Strona 32 z 40 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar m_kola
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kornik50000 Zobacz posta
    Tak jak myślałem nic z tego nie będzie . Trzeba sprzedać lampę i kupić dedykowaną pod C . Firma Metz tu mi nic nie pomoże.
    A gdybyś bardzo chciał sprzedać tego Metza to rozważ dobrą cenę i odezwij się na PW
    Na uczelni poranna fizyka zagina czas. Po 30 minutach jest 08:05.
    Kość piszczelowa - urządzenie do znajdywania mebli w ciemnym pokoju..

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wyzwalanie Metz'a błyskiem z E-500

Witam,

Przebrnąłem przez 32 strony dyskusji w tym wątku, i nadal nie mam pewności, co do możliwości zdalnego odpalania. A pytanie jest proste:
    Czy błysk z wbudowanej lampy aparatu E-500 jest w stanie wywołać błysk z zewnętrznej lampy Metz 48 AF-1, bez podłączania żadnych dodatkowych urządzeń?
    Będę wdzięczny za konkretną odpowiedź (typu "Tak" lub "Nie").

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez orted Zobacz posta
    witam,

przebrnąłem przez 32 strony dyskusji w tym wątku, i nadal nie mam pewności, co do możliwości zdalnego odpalania. A pytanie jest proste:
    Czy błysk z wbudowanej lampy aparatu e-500 jest w stanie wywołać błysk z zewnętrznej lampy metz 48 af-1, bez podłączania żadnych dodatkowych urządzeń?
    Będę wdzięczny za konkretną odpowiedź (typu "tak" lub "nie").
    nie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ale jak rozumiem, inne aparaty dają taką możliwość (przy tej samej lampie)? Czy to oznacza, że lampa wbudowana wysyła jakiś inny, specjalny błysk w celu zdalnego wyzwolenia błysku z lampy zewnętrznej?

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez orted Zobacz posta
    Ale jak rozumiem, inne aparaty dają taką możliwość (przy tej samej lampie)? Czy to oznacza, że lampa wbudowana wysyła jakiś inny, specjalny błysk w celu zdalnego wyzwolenia błysku z lampy zewnętrznej?
    E-520, E-30, E-3 i inne nowsze puszki dają możliwość sterowania lampą z poziomu body.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale jak kupisz FL-36R lub FL-50R, to będziesz miał możliwość zdalnego wyzwalania (ale nie sterowania) lampy przez E-500.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale jak kupisz FL-36R lub FL-50R, to będziesz miał możliwość zdalnego wyzwalania (ale nie sterowania) lampy przez E-500.
    eeee - chyba nie bardzo?? E-500 nie ma możliwości wyzwolenia bezprzewodowego żadnej lampy bez dodatkowych klamotów (poprawcie mnie jeśli się mylę).
    E-520 i inne foto szpeje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ma możliwość wyzwalania. Nie ma możliwości sterowania.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ale mnie się właśnie rozchodzi o samo zdalne wyzwalanie błysku lampy zewnętrznej błyskiem lampy wbudowanej (nie sterowanie). Czyli jak to w końcu jest? Bo ani w instrukcji ww. lampy, ani body nie ma o tym mowy.

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria
    Może trochę pomogę wyjaśnić bo od paru dni testuję różne rozwiązania. Mam e 500 a od tygodnia e 30. Mam metza48 i dostałem fl36. więc:
    1. E 500 faktycznie wyzwala fl 36 ale jak pisał epikur nie ma sterowania. Metza nie wyzwala.
    2. E 30 obie lampy bezproblemowo wyzwala i steruje.
    A teraz parę spostrzeżeń:
    1. Na sankach e 30 metz wyzwoli fl 36 ale odwrotnie już nie. Nie wiem czemu.
    2. Obie lamy nie umiem (a próbowałem wszystkich kombinacji) razem wyzwolić wbudowaną lampą. Metz dział bezproblemowo do momentu podłączenia fl. Metz wyzwoli się tylko gdy fl ładuje się i nie jest w stanie wyzwolić błysku (tzn. parę razy udało się wyzwolić obie 1 na 50 prób). Nie wiem czy ktoś jeszcze coś takiego zauważył?
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=