FL 36 czy AF 48

WIem że zadam może głupie pytanie, ale naprawdę mam problem. Nie wiem co kupić czy olympusa FL 36 czy Metz 48. Cena jest porównywalna, i dla mnie to raczej maksymalny przedział cenowy.
    Mój sprzęt to E510 + kit, w styczniu będzie ZD 14-54.
    Przepraszam ale proszę o szczere odpowiedzi - niestety na innych forach spotkałem się z kpinami (drwienia z Olympusa - bo to niby najlepszy Nikon i Canon) a przy tym zero sensownych opini.
    YARO

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja brałbym Metza... fl36 jest wolna i slabsza...

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Też stałem przed tym wyborem, ale po zsumowaniu wszystkich za i przeciw wziąłem FL36R przede wszystkim dlatego, że jest lżejsza i mniejsza od Metza. Ponieważ pstrykam zupełnie amatorsko i lampa mi była potrzebna przede wszystkim do użytku w mieszkaniu, jak dla mnie moc jest wystarczająca, a czas ładowania na eneloopach jest ok. Poza tym wyszedłem z założenia, że jak mi nie podpasuje, to wystawię na allegro i nie powiniem dużo stracić, a potem kupię Metza. Na razie jednak zostaje przy FL'ce.
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    FL jest wolna, pójdziesz do kościoła i braknie Ci światła - bierz Metza
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Amosicho
    Mieszka w
    Białogard
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam Metza i jestem naprawdę z tej lampki bardzo zadowolony. Zdjęcia robię amatorsko, ale lampa sprawdziła się w trudnych warunkach. Polecam.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
    Pozdrawiam, Darek

Mieszka w
    WWA
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Lampa Metz Mecablitz 48 AF-1 Digital jest bardzo dobra lampą - bardzo krótki czas ładowania pozwala mi na eneloopach robić zdjęcia niemalże seryjne. Co prawda po dołożeniu Metza do Olka E-510 aparat stał się bardzo niestabilny (lampa go ciut przeważała) - po dokupieniu Battery Packa Ownuser'a jest ok - wygodnie i elegancko.

Niestety juz dwa razy mi wyskoczył error przy próbie właczenia metza i silniczek zooma palnika się przyblokował (oblokowane metoda polecana na forum ... tzn po rusku lekko uderzony i odskoczył - nie jestem odosobniony w tym przypadku). Zawieszanie spowodowane jest prawdopodobnie wyłaczaniem lampy zanim schowa się kartę reflektora ... także uczulam na to. Po za tym mankamentem lampa jest idealna i świetnie sie sprawdza niemalze we wszystkich warunkach.
    Olympus E-510 Dual Kit + Metz 48AF-1 + Ownuser Grip FBH-E51R

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AR3S Zobacz posta
    Zawieszanie spowodowane jest prawdopodobnie wyłaczaniem lampy zanim schowa się kartę reflektora ... także uczulam na to.
    Mam tę lampę i jak do tej pory (odpukać...)nic mi nie szwankuje. Właśnie dużo robię z wysuniętą karteczką, którą nie wsuwam za każdym razem, tylko wyłączam lampę. Jak do tej pory nic mi się nie przytrafiło. Poprostu chyba masz pecha. A może jednak trzeba zacząć dmuchać na zimne i chować karteczkę....
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wuwuaaa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Od wczoraj posiadam tą lampę. Pierwsze wrażenia po przeczytaniu instrukcji i pracy:
    - wg metodologii Olympusa ma liczbę przewodnią 43 (iso 100 dla ekw. 85 mm), co przy podobnej ilości funkcji pozycjonuje ją praktycznie dokładnie pomiędzy FL-36 a FL-50; interpolując na podstawie cen powyższych modeli, firmowy oryginał kosztowałby ok. 1100 PLN,
    - lampa jest faktycznie dość duża, ale jest to do przeżycia, taki chyba urok mocniejszych fleszów,
    - jakość wykonania oceniam na 4+/6 - plastyk mógłby wyglądać na solidniejszy, a klapki pewniej się zamykać - teraz wszystko się trzyma, ale nie budzi we mnie bezkrytycznego zaufania na przyszłość, jednak mimo wszystko dość staranne spasowanie i estetyczne wykonanie łagodzi to wrażenie,
    - wyposażenie z lampą faktycznie skromne, a dokładnie żadne poza instrukcją PL, - o ile brak kabla USB mi nie przeszkadza, o tyle fajną rzeczą byłby komplet choćby najmarniejszych baterii na start - tak żeby móc ją natychmiast uruchomić,
    - znakomita ergonomia, właściwie można by ją obsługiwać bez instrukcji,
    - odgłos pracy silniczka zoom wydaje mi sie głośny i mało przyjemny, ale ponieważ pracuje rzadko i krótko, można to pominąć,
    - już pierwszego dnia przy zdjęciach testowych doceniłem regulację głowicy w poziomie - umożliwia robienie na wprost zdjęć powierzchni dobrze odbijających światło bez odbicia się na nich palnika,
    - posiadam E-300 i pomimo pewnych kłopotów z wbudowaną lampką - trzeba ją lekko dopchnąć palcem, żeby znalazła sie w pozycji roboczej bo przyciera o ściankę metza - możliwość korzystania z dwóch żródeł światła (metz ustawiony na 0 stopni) zapewnia bardzo miłą plastyczność przy pełnym pokryciu światłem kadru - zdjęcia wykonywane w pokoju średniej wielkości,
    - nakładka rozpraszająca daje przyjemne zmiękczenie i zdecydowanie słusznie jest zintegrowana z lampą.

Podsumowując - za cenę zdecydowanie niższą od firmowej dostałem produkt o porównywalnej jakości. Po jednym dniu trudno mówić o zadowoleniu, ale rozczarowania też nie przeżyłem. Ogólnie polecam, zwłaszcza, ze dwuletnia gwarancja jest czymś nie do pogardzenia.
    Ostatnio edytowane przez deduch ; 10.01.09 o 15:10

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mnie z tego metza wypadl ten wysowany dyfuzor oraz bialy reflektor z malutka sprezynka. czy ktos moze wie jak je ponownie zamocowac?