Strona 11 z 40 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    albo w automatyce lampy czyli nie z pełną mocą
    Sęk w tym że Metz 48-AF-1 nie ma automatyki własnej. Może pracować w TTL (lub innej odmianie np. iTTL, w zależności do jakiej puszki jest dedykowany) lub w manualu z pełnym błyskiem, 1/2, 1/4, 1/8... mocy.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Metz produkuje kostki przystosowujące lampę do konkretnego body. Kiedyś to na stronie Metza widziałem.
    Ot, choćby to lub to
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 23.01.09 o 21:10
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Metz produkuje kostki przystosowujące lampę do konkretnego body. Kiedyś to na stronie Metza widziałem.
    Ot, choćby to
    Tak, ale to do zupełnie innych lamp.
    Zerknij na stronę Metza.

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Szkoda tylko że Metz zrezygnował zarówno z systemu SCA i wymiennych kostek jak też z wyposażania lamp w automatykę własną. Jak zauważyłem nie tylko Metz, również inne firmy np. Nikon też w swoich najnowszych Sabinkach nie ma trybu "A", a szkoda.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Podłączałem Metza 58 af1 do nikona D80.
    A czy ja gdzieś napisałem, że 48 jak widać powyżej był to 58 posiadający własną automatykę.
    Kostki do różnych systemów były m.in. do Metz 54 MZx. Posiadałem MZ3 i przy podpięciu do ww. nikona zachowywał się tak samo ale to była kostka dedykowana do Olka. Niestety w MZ3 nie działał TTL Olka pozostawała automatyka lampy. Trzeba by zakupić 54 MZ4i i wtedy dwie kostki do różnych systemów. Kostka - koszt od 100 do 250 zł, lampa - nie wiem.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Szkoda tylko że Metz zrezygnował zarówno z systemu SCA i wymiennych kostek jak też z wyposażania lamp w automatykę własną. Jak zauważyłem nie tylko Metz, również inne firmy np. Nikon też w swoich najnowszych Sabinkach nie ma trybu "A", a szkoda.
    To zależy w którym modelu.
    58 ma działający tryb "A".
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Szkoda tylko że Metz zrezygnował ... jak też z wyposażania lamp w automatykę własną.
    ale co Ty opowiadasz. A 58 AF1 nie posiada automatyki lamy?
    "Obok standardowego TTLa Metz 58 AF-1 udostępnia automatykę korzystającą z czujnika zewnętrznego (A), dostosowującą pracę do 12 wartości przysłon, oraz tryb ręcznego sterowania błyskiem, na 25 poziomach redukcji energii maksymalnej."
    54 MZ4i też chyba nie jest jeszcze zabytkiem

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ale co Ty opowiadasz. A 58 AF1 nie posiada automatyki lamy?
    "Obok standardowego TTLa Metz 58 AF-1 udostępnia automatykę korzystającą z czujnika zewnętrznego (A), dostosowującą pracę do 12 wartości przysłon, oraz tryb ręcznego sterowania błyskiem, na 25 poziomach redukcji energii maksymalnej."
    54 MZ4i też chyba nie jest jeszcze zabytkiem
    No tak, przyznaję, troszkę uogólniłem. Ale w zasadzie to chyba tylko w modelu flagowym 58 (nie wiem jak jest w "młotkach") Metz pozostawił tryb "A". Natomiast model 48 jest bez "A" wcześniejsze modele 44M.... miały automatykę, ale już w 44AF... już nie ma "A" i wymiennych kostek. Tak samo jak inni wiodący producenci. Widocznie lepiej robić lampy do danego modelu niż uniwersalne...

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

kilka lamerskich pytań

Hej,
    1) Rozumiem z tego, że Metz 48 nie mierzy sam (jak to robi ponoć fl-36), ale świecąc czerwoną lampką ułatwia tylko pomiar światła AF korpusowi pod niego podpiętemu... tak, czy jak to działa? Mam nadzieję, że nie muszę używać znienawidzonego przeze mnie i większość fotografowanych osób "stroboskopu"...
    2)Czy jest tu zauważalna różnica na korzyść którejś z lamp w przypadku używania z e-510, który sprawuje się jak dla mnie gorzej niż źle w kiepskich warunkach oświetleniowych (czyt. impreza)? Czy w takim przypadku gdzie priorytetem jest szybkość AF nie będzie dużo lepszym rozwiązaniem jednak fl-36?
    3) czy Metz 58 jest jedynym posiadającym auto ttl z niefirmowych? Dzięki za cierpliwość.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Rozumiem z tego, że Metz 48 nie mierzy sam (jak to robi ponoć fl-36), ale świecąc czerwoną lampką ułatwia tylko pomiar światła AF korpusowi pod niego podpiętemu... tak, czy jak to działa?
    Ale czego nie mierzy sam? Piszesz o ustawianiu ostrości, a od ustawiania ostrości jest układ AF w korpusie, a nie lampa. Lampa co najwyżej może przyświecić diodą, żeby wspomóc działanie AF w kiepskich warunkach oświetleniowych.