E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Może to jest pytanie do działu "co kupić", ale właściwie dotyczy też lampy Metz 48 AF1, więc napiszę w tym wątku:
Chciałbym kupić fotocelę, która umożliwi szybkie podpinanie do lampy i będzie jednocześnie podstawką pod lampę.
Znalazłem taką: TUMAX SS01 (65zł)
http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=646
Pytania mam do osób, które mają toto (chyba RafałCzarny ma):
1. Czy budowa SS01 jest na tyle stabilna, że po podpięciu lampy (metz 4konstrukcja ustoi na czymś płaskim np. stole (bez statywu)?
2. Czy ten tumax bez problemów wyzwala metza 48AF-1?
3. Czy warto dołożyć trochę do DSS02 (109zł)? Ta fotocela ma ustawienia pozwalające ignorować przedbłyski. http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=647
Kupuję fotocelę po to, aby ustawiać główne źródło światła (metza) tak jak ja chcę, a lampą wbudowaną tylko rozjaśniać niechciane cienie (moc na 1/4, 1/8, 1/16).
Czy z czasem odczuję brak możliwości ignorowania przedbłysków? Czy jest to zbedny bajer?
E-510, ZD14-42, ZD40-150, METZ 48-AF1, z50 1,8
Witam
Mam ogromną prośbę do szanownych forumowiczów o podzielenie się refleksjami na temat użytkowania tej lampy. Nie wiem czy jestem odosobnionym przypadkiem ale w mojej lampie podpiętej do Canona EOS 20 D, nie mogę wejść do opcji menu zaawansowanego, to znaczy czasami mi się to udaję , ale raczej przypadkiem i mam problem z powtórzeniem tej operacji w wybranym przez siebie dowolnym czasie( po prostu jakby przyciski nie reagowały
). Reset nie pomaga, wymiana baterii nie pomaga, nie ma nowego update dla canona, serwis Metza nie odpowiada. Proszę więc Was o pomoc i podzielenie się swoimi uwagami z użytkowania tej lampy, czy macie podobne problemy?
Pozdrawiam
Takich problemów nie mam ale wejście przez naciśnięcie 2 przycisków na raz to rzeczywiscie chybiony pomysł.
zapraszam do siebie http://czmielek.wix.com/chmielewski
Właśnie zakupiłem tą lampędo E-520.
Polecam aktualizacje softu lampy, dopiero po tym zadziałał tryb RC.
Sprawę już złatwiłem, oparła się o serwis. Naprawili i od tego czasu zrobiła circa 500 błysków.
Mam i ja. Teraz ucze sie i rozgryzan ją.
...był Olek jest A6000
U mnie też znalazł swoje miejsce owy Metz. Działa wyśmienicie - polecam tą lampę.
Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB
Jest tam tryb S ktory jest dosc lakonicznie wytlumaczony w instrukcji ze aparat wymienia z lampa dane... Nie zauwazylem zadnej roznicy czy uzywam z czy bez tego trybu. W zwiazku z tym czy ktos go uzywa i wie co praktycznie daje ?
I jeszcze jedna sprawa. W instrukcji jest napisane ze jesli sie foci w pomieszczeniach mozliwie szerokim kątem obiektywu to ze dobrze jest zmniejszyc ogniskowa na lampie bo wtedy ona kosztem zasiegu ładnie (lepiej?) wypelnia blyskiem szerszy kąt. Czy ktos sie tym bawił - czy po prostu ta funkcjonalnosc jest virtualna bo i tak lapma wystarczajaco dobrze doswietla szerokie kąty ze nie trzeba mieszać jej w menu ?
...był Olek jest A6000