hmm.. a te przedbłyski to nie do czerwonych oczu?
hmm.. a te przedbłyski to nie do czerwonych oczu?
Od dwóch dni testuję nowo nabytą (choc lekko używaną) FL-36 i jestem pod wrażeniem jej działania i współpracy z E-510. Dotychczas z cyfrówką uzywałem tylko lampy wbudowanej, a zewnętrznej lampy z Zenitem kiedyś. Takiej najprostszej, ruskiej, starożytnej.
Z kitowymi szkłami plus lampa otwierają sie całkiem nowe mozliwości, ale to akurat każdy wie.
I potwierdzam, FL-36 nie spawa (na szczęście) w celu wspomagania AF, a aparat ostrośc łapie w 9 na 10 przypadkach, nawet w całkowicie ciemnym pokoju. Spawanie lampy wbudowanej powodowało dodatkowy efekt na zdjęciu w postaci wk*****nej miny fotografowanej osoby![]()
W weekend będę na zlocie motocyklowym, strzele zapewne kilka fot przy słabym swietle. Postaram sie co nieco może zaprezentowac.
FUJIFILM X10
Korba ale działa doświetlanie AF jakoś?
Działa tak jak pisali poprzednicy. Czerwone okienko pod palnikiem rzuca na obiekt czerwony wzorek. I sprawuje się bardzo dobrze ten patent.
FUJIFILM X10
Wszystkich którzy chcą wymienić sobie pierścień do lampy zapraszam do tematu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=19245
A może poprostu w menu lampy wyłączone jest wspomaganie af i wówczas będzie wspomagał przedbłyskami tak samo jak wbudowana lampa w Olkach.
Mi tam w ogóle tak siatka czerwona nie świeci przy FL-36 i E-510. Nie wiem dlaczego, od początku chyba nie działało i nawet nie zauważyłem... da się bez tego żyć.