Nie zawsze ostrość jest wyznacznikiem dobrego zdjęcia ale tutaj tej ostrości zdecydowanie brakuje. Jest ustawiona za fotografowanym obiektem i dlatego drugi plan jest wyraźny a bohaterka zdjęcia nie. Problemem okazują się też przepalenia.
Trochę podostrzyłem (unsharpen mask) i pobawiłem się na krzywych (curves) - i tu przepalenia psują wszystko:
Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 15.06.08 o 10:03
Jeżeli o ostrość chodzi to:
- oczywiście nie powiem że zdjęcie robiąc "z biodra" specjalnie tak wyostrzyłem, bo bym skłamał, ale po zobaczeniu efektu już w domu, ta jakże urocza "rozmyta" Pani bardzo mi się spodobała - i dlatego znalazła się na forum. podsumowując ostrość taka jak na złączonym zdjęciu jest dla mnie właściwa/zamierzona.
Jeżeli o przepalenia chodzi to:
- zdecydowanie mówię im NIE i wiem że psują zdjęcie, ale tu znowu ta urocza Pani ... i nie skasowałem zdjęcia.
Jeżeli chodzi o te krzywe (curves) - nie wiem czy dobrze się domyślam ?? - czy chodzi o regulację "czerni w czerni" i "bieli w bieli" ?? bo jeżeli tak to:
- mam pytanie/prośbę o podpowiedź jakiegoś darmowego programy który "to" potrafii
Jeżeli chodzi o tę czerwoną poświatę na Twojej wersji fotki wokoło tej Pani:
- to właściwie o co chodzi? monitor mi płata figle? poważnie pytam.
Ogólnie na czarno-biało "robię" od kilku dni i efekty są marne jak widać.
Dziekuję i Pozdrawiam Serdecznie
\
Ok wszystko się zgadza. Tylko Twoje odczucia - to Twoje odczucia, a jak to widzą inni, to już osobna sprawa - mi osobiście taka Go się nie podoba i nie ma w tym przypadku wyrazu - taka jest moja opinia.
Jeżeli chodzi o krzywe to robiłem to w PS - jest to regulacja kontrastu w określonych punktach kadru. Możesz to też zrobić w Gimpie - darmowy "odpowiednik" Photoshopa
Daję ci link do pełnej - bezpłatnej wersji:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...655&GIMP+2.4.4
Ta czerwona poświata to efekt mojego złego wyostrzenia na szybko (na kanale czerwonym - który zazwyczaj w RGB leży z ostrością- i tego, że praktycznie przy tak zastosowanej Go nie da się tego wyostrzyć poprawnie... nic to prawie nie da - mój błąd. A dlaczego jest tylko w tym miejscu? Bo wyciąłem na warstwach tą panią z tła i dlatego tak to wygląda akurat koło niej.
Co do przejścia do BW to nie wystarczy tylko zdjąć kolor jednym kliknięciem - zawsze musisz się bawić suwakami poprawiać kanały i kontrast - tyle ile się da - żeby miło się to oglądało.
Próbuj dalej bo masz pomysły a to jest najważniejsze- i nie zrażaj się niepowodzeniami - jeszcze dużo ich przeżyjesz - człowiek uczy się na własnych błędach a w fotografii ta ludowa prawda chyba sprawdza się najbardziej.
Pozdrawiam
zdjęcie z Harleyem zasługuje na uwagę kompozycją, tonacją. W porównaniu z zamieszczonymi w wątku wyraźnie się wyróżnia.
pozdrawiam Wiejo
Jakby tu ...
w kwestii wyjaśnienia:
- zdjęcia czarno-białe powstają w Olku, znaczy nie obrabiam ich w kompie, bo wydaje mi się, że to za wcześnie dla takiego amatora jak ja. Najpierw chcę nauczyć się robić zdjęcia, a obróbka np. w gimpie jest dla mnie zbyt czasochłonna. Powiem tak obecnie jeżeli muszę szukam programów do kompa, które w sposób prosty umożliwiają zmianę/poprawki w fotkach. I tak obecnie z konieczności używam firmowego OlyMas (do RAwów) i googlowego Picasa2 (do zmiany wielkości). Z braku czasu jednoczesna nauka fotografowania i obróbki komputerowej nie wchodzi w grę. Foty kolorowe podobnie. Zapwene jak mój wqrsztat fotograficzny się poprawi przyjdzie chęć obróbki bardziej zaawansowanej to wtedy będę musiał wygospodarować na to czas,
- odczucia - właściwie gusta - z gustami się nie dyskutuje - jeden lubi taką GO, kto inny wprost przeciwnie, tu do nikogo nie mam (i nie mogę mieć) pretensji. Mnie też nie podobają się wszytskie (ogólnie) zdjęcia - czyli OK,
- a najważniejsze to - dziękuję za miłe słowa odnośnie zdjęcia z motorem, ale to nie moja zasługa. Raczej chyba zrządzenie przypadku (że je strzeliłem), po prostu szedłem z pracy do domu, stał motor, dookoła pusto, w tle stary opuszczony od kilku lat pawilon, aparat na szyi, więc ja pssytryk pssytryk pssytryk i już każdy by tak postąpił na moim miejscu
W każdym razie dziekuję.
- miałem coś jeszcze na myśli, ale ... zapomniałem
Miłego tygodnia pracy życzę.
Ostatnio edytowane przez lokin ; 15.06.08 o 23:07
Skąd się wzięły bez obróbki na fotce z kratami i z motorem - zarówno pomarańczowa tablica i pomarańczowy kogut alarmu skoro są prosto z aparatu?To nie złośliwość, tylko ciekawość![]()
a faktycznie (ups!)
w tych 2 przypadkach to była Picasa2
już wyjasniam (się tłumaczę) - w aparacie mam ustawione zdjęcia czarno-białe a dokładnie zapis RAW+jpg. Wiadomo że raw zapisuje się normalnie (kolorowo) i te "pomarańczki" to oczywiście "z rawa są".Natomiast w domowym archiwum wszystkie fotki cz-b (te dwie także) są faktycznie z jpg-ów, które obrabia body Olka.
Picasa "robi to"(pomarńczki) w ułamku sekundy a że interfejs ma głównie obrazkowy więc podołałem temu zadaniu bez specjalnej nauki.
Czyli reasumując wystarczy chcieć - włożyć trochę chęci i można![]()