Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Pierścieniowa lampa błyskowa Ring flash FS-SRF11

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    1. Niestety, nie da się zmienić. Osoba, do której pisałaś, będzie dopiero w poniedziałek, więc zapewne stąd pochodzi brak odpowiedzi.
    2. Cena, którą podałaś jest ceną "można". Natomiast wyznacznikiem jest aktualny cennik oficjalny, np.: http://www.partner.olympus.pl/img/Ol...UTY%202009.xls skąd można posiąść informację (linia 115), że aktualnie zyskuje się nawet 3099,- na lampie pierścieniowej bez adaptera FR-1.
    Pozdrawiam
    Jack
    No tak. Szkoda wobec tego, że nie dostałam informacji zwrotnej, że mój e-mail poszedł w pierony i się info nie doczekam. Swoją drogą ciekawe, czy w poniedziałek (jak ta osoba wróci do pracy), jakąś odpowiedź otrzymam
    Cennik oficjalny... Toż nigdy OlyJedi nie będzie mieć zbytniego sensu - ale o to chyba chodzi
    Hm... No tak - darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby - ale wybrałam gratis na podstawie zamieszczonego opisu, który teraz się okazał nieprawdziwy. To też nie jest podstawa do zmiany?

Swoje fotki wrzucam na Insta

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wpadłem na pewien pomysł w między czasie denerwowania się na wiadomą sprawę z adapterem. Otóż można sobie taki adapter zrobić z osłony przeciwsłonecznej do ZD 50. Wystarczy czymś np. specjalnymi rzepami które z jednej strony mają rzepy z drugiej taśmę klejącą przykleić lampę pierścieniowa. Rozmiar zgadza się idealnie. Jeżeli ktoś się orientuję to niech napisze proszę czy taki wynalazek nie uszkodzi w żaden sposób mechanizmu autofokus a obiektywu?? Ponieważ przednia soczewka się nie obraca, więc wydaję mi się, że nie powinien. Jak się na to zapatrujecie??
    E-3, HDL-4, ZD50, FL50R, + cała masa rzeczy które bardzo chciałbym mieć, a jeszcze nie mam...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kontynuując wątek adaptera do lampy pierścieniowej ( promocja ....bla, bla, bla) , otrzymałem taką oto odpowiedź z działu marketingu Olympus Polska:

"Witam Pana serdeczenie,

Przepraszam za tak dlugi okres oczekiwania na odpowiedz z naszej strony. Oczywiscie adapter FR-1 zostanie do Pana przeslany z naszej Centrali, mam nadzieje, ze potrwa to bardzo krotko.

Bede wdzieczna za informacje, jak adapter dotrze do Pana."

Jeśli, ktos z zainteresowanych potrzebuje dodatkowych informacji ( co i jak i do kogo pukać w kwestii brakującego adaptera) zapraszam na PW.

pozdrawiam

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    "[I]Witam Pana serdeczenie,

Przepraszam za tak dlugi okres oczekiwania na odpowiedz z naszej strony. Oczywiscie adapter FR-1 zostanie do Pana przeslany z naszej Centrali, mam nadzieje, ze potrwa to bardzo krotko.
    Nooo... To ładnie z ich strony, ale ja już zamieniłam na ZD50... No i czekam na przesyłkę...

A adapterek kupiłam nowiutki (oryginał!) na Alle parę dni temu za 8 dych!

P.S. Możecie jakieś fotki zapodać z tej lampki? Czy jest tak bardzo gorzej od dwupalnikowej?

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta
    P.S. Możecie jakieś fotki zapodać z tej lampki? Czy jest tak bardzo gorzej od dwupalnikowej?
    wiesz, lampa dwupalnikowa daje dużo większe możliwości kreatywnego świecenia, każda z "główek jest niezależna, możesz je dowolnie ustawiać,np. jedna z góry druga w kontrze, ringiem świecisz tylko na wprost a to jest zawsze dość "płaskie" światło. Poza tym w dwupalnikówce masz możliwość prawie dowolnego podziału mocy błysku...no takie tam moje looźne spostrzeżenia
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzięki willow32 - to już jakiś ogląd sprawy jest Korzystasz z takiej lampy do makro czy do portretu? Ja myślę w95% o makro. Jak bardzo ring jest namiastką takiego oświetlenia (skoro różnica cenowa sklepowa wynosi zaledwie 400 zł - przy cenie ponad 2000 PLN)? Do mnie bardziej trafiają przykłady, które mogę zobaczyć, bo nie zawsze to, co sobie wyobrażam na podstawie opisu. Czy ring nie jest bardziej odpowiedni do oświetlania "przedmiotowego", a dwupalnikowa do "malowania światłem"? Ja tak dywaguję, bo pojawiły sie "promocyjne" lampy w niższej cenie niż sklepowa (chociaż takie po 1999 to żaden rarytas, ale można trafić też po 1500-1600) jak mam kiedyś wydać jak na razie grubo ponad 2 tys., to chcę być o tym mocno przekonana, że warto dołożyć okragły tysiączek dla efektów możliwych do osiagnięcia z tą dwupalnikową lampą... Na razie ten zakup to melodia przyszłości, bo zamówiłam sobie ZD50 w promocji i będę ćwiczyć w lecie tam, gdzie jest wiecej światła niż w Polsce

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta
    Nie jest gorzej. Jest inaczej. Inne zastosowanie tych lampek. Dwupalnikowa jest bardziej kreatywna, pierścieniowa bardziej bezcieniowa dokumentalna.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Nie jest gorzej. Jest inaczej. Inne zastosowanie tych lampek. Dwupalnikowa jest bardziej kreatywna, pierścieniowa bardziej bezcieniowa dokumentalna.
    Czyli do przyrodniczej makro lepsza będzie dwupalnikowa...

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    na mój gust to obiedwie lampy nadają się li tylko do fotografii makro, teoretycznie niby można nimi świecić w portrecie ale IMHO dają zbyt płaskie światło (dwupalnikowa przy portrecie musi być zamontowana na obiektywie, za krótkie kabelki żeby ustawić np. za modelem)
    Co do zdjęć przykładowych, ja nie mam tych lamp z powodów jakie podałem powyżej, miałem je kiedyś w domu przez 2 tygodnie do zabawy, stąd jakaś tam moja wiedza na ich temat. Myślę że zdjęcia przykładowe też Ci za wiele nie powiedzą bo mieć narzędzie a umieć z niego korzystać to 2 różne sprawy Ktoś nie potrafiący wykorzystać pokaże efekty i się zniechęcisz, albo ktoś pokaże jakie cuda można robić a Ty tak nie będziesz potrafiła i też się zniechęcisz
    Ja myślę tak, ponad 2 tyś to spory wydatek, jeśli miałoby to być używane tylko do zabawy to to dość droga zabawka jak Cię stać bierz, bo sprzęt to naprawdę zacny i można dzięki niemu naprawdę fajne efekty uzyskiwać...
    pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Willow - mądrze prawisz... Jeśli uda mi się upolować taniej niż za 2 koła (tak spor taniej), to do zabawy sie zmuszę. Najpierw sie pobawię w świetle zastanym i ewentualnie jakimś rozpraszaczem do FL36. A potem... zobaczymy, czy będę mieć motywację
    Dzięki!