Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 127

Wątek: Lampa błyskowa FL-36

| OlyJedi Awatar MeWash
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Talking

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    polecam stosowac do niej akumulatory ENELOPE.
    A gdzie je można znaleźć? Dowiedziałem się już, że to SANYO ale ani widu na allegro ani słychu na ebay. Kto je rozprowadza?

Już wiem Sanyo Eneloop. A jaką pojemność miałeś z FL-36?
    Ostatnio edytowane przez MeWash ; 25.11.08 o 19:37

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja SANYO widziałem (pakowane po 4 szt.) w Saturnie we Wrocławiu.

a tu z allegro -> http://www.allegro.pl/search.php?str...ing_interval=7
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wszyscy chwala HFR o ile dobrze pamietam nazwe, ponoc enelopy i inne rozkladaja na lopatki

| OlyJedi Awatar przemoa
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Moje pierwsze zdjęcie zrobione przy tej lampie warunki fatalne 22.00 oświetlenie pomieszane białe z żółtym, fote strzelałem oczywiście statyw + czas i nic nie PSułem
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PR252591.jpg
Wyświetleń:	466
Rozmiar:	366,5 KB
ID:	10043  
    Dużo chęci mało czasu
    mój wątek: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15619

| OlyJedi
    Mieszka w
    Września
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zestawienie lamp do E-system: Olympus, Panasonic, Metz, Tumax

Witam, właśnie zastanawiam się nad zakupem lampy do E-420. Wiele czytałem na ten temat lecz często znalezione informacje były sprzeczne (czasem wystarczyło że komuś w dyskusji wdarła się jakaś literówka i już nie wiadomo o jaki model lampy chodzi).
    Postanowiłem zrobić zestawienie dostępnych modeli lamp aby łatwiej było podjąć decyzję. Niestety wielu informacji nie udało mi się znaleźć, z pewnością popełniłem wiele pomyłek i błędów. Chciałbym z Waszą pomocą poprawić i uzupełnić to zestawienia aby mogły z niego korzystać następne pokolenia (w jakim formacie będzie najlepiej wstawić tutaj takie dane w formie tabeli? -w tej chwili dodałem jako załączniki pdf)

Czekam na konstruktywne uwagi (dane o parametrach, może jeszcze jakieś modele, na co jeszcze warto zwracać uwagę ...). Przyznam że w pewnym momencie zacząłem się gubić przy wpisywaniu liczby przewodniej przy określonych ogniskowych.

Teraz mam jeszcze kilka pytań
    1. Tumaxy z serii 386 -czy są między nimi jakieś znaczące różnice (patrz załącznik 3 LAMPY3.pdf)?
    2. Które Tumaxy 386 współpracują / nie współpracują (w jakim zakresie) z E-systemem?
    3. Dość konkretne lecz lamerskie pytanie. Co wybrać Olympus FL-36R za jakieś 520zł (nowa) czy jakiś TUMAX 386 za jakieś 300zł (prawie nową) lub 400 (nową)? Proszę o przedstawienie plusów i minusów Olympusa i Tumaxa? Te 200zł różnicy to dla mnie dość sporo. Warto przepłacać za lampę z mniejszą liczbą przewodnią?
    Załączone miniatury Załączone miniatury LAMPY.pdf   LAMPY2.pdf   LAMPY3.pdf  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez boomer Zobacz posta
    Wszyscy chwala HFR o ile dobrze pamietam nazwe, ponoc enelopy i inne rozkladaja na lopatki
    Gwoli ścisłości, nie wszyscy, nie wszyscy...
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    uzywałem enelopy przy fl-36 a teraz uzywam ich także w fl-50r i uważam że są spoko...nawet jak nie uzywam lampy te aku nie rozładowują się tak szybko jak np. energaizery 2500...uwazam że sa dobrym wyborem do zasilania sprzetu...może ich pojemnośc co niektórych odstrasza no i zaraz usłysze komentarze, że długo się ładuje lampa...nic bardziej mylnego..ja przynajmniej tego nie zauwazyłem...a kupowałem je na alledrogo u gościa o nicku everactive (solidny sprzedawca)...

| OlyJedi Awatar MarekM
    Mieszka w
    Warta
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Problem z lampą FL-36

Witam! Mam pewien kłopot i jestem wręcz zdegustowany działaniem dedykowanej lampy FL-36 (wcześniej miałem SOLIGORA działał w "manual" rewelacyjnie, 0 {ZERO} przypadków czerwonych oczu - ale nie był dedykowany do OLY, wierzyłem w te TTL itd - podkusiło sprzedałem). Czytałem posty tego wątku oraz INSTRUKCJĘ i NIC! Zapinam np. kita 14-45 wykonuję 10 zdjęć z różnymi błyskami (słabe światło, zawsze niedoświetlone) lub bez aż tu nagle np. 11 klikniecie jest pełny błysk jak trafiło jest idealnie jak nie BIAŁA PLAMA - przepalone! Ustawiałem w różne tryby: auto, TTLauto, manual (jak błyśnie w tym trybie to sukces) itd. Zawsze mizeria, z lampą w korpusie problemu nie ma (żadnych niespodzianek). Miałem wcześniej E-500 z tym body było tak pierwsze kliknięcie, zdjęcie niedoświetlone, ciemne, drugie OK - to była reguła. Teraz z E-510 lampa FL-36 działa bardzo kapryśnie. Z obiektywem ZD 35, FL-36 wręcz nie działa. Na wyświetlaczu lampy pojawiają się dane z aparatu (te co powinny) ale światła nie ma. Chętnie zapoznam się z radami, może ktoś miał podobny przypadek, może lampa ma defekt?!
    Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a pokaż jedną fotę wykonaną z lampą.

| OlyJedi Awatar MarekM
    Mieszka w
    Warta
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Problem z lampą FL-36

Zdjęcia w kolejności kilka pominąłem w efekcie ostatnie wydaje się być normalne. To jest ciąg optymistyczny, bywają gorsze gdzie nic nie widać. W body mam normalne nastawienia nie mam ustawionej opcji do HDR.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	MM181584.jpg
Wyświetleń:	233
Rozmiar:	226,4 KB
ID:	13758   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	MM181586.jpg
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	236,5 KB
ID:	13759   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	MM181588.jpg
Wyświetleń:	242
Rozmiar:	378,4 KB
ID:	13760   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję