Strona 38 z 40 PierwszyPierwszy ... 283637383940 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Wygląda na to, że maksymalny zoom tej lampy to 85 mm i więcej nie będziesz miał. A obiektyw 50 mm to przecież ekwiwalent 100 mm.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wygląda na to, że maksymalny zoom tej lampy to 85 mm i więcej nie będziesz miał. A obiektyw 50 mm to przecież ekwiwalent 100 mm.
    Nie. Max. zoom tej lampy to wg. specyfikacji 105mm.
    Zoom nie jest plynny tylko przeskakuje, kolejno od 24-28-35-50-70-85-105mm.
    Przy czym w instrukcji przy tych liczbach caly czas jest dopisek, ze to dla ekwiwalentu filmu 35mm (FF).
    Powtarzam - z zapieta ZD 50 f/2 bez trybu zgodnosci S (jakoby dla 4/3) na wyswietlaczu lampy mam podane 85mm, z trybem S pojawia sie 43mm
    Teoretycznie moznaby uznac te 43mm - moze daje jakis zapas, zeby miec zagwarantowane rownomierne oswietlenie planu?

Thomasso
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Północne Mazowsze
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Mam pytanie . Do czego słuzy funkcja błysku stroboskopowego i do czego ja wykorzystać ?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ZBIGU Zobacz posta
    Mam pytanie . Do czego słuzy funkcja błysku stroboskopowego i do czego ja wykorzystać ?
    Wyzwalajac z przycisku (na lampie) taki blysk masz tzw. blysk (swiatlo) modelujace - przez chwile mozesz podejrzec jak bedzie oswietlona scena (rozklad swiatla i cieni).
    Niezaleznie od blysku modelujacego jesli lampa ma blysk strobo to najprawdopodobniej nadaje sie do zdjec z synchronizacja dla b. krotkich czasow migawki, tj. ponizej 1/250 (lub 320) sek. Np. dla czasu 1/2000 sek. To sa tryby nazywane - w E-systemie FP, poza nim HSS.

Tomek

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Thomasso błysk stroboskopowy a Fp to dwie różne sprawy Fp faktycznie służy do zdjęć poniżej czasu synchronizacji. Błysk stroboskopowy to raczej kilka błysków w czasie jednego wyzwolenia migawki , można to zastosować np do szybko poruszających się obiektów by pokazać fazę ruchu. Np czas otwarcia migawki 1s i w tym czasie strzelamy lampą 10x powoduje to zatrzymanie obiektu fotografowanego 10x w kadrze.
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez taztaz Zobacz posta
    Thomasso błysk stroboskopowy a Fp to dwie różne sprawy F
    Ale przeczytales dokladnie to co napisalem?
    W Metzach mozna odpalic swiatlo/blysk modelujacy, ktory uruchamia sie recznie i wyglada jak strobo (bo i strobo to jest).
    Niezaleznie od tego mamy FP/HSS, ktory wykorzystuje mechanizm strobo (de facto - szybkie slabe blyski nastepujace szybko po sobie - tak przynajmniej jest opisywane dzialanie trybu FP/HSS)

Moze ZBIGU by uscislil o jaka dokaldnie funkcje, jakiej lampy mu chodzi - bedzie latwiej.

T.

Mieszka w
    Północne Mazowsze
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dzięki Wam za odpowiedzi , obydwie mnie bardzo satyfakcjonują . Pozdrawiam Zbigu.

Awatar soboliero
    Mieszka w
    Warsaw by night good?
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

Witam. Przyłącze się do wątku.
    Wczoraj robiłem zdjęcia E-510 z zamontowaną lampą i coś się stało, że lampa przestała odpowiadać. Nie reaguje na aparat jak i nie można jej odpalić ręcznie, czyli jak naciskam przycisk błyskawicy, lampa nie błyska. Baterie naładowane.Aparat ją widzi. Jak robie zdjęcie, lampa zachowuje się tak jakby błyskała, czyli ładuje się chwile i jest gotowa do użycia.
    Ostatnio edytowane przez soboliero ; 20.07.12 o 15:58

Awatar soboliero
    Mieszka w
    Warsaw by night good?
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Podbije temat.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez soboliero Zobacz posta
    Podbije temat.
    Skoro nie daje sie wyzwolić ręcznie może po prostu spalił się żarnik?

Nawiązując do tematu zooma lampy vs ogniskowa (ekwiwalent) obiektywu wydaje mi się , że te lampy mają opcję rozszerzonego zooma tzn po właczeniu tej funkcji błyska szerzej niż wynikałoby z ogniskowej obiektywu. Ma to na celu bardziej równomierne oświetlenie planu. Nie sprawdzę teraz bo będąc na urlopie nie mam lampy ani instrukcji.
    bezbagnetowiec z mianowania