Strona 12 z 40 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Hej,
    1) Rozumiem z tego, że Metz 48 nie mierzy sam (jak to robi ponoć fl-36), ale świecąc czerwoną lampką ułatwia tylko pomiar światła AF korpusowi pod niego podpiętemu... tak, czy jak to działa? Mam nadzieję, że nie muszę używać znienawidzonego przeze mnie i większość fotografowanych osób "stroboskopu"...
    2)Czy jest tu zauważalna różnica na korzyść którejś z lamp w przypadku używania z e-510, który sprawuje się jak dla mnie gorzej niż źle w kiepskich warunkach oświetleniowych (czyt. impreza)? Czy w takim przypadku gdzie priorytetem jest szybkość AF nie będzie dużo lepszym rozwiązaniem jednak fl-36?
    3) czy Metz 58 jest jedynym posiadającym auto ttl z niefirmowych? Dzięki za cierpliwość.
    Kolega rocco się napracował, korzystaj z jego wiedzy, a po przeczytaniu kliknij mu w reputację
    http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...a_Metz_48_AF-1

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Kolega rocco się napracował, korzystaj z jego wiedzy, a po przeczytaniu kliknij mu w reputację
    http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...a_Metz_48_AF-1
    Nie dam mu, bo mimo, że się napracował nie napisał mi odpowiedzi na moje pytania. Widzę, że sam tego tekstu uważnie nie przeczytałeś. Jest jedno zdanie o diodach.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ale czego nie mierzy sam? Piszesz o ustawianiu ostrości, a od ustawiania ostrości jest układ AF w korpusie, a nie lampa. Lampa co najwyżej może przyświecić diodą, żeby wspomóc działanie AF w kiepskich warunkach oświetleniowych.
    Ktoś mi dziś powiedział, że FL-ki potrafią mają pomiar przez lampę, wobec czego moje pytanie wynikało właśnie stąd.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

diabolique
    Gość
    Nie dam mu, bo mimo, że się napracował nie napisał mi odpowiedzi na moje pytania. Widzę, że sam tego tekstu uważnie nie przeczytałeś. Jest jedno zdanie o diodach.
    Sorry, straciłem cierpliwość.

PS. Naucz się czytać ze zrozumieniem.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 26.01.09 o 00:34

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Hej,
    1) Rozumiem z tego, że Metz 48 nie mierzy sam (jak to robi ponoć fl-36), ale świecąc czerwoną lampką ułatwia tylko pomiar światła AF korpusowi pod niego podpiętemu... tak, czy jak to działa? Mam nadzieję, że nie muszę używać znienawidzonego przeze mnie i większość fotografowanych osób "stroboskopu"...
    2)Czy jest tu zauważalna różnica na korzyść którejś z lamp w przypadku używania z e-510, który sprawuje się jak dla mnie gorzej niż źle w kiepskich warunkach oświetleniowych (czyt. impreza)? Czy w takim przypadku gdzie priorytetem jest szybkość AF nie będzie dużo lepszym rozwiązaniem jednak fl-36?
    3) czy Metz 58 jest jedynym posiadającym auto ttl z niefirmowych? Dzięki za cierpliwość.
    Jako użytkownik tego modelu odp na twoje pytania.
    Ad1 Stroboskopu nie będzie. Czerwona dioda załatwia sprawę.
    Ad2 Liczba przewodnia większa czyli siła błysku większa u Metza i szybkość ładowania między błyskami 2 razy lepsza bo do Metza wkładasz 4 a nie 2 paluszki.
    Ad3 Każda lampka dedykowana dla danej marki to potrafi. Metz 48 też.

rocco
    Gość
    Hej,
    1. Ani Fl-36 ani Metz 48 AF-1 nie "mierzy sam" odległości
    Kto Ci naoopowiadal takich farmazonów? Różnią się tym, ze FL-36 ma tryb "A" czyli własny pomiar światła a nie odległości. Nie, nie musisz uzywac "stroboskopu" lampa błyskowa rzutuje czerwony wzorek i aparat na nim bardzo ładnie ustawia ostrość.
    2. Nie, FL-36 nie umożliwia szybszego ustawiania ostrości niż Metz.
    Jest za to słabsza i gdybym miał wybierac to ponownie wybrałbym Metza.
    3. Co to jest "auto ttl"?
    TTL to pomiar światła przez obiektyw czyli "through the lens" i mają to i 48 AF-1 i 58 AF-1 i Tumaxy...
    Przypuszaczam, że rozumiem o co Ci chodzi ale nie jestem pewny więc poczekam aż poprawnie sformułujesz pytanie.

Daruj sobie...

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    czmielek, w drugim pytałem, o AF, a nie o szybkość ładowania czy lp.
    Rocco, takich farmazonów naopowiadał mi dziś sprzedawca (także sam rozumiesz moje zakłopotanie i wynikające z tego pytania).
    Dobra, już wszystko kapuję. Dzięki Wam rocco i czmielek.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 26.01.09 o 01:30
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

komunikacja bezprzewodowa

Witam
    czy ktoś z właścicieli Metza, mógłby coś napisac na temat komunikacji bezprzewodowej, np. z e-520? czy wygląda to zupełnie jak w fl-36r?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dołączam do pytania - czy mając metza mogę go wyzwolić odpalając swoją FL -50 ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ktoś wie dlaczego Metzik 58 AF-1 gdy miałem e-510 sprawował się ładnie bez zarzutów, a gdy przerzuciłem się na pewną e-1 to mam problemy z automatyką. Niby lampa komunikuje się, pokazuje ogniskową obiektywu. lecz z bliska (powyżej 2m) przepala zdjęcia, a dalej również przepala. Ustawiałem w menu korpusu siłę błysku, lecz na zdjęciach nie widać efektu wprowadzonych zmian. Zostaje ręcznie zmieniać ekwiwalent. zmiejszam aż do -2EV. Wtedy w odległości 2-3m zdjęcią są w miarę, lecz przy dłuższych ogniskowych zdjęcia sa całkiem szare. Zupełnie nie jest posłuszna korpusowi E-1. w poprzednim Olympusku e-510 problemu żadnego nie miałem więc nie zastanawiałem się nad korektami, a tutaj ciągle muszę coś przestawiać metodą prób i błędów. Sprawdzałem w trybach TTL i A. manual to swoją drogą. Czyżby niepełna komunikacja?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Szczerze mowiac ja tez musze korygować sile blysku lampy bezposrednio w jej menu. chyba tak powinno sie to robić - przynajmniej tak wywnioskowałem po przeczytaniu jednego dlugasnego artykułu człowieka który na przykladach pokazywał jak należy nauczyć sie panować nad światłem aby uzyskać to co się chce a nie tak jak chce automatyka aparatu.
    ...był Olek jest A6000