Witam,
Przebrnąłem przez 32 strony dyskusji w tym wątku, i nadal nie mam pewności, co do możliwości zdalnego odpalania. A pytanie jest proste:
Czy błysk z wbudowanej lampy aparatu E-500 jest w stanie wywołać błysk z zewnętrznej lampy Metz 48 AF-1, bez podłączania żadnych dodatkowych urządzeń?
Będę wdzięczny za konkretną odpowiedź (typu "Tak" lub "Nie").
Ale jak rozumiem, inne aparaty dają taką możliwość (przy tej samej lampie)? Czy to oznacza, że lampa wbudowana wysyła jakiś inny, specjalny błysk w celu zdalnego wyzwolenia błysku z lampy zewnętrznej?
Ale jak kupisz FL-36R lub FL-50R, to będziesz miał możliwość zdalnego wyzwalania (ale nie sterowania) lampy przez E-500.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ma możliwość wyzwalania. Nie ma możliwości sterowania.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale mnie się właśnie rozchodzi o samo zdalne wyzwalanie błysku lampy zewnętrznej błyskiem lampy wbudowanej (nie sterowanie). Czyli jak to w końcu jest? Bo ani w instrukcji ww. lampy, ani body nie ma o tym mowy.
Może trochę pomogę wyjaśnić bo od paru dni testuję różne rozwiązania. Mam e 500 a od tygodnia e 30. Mam metza48 i dostałem fl36. więc:
1. E 500 faktycznie wyzwala fl 36 ale jak pisał epikur nie ma sterowania. Metza nie wyzwala.
2. E 30 obie lampy bezproblemowo wyzwala i steruje.
A teraz parę spostrzeżeń:
1. Na sankach e 30 metz wyzwoli fl 36 ale odwrotnie już nie. Nie wiem czemu.
2. Obie lamy nie umiem (a próbowałem wszystkich kombinacji) razem wyzwolić wbudowaną lampą. Metz dział bezproblemowo do momentu podłączenia fl. Metz wyzwoli się tylko gdy fl ładuje się i nie jest w stanie wyzwolić błysku (tzn. parę razy udało się wyzwolić obie 1 na 50 prób). Nie wiem czy ktoś jeszcze coś takiego zauważył?
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=