Strona 31 z 40 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar adamowski1
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kornik50000 Zobacz posta
    Jam mam trochę inne pytanie Już od dłuższego czasu jestem posiadaczem tej lampki i spisuje się świetnie przyszedł czas na małą zmianę i chce kupić metza 58 . I tu moje pytanie ... Za ok. 2 tyg przyjdzie canon 30d dla mojej siostry i chciał bym jej zostawić mojego metza 48 , problem w tym iz nie wiem czy będzie współpracować (chodzi mi o pełną automatyke). Czy ktoś z forumowiczów próbował podłączyć tą lampę do innego systemu?? Może istnieje jakaś kostka ?
    Tutaj niestety nic się nie da zrobić,lampa ma tak zwaną "pełną dedykacje",pasuje tylko do danego systemu.Gdybyś miał Metza z systemem SCA,czyli 54,44,45 czy 76,to wtedy inna bajka,wypinasz kostkę SCA Olkową,podpinasz dedykowaną do Canona i masz w pełni dedykowaną lampę.Taka kostka kosztuje około 250 zł,ale dla osoby posiadającej dwa systemy to idealne rozwiązanie.Ale jeżeli podepniesz tego Metza 48 do Canona to powinna pracować w trybie automatyki własnej,lub manualu, o eTTL-u czy HSS możesz zapomnieć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    48 nie ma automatyki, tylko manual zostaje.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    48 nie ma automatyki, tylko manual zostaje.
    A to sorki,nie wiedziałem,nigdy z tą lampą nie miałem do czynienia,w takim razie manual tylko pozostaje.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kornik50000 Zobacz posta
    Jam mam trochę inne pytanie Już od dłuższego czasu jestem posiadaczem tej lampki i spisuje się świetnie przyszedł czas na małą zmianę i chce kupić metza 58 . I tu moje pytanie ... Za ok. 2 tyg przyjdzie canon 30d dla mojej siostry i chciał bym jej zostawić mojego metza 48 , problem w tym iz nie wiem czy będzie współpracować (chodzi mi o pełną automatyke). Czy ktoś z forumowiczów próbował podłączyć tą lampę do innego systemu?? Może istnieje jakaś kostka ?
    Skontaktowałbym się z serwisem METZ-a. Może wystarczy wymiana jakiegoś chipa bądź przeprogramowanie go? Bez tego qpa - nie będzie działało a że własnej automatyki brak użyteczność znikoma.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Skontaktowałbym się z serwisem METZ-a. Może wystarczy wymiana jakiegoś chipa bądź przeprogramowanie go? Bez tego qpa - nie będzie działało a że własnej automatyki brak użyteczność znikoma.
    Kiedyś dzwoniłem do serwisu Metza pod ten numer tel. 58 620 16 45,w sumie kto pyta ten nie błądzi.

| OlyJedi Awatar kornik50000
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wysłałem do nich wiadomość z zapytaniem , zobaczymy co mi odpowiedzą
    A nie do końca jest prawda ze bez automatu to qpa . Kiedyś kilka koncertów zrobiłem bez automatu ( pożyczony metz był uszkodzony) po prostu ustawiłem moc na 1/2 i skakałem po iso . Jeśli szum nie będzie jakiś diametralnie zajefajny na korzyść C to może siostra da się namówić na Olka 510/520/620 a Canona się sprzeda.
    Ostatnio edytowane przez kornik50000 ; 1.01.10 o 21:25
    E-510 14-42 , helios 58/2
    Pentax k10d , torba szkieł , błyski i inne graty
    .................................................. ..
    Nie ważne jaki masz pędzel, ważne jak nim malujesz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Wystarczy przelozyc wnetrznosci z 48 dedykowanej dla canona.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    "Wystarczy przelozyc wnetrznosci z 48 dedykowanej dla canona"
    Nie tylko, zewnętrzną stopkę też, bo ma inaczej rozmieszczone styki. Najlepiej to przełożyć całą obudowę i "bebechy", czyli zamienić na dedykowaną do Canona.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi Awatar kornik50000
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak jak myślałem nic z tego nie będzie . Trzeba sprzedać lampę i kupić dedykowaną pod C . Firma Metz tu mi nic nie pomoże.
    E-510 14-42 , helios 58/2
    Pentax k10d , torba szkieł , błyski i inne graty
    .................................................. ..
    Nie ważne jaki masz pędzel, ważne jak nim malujesz.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Gdybyś chciał kupić Metza pod Canona,to rozważ czy nie kupić 54MZ4i na przykład ,ma ona system SCA i w przyszłości zmieniasz tylko adapter pod dany system,nie musisz kupować nowej lampy.