Ostatnio edytowane przez MeWash ; 25.11.08 o 19:37
Ja SANYO widziałem (pakowane po 4 szt.) w Saturnie we Wrocławiu.
a tu z allegro -> http://www.allegro.pl/search.php?str...ing_interval=7
E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/
Wszyscy chwala HFR o ile dobrze pamietam nazwe, ponoc enelopy i inne rozkladaja na lopatki
Moje pierwsze zdjęcie zrobione przy tej lampie warunki fatalne 22.00 oświetlenie pomieszane białe z żółtym, fote strzelałem oczywiście statyw + czas i nic nie PSułem
Dużo chęci mało czasu
mój wątek: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15619
Witam, właśnie zastanawiam się nad zakupem lampy do E-420. Wiele czytałem na ten temat lecz często znalezione informacje były sprzeczne (czasem wystarczyło że komuś w dyskusji wdarła się jakaś literówka i już nie wiadomo o jaki model lampy chodzi).
Postanowiłem zrobić zestawienie dostępnych modeli lamp aby łatwiej było podjąć decyzję. Niestety wielu informacji nie udało mi się znaleźć, z pewnością popełniłem wiele pomyłek i błędów. Chciałbym z Waszą pomocą poprawić i uzupełnić to zestawienia aby mogły z niego korzystać następne pokolenia(w jakim formacie będzie najlepiej wstawić tutaj takie dane w formie tabeli? -w tej chwili dodałem jako załączniki pdf)
Czekam na konstruktywne uwagi (dane o parametrach, może jeszcze jakieś modele, na co jeszcze warto zwracać uwagę ...). Przyznam że w pewnym momencie zacząłem się gubić przy wpisywaniu liczby przewodniej przy określonych ogniskowych.
Teraz mam jeszcze kilka pytań
1. Tumaxy z serii 386 -czy są między nimi jakieś znaczące różnice (patrz załącznik 3 LAMPY3.pdf)?
2. Które Tumaxy 386 współpracują / nie współpracują (w jakim zakresie) z E-systemem?
3. Dość konkretne lecz lamerskie pytanie. Co wybrać Olympus FL-36R za jakieś 520zł (nowa) czy jakiś TUMAX 386 za jakieś 300zł (prawie nową) lub 400 (nową)? Proszę o przedstawienie plusów i minusów Olympusa i Tumaxa? Te 200zł różnicy to dla mnie dość sporo. Warto przepłacać za lampę z mniejszą liczbą przewodnią?
uzywałem enelopy przy fl-36 a teraz uzywam ich także w fl-50r i uważam że są spoko...nawet jak nie uzywam lampy te aku nie rozładowują się tak szybko jak np. energaizery 2500...uwazam że sa dobrym wyborem do zasilania sprzetu...może ich pojemnośc co niektórych odstrasza no i zaraz usłysze komentarze, że długo się ładuje lampa...nic bardziej mylnego..ja przynajmniej tego nie zauwazyłem...a kupowałem je na alledrogo u gościa o nicku everactive (solidny sprzedawca)...
Witam! Mam pewien kłopot i jestem wręcz zdegustowany działaniem dedykowanej lampy FL-36 (wcześniej miałem SOLIGORA działał w "manual" rewelacyjnie, 0 {ZERO} przypadków czerwonych oczu - ale nie był dedykowany do OLY, wierzyłem w te TTL itd - podkusiło sprzedałem). Czytałem posty tego wątku oraz INSTRUKCJĘ i NIC! Zapinam np. kita 14-45 wykonuję 10 zdjęć z różnymi błyskami (słabe światło, zawsze niedoświetlone) lub bez aż tu nagle np. 11 klikniecie jest pełny błysk jak trafiło jest idealnie jak nie BIAŁA PLAMA - przepalone! Ustawiałem w różne tryby: auto, TTLauto, manual (jak błyśnie w tym trybie to sukces) itd. Zawsze mizeria, z lampą w korpusie problemu nie ma (żadnych niespodzianek). Miałem wcześniej E-500 z tym body było tak pierwsze kliknięcie, zdjęcie niedoświetlone, ciemne, drugie OK - to była reguła. Teraz z E-510 lampa FL-36 działa bardzo kapryśnie. Z obiektywem ZD 35, FL-36 wręcz nie działa. Na wyświetlaczu lampy pojawiają się dane z aparatu (te co powinny) ale światła nie ma. Chętnie zapoznam się z radami, może ktoś miał podobny przypadek, może lampa ma defekt?!
Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty
a pokaż jedną fotę wykonaną z lampą.
Zdjęcia w kolejności kilka pominąłem w efekcie ostatnie wydaje się być normalne. To jest ciąg optymistyczny, bywają gorsze gdzie nic nie widać. W body mam normalne nastawienia nie mam ustawionej opcji do HDR.
Ostatnio edytowane przez MarekM ; 18.03.09 o 19:47
Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty