Strona 10 z 40 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 398

Wątek: Lampa błyskowa Metz 48 AF-1

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Koledzy lepiej fl36 kupić czy tego metza? Bo szukam jakiejś lampy do mniej więcej 700 złotych i nie wiem co zakupić. Na początku chciałem zakupić tumaxa 386afz ale aktualnie ich brak i nie wiem już sam. Opłaca się metza kupić jako pierwszą lampe błyskową czy sobie z nią nie poradze?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez faraon20 Zobacz posta
    Koledzy lepiej fl36 kupić czy tego metza?
    Metz.
    Raczej nikt inaczej nie odpowie.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Z tych 2 to metz'a, bez zastanowienia.
    Mam... ale wlasnie dostałem FL50 i chyba metz pojdzie na sprzedaz...
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bierz metza!!!!!
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Niedawno zakupiłem Metza 48 AF-1 i póki co jestem z tej lampy bardzo zadowolony. Nie mam niestety porównania do innych urządzeń, np. do FL-36/36R. Z tego co przeczytałem, i co wynika ze specyfikacji, przewaga Metza to większa liczba przewodnia i zasilanie 4, a nie 2 akumulatorami R06. I faktycznie, jeszcze nie zdarzyło mi się czekać, aż lampa się naładuje. Przy czym wykorzystuję ją w jak najbardziej amatorski sposób.

Mam jeszcze takie pytanie. Czy próbował ktoś podłączyć 48 AF-1, przeznaczoną do systemu 4/3, z innym korpusem? Np. jakimś modelem Canona lub Pentaxa. Coś takiego "obiło" mi się o oczy. Czy jest to w ogóle możliwe, bez obawy o lampę i body?

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Podłączałem Metza 58 af1 do nikona D80. Trzeba tylko przejść na M, bo korpus nie odczuwał, że ma lampę czyli nie skracał czasu naświetlania ale zostawiał taki czas jakby lampy nie było, ale ją wyzwalał. Dosyć kłopotliwe rozwiązanie i trzeba wyłączyć w lampie funkcję wyłączania się np. po 10 min, bo lampa przechodziła w stan uśpienia mimo podłączenia.

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Gdyby to było możliwe??? Na pewno użytkownicy mieli by powód do zadowolenia. Ale tak nie jest, każdy producent ma inny sposób komunikowania się lampy z body, inne są rozmieszczenia styków w body-stopka itd. Nie będzie lampa dedykowana do Olympusa działać poprawnie z np. Canonem, Nikonem itp. Owszem błyskać będzie ale w manualu z pełną mocą (lub częścią mocy wg. ustawień na lampie) ale to wszystko. Czy przy okazji takiego podłączenia coś nie padnie, nie sądzę, ale nigdy nic nie wiadomo.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez faraon20 Zobacz posta
    Koledzy lepiej fl36 kupić czy tego metza? Bo szukam jakiejś lampy do mniej więcej 700 złotych i nie wiem co zakupić. Na początku chciałem zakupić tumaxa 386afz ale aktualnie ich brak i nie wiem już sam. Opłaca się metza kupić jako pierwszą lampe błyskową czy sobie z nią nie poradze?
    Niewiele dołożysz i masz FL-50, a to już spokój na wieki. Wystarczy, że dobrze się rozejrzysz na Forum lub dasz właśnie takie ogłoszenie
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Owszem błyskać będzie ale w manualu z pełną mocą (lub częścią mocy wg. ustawień na lampie) ale to wszystko. Czy przy okazji takiego podłączenia coś nie padnie, nie sądzę, ale nigdy nic nie wiadomo.
    albo w automatyce lampy czyli nie z pełną mocą

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    W takim razie wzmianki o ewentualnej współpracy musiały dotyczyć jedynie trybu manualnego. Bo na ile się orientuję, Metz dedykowany do 4/3 nie posiada pełnej automatyki.
    Dzięki.