Zszyj, albo wykombinuj zwykły woreczek![]()
Zszyj, albo wykombinuj zwykły woreczek![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Czy na wyświetlaczu w Metz 48 oprócz zasiegu lampy i ognikowej obiektywu wyswietlana jest też przysłona - chodzi mi o E-520 . Pozdrawiam.
Dzięki , dzisiaj ją kupiłem i testuję . Pozdrawiam Zbig
Witam
Kupiłam niedawno używanego Metza 48, miała niewielki przebieg bo coś ok. 900 zdjęć. W miarę jak poznaję pracę z lampą pojawiły się 2 następujące problemy: z Olkiem E-420 nie wyzwala się błysk za pomocą trybu RC (a chyba powinien?), oraz nie zmienia się wartość zoomu, po podłączeniu lampy do E-510 i Zuiko 12-60 chwilkę było 24mm, a po zmianie zoomu ustawiło się na 18mm i tak jest cały czas (dzieję się tak również w przypadku E-420).
PS. Kiedys podczas fotografowania ślubu, pojawił się także Error zamiast wartości zoomu
PS. Zrobilam reset i przeczyscilam styki
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Z zoomem doczytałam, że przy założeniu nakładki szerokokątnej automatycznie wartość ustawia się na 18mm. Wartości zoomu sa przekazywane, ale tylko w pozycji "normalnej" obiektywu (wybaczcie mi moje "laikarstwo". Wartosci zoom są jednak inne niż na obiektywie (12-60)
np. dla 12 jest 60, a dla 60 - 105, czyli dwa razy wieksze...jednak bardziej mnie martwi problem z trybem RC (e420 nie odpala metza 48 ), czy miał ktoś podobny problem, czy skonczy sie to na fotoceli?
Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 13.07.10 o 11:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
Cancan...
co do RC to w aparacie musisz mieć włączoną funkcję sterowania zdalnego flashem (uniesiona i uruchomiona wbudowana lampka)oraz w lampie ustawione SL na On (no i oczywiście ta sama grupa i kanał w lampie i aparacie)
E-520 i inne foto szpeje
Aż tak źle ze mną nie jest, żeby nie pamiętać o takich rzeczach
Nie mam już pomysłu co może być nie tak...
PS. Lepiej samą fotocele, czy fotocele z gniazdem synchro?![]()
Cancan...
Sprawdz kanaly w aparacie i lampie. Zobacz czy jest nowy soft do lampy, wgraj i sprawdz.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Sprawdz kanaly w aparacie i lampie. Zobacz czy jest nowy soft do lampy, wgraj i sprawdz.
Ostatnio edytowane przez Meister ; 13.07.10 o 17:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
Kanały to pierwsza sprawa, którą sprawdziłam...
Soft, no całkiem mozliwe, lampa chyba jest z 2008 jeśli dobrze pamiętam, przebieg ma mały, a softu chyba nie miała...Rozumiem, że mam szukać na stronie producenta?
Cancan...