Kolega rocco się napracował, korzystaj z jego wiedzy, a po przeczytaniu kliknij mu w reputację
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...a_Metz_48_AF-1
Kolega rocco się napracował, korzystaj z jego wiedzy, a po przeczytaniu kliknij mu w reputację
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...a_Metz_48_AF-1

Nie dam mu, bo mimo, że się napracował nie napisał mi odpowiedzi na moje pytania. Widzę, że sam tego tekstu uważnie nie przeczytałeś. Jest jedno zdanie o diodach.
Ktoś mi dziś powiedział, że FL-ki potrafią mają pomiar przez lampę, wobec czego moje pytanie wynikało właśnie stąd.
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Jako użytkownik tego modelu odp na twoje pytania.
Ad1 Stroboskopu nie będzie. Czerwona dioda załatwia sprawę.
Ad2 Liczba przewodnia większa czyli siła błysku większa u Metza i szybkość ładowania między błyskami 2 razy lepsza bo do Metza wkładasz 4 a nie 2 paluszki.
Ad3 Każda lampka dedykowana dla danej marki to potrafi. Metz 48 też.
zapraszam do siebie http://czmielek.wix.com/chmielewski
1. Ani Fl-36 ani Metz 48 AF-1 nie "mierzy sam" odległości
Kto Ci naoopowiadal takich farmazonów? Różnią się tym, ze FL-36 ma tryb "A" czyli własny pomiar światła a nie odległości. Nie, nie musisz uzywac "stroboskopu" lampa błyskowa rzutuje czerwony wzorek i aparat na nim bardzo ładnie ustawia ostrość.
2. Nie, FL-36 nie umożliwia szybszego ustawiania ostrości niż Metz.
Jest za to słabsza i gdybym miał wybierac to ponownie wybrałbym Metza.
3. Co to jest "auto ttl"?
TTL to pomiar światła przez obiektyw czyli "through the lens" i mają to i 48 AF-1 i 58 AF-1 i Tumaxy...
Przypuszaczam, że rozumiem o co Ci chodzi ale nie jestem pewny więc poczekam aż poprawnie sformułujesz pytanie.
Daruj sobie...

czmielek, w drugim pytałem, o AF, a nie o szybkość ładowania czy lp.
Rocco, takich farmazonów naopowiadał mi dziś sprzedawca (także sam rozumiesz moje zakłopotanie i wynikające z tego pytania).
Dobra, już wszystko kapuję. Dzięki Wam rocco i czmielek.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 26.01.09 o 01:30
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Witam
czy ktoś z właścicieli Metza, mógłby coś napisac na temat komunikacji bezprzewodowej, np. z e-520? czy wygląda to zupełnie jak w fl-36r?
dołączam do pytania - czy mając metza mogę go wyzwolić odpalając swoją FL -50 ?
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Ktoś wie dlaczego Metzik 58 AF-1 gdy miałem e-510 sprawował się ładnie bez zarzutów, a gdy przerzuciłem się na pewną e-1 to mam problemy z automatyką. Niby lampa komunikuje się, pokazuje ogniskową obiektywu. lecz z bliska (powyżej 2m) przepala zdjęcia, a dalej również przepala. Ustawiałem w menu korpusu siłę błysku, lecz na zdjęciach nie widać efektu wprowadzonych zmian. Zostaje ręcznie zmieniać ekwiwalent. zmiejszam aż do -2EV. Wtedy w odległości 2-3m zdjęcią są w miarę, lecz przy dłuższych ogniskowych zdjęcia sa całkiem szare. Zupełnie nie jest posłuszna korpusowi E-1. w poprzednim Olympusku e-510 problemu żadnego nie miałem więc nie zastanawiałem się nad korektami, a tutaj ciągle muszę coś przestawiać metodą prób i błędów. Sprawdzałem w trybach TTL i A. manual to swoją drogą. Czyżby niepełna komunikacja?

Szczerze mowiac ja tez musze korygować sile blysku lampy bezposrednio w jej menu. chyba tak powinno sie to robić - przynajmniej tak wywnioskowałem po przeczytaniu jednego dlugasnego artykułu człowieka który na przykladach pokazywał jak należy nauczyć sie panować nad światłem aby uzyskać to co się chce a nie tak jak chce automatyka aparatu.
...był Olek jest A6000