Wygląda na to, że maksymalny zoom tej lampy to 85 mm i więcej nie będziesz miał. A obiektyw 50 mm to przecież ekwiwalent 100 mm.
Wygląda na to, że maksymalny zoom tej lampy to 85 mm i więcej nie będziesz miał. A obiektyw 50 mm to przecież ekwiwalent 100 mm.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Nie. Max. zoom tej lampy to wg. specyfikacji 105mm.
Zoom nie jest plynny tylko przeskakuje, kolejno od 24-28-35-50-70-85-105mm.
Przy czym w instrukcji przy tych liczbach caly czas jest dopisek, ze to dla ekwiwalentu filmu 35mm (FF).
Powtarzam - z zapieta ZD 50 f/2 bez trybu zgodnosci S (jakoby dla 4/3) na wyswietlaczu lampy mam podane 85mm, z trybem S pojawia sie 43mm
Teoretycznie moznaby uznac te 43mm - moze daje jakis zapas, zeby miec zagwarantowane rownomierne oswietlenie planu?
Thomasso
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Mam pytanie . Do czego słuzy funkcja błysku stroboskopowego i do czego ja wykorzystać ?
Wyzwalajac z przycisku (na lampie) taki blysk masz tzw. blysk (swiatlo) modelujace - przez chwile mozesz podejrzec jak bedzie oswietlona scena (rozklad swiatla i cieni).
Niezaleznie od blysku modelujacego jesli lampa ma blysk strobo to najprawdopodobniej nadaje sie do zdjec z synchronizacja dla b. krotkich czasow migawki, tj. ponizej 1/250 (lub 320) sek. Np. dla czasu 1/2000 sek. To sa tryby nazywane - w E-systemie FP, poza nim HSS.
Tomek
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Thomasso błysk stroboskopowy a Fp to dwie różne sprawy Fp faktycznie służy do zdjęć poniżej czasu synchronizacji. Błysk stroboskopowy to raczej kilka błysków w czasie jednego wyzwolenia migawki , można to zastosować np do szybko poruszających się obiektów by pokazać fazę ruchu. Np czas otwarcia migawki 1s i w tym czasie strzelamy lampą 10x powoduje to zatrzymanie obiektu fotografowanego 10x w kadrze.
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Ale przeczytales dokladnie to co napisalem?
W Metzach mozna odpalic swiatlo/blysk modelujacy, ktory uruchamia sie recznie i wyglada jak strobo (bo i strobo to jest).
Niezaleznie od tego mamy FP/HSS, ktory wykorzystuje mechanizm strobo (de facto - szybkie slabe blyski nastepujace szybko po sobie - tak przynajmniej jest opisywane dzialanie trybu FP/HSS)
Moze ZBIGU by uscislil o jaka dokaldnie funkcje, jakiej lampy mu chodzi - bedzie latwiej.
T.
Dzięki Wam za odpowiedzi , obydwie mnie bardzo satyfakcjonują . Pozdrawiam Zbigu.
Witam. Przyłącze się do wątku.
Wczoraj robiłem zdjęcia E-510 z zamontowaną lampą i coś się stało, że lampa przestała odpowiadać. Nie reaguje na aparat jak i nie można jej odpalić ręcznie, czyli jak naciskam przycisk błyskawicy, lampa nie błyska. Baterie naładowane.Aparat ją widzi. Jak robie zdjęcie, lampa zachowuje się tak jakby błyskała, czyli ładuje się chwile i jest gotowa do użycia.
Ostatnio edytowane przez soboliero ; 20.07.12 o 15:58
Podbije temat.
Skoro nie daje sie wyzwolić ręcznie może po prostu spalił się żarnik?
Nawiązując do tematu zooma lampy vs ogniskowa (ekwiwalent) obiektywu wydaje mi się , że te lampy mają opcję rozszerzonego zooma tzn po właczeniu tej funkcji błyska szerzej niż wynikałoby z ogniskowej obiektywu. Ma to na celu bardziej równomierne oświetlenie planu. Nie sprawdzę teraz bo będąc na urlopie nie mam lampy ani instrukcji.![]()
bezbagnetowiec z mianowania