...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 23.01.09 o 21:10
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Tak, ale to do zupełnie innych lamp.
Zerknij na stronę Metza.
Szkoda tylko że Metz zrezygnował zarówno z systemu SCA i wymiennych kostek jak też z wyposażania lamp w automatykę własną. Jak zauważyłem nie tylko Metz, również inne firmy np. Nikon też w swoich najnowszych Sabinkach nie ma trybu "A", a szkoda.
...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.
A czy ja gdzieś napisałem, że 48jak widać powyżej był to 58 posiadający własną automatykę.
Kostki do różnych systemów były m.in. do Metz 54 MZx. Posiadałem MZ3 i przy podpięciu do ww. nikona zachowywał się tak samo ale to była kostka dedykowana do Olka. Niestety w MZ3 nie działał TTL Olka pozostawała automatyka lampy. Trzeba by zakupić 54 MZ4i i wtedy dwie kostki do różnych systemów. Kostka - koszt od 100 do 250 zł, lampa - nie wiem.
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
ale co Ty opowiadasz. A 58 AF1 nie posiada automatyki lamy?
"Obok standardowego TTLa Metz 58 AF-1 udostępnia automatykę korzystającą z czujnika zewnętrznego (A), dostosowującą pracę do 12 wartości przysłon, oraz tryb ręcznego sterowania błyskiem, na 25 poziomach redukcji energii maksymalnej."
54 MZ4i też chyba nie jest jeszcze zabytkiem![]()
No tak, przyznaję, troszkę uogólniłem. Ale w zasadzie to chyba tylko w modelu flagowym 58 (nie wiem jak jest w "młotkach") Metz pozostawił tryb "A". Natomiast model 48 jest bez "A" wcześniejsze modele 44M.... miały automatykę, ale już w 44AF... już nie ma "A" i wymiennych kostek. Tak samo jak inni wiodący producenci. Widocznie lepiej robić lampy do danego modelu niż uniwersalne...
Hej,
1) Rozumiem z tego, że Metz 48 nie mierzy sam (jak to robi ponoć fl-36), ale świecąc czerwoną lampką ułatwia tylko pomiar światła AF korpusowi pod niego podpiętemu... tak, czy jak to działa? Mam nadzieję, że nie muszę używać znienawidzonego przeze mnie i większość fotografowanych osób "stroboskopu"...
2)Czy jest tu zauważalna różnica na korzyść którejś z lamp w przypadku używania z e-510, który sprawuje się jak dla mnie gorzej niż źle w kiepskich warunkach oświetleniowych (czyt. impreza)? Czy w takim przypadku gdzie priorytetem jest szybkość AF nie będzie dużo lepszym rozwiązaniem jednak fl-36?
3) czy Metz 58 jest jedynym posiadającym auto ttl z niefirmowych? Dzięki za cierpliwość.
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm