Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: W sprawie komputerów....

  1. #1
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    Earth
    Posty
    306
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

    W sprawie komputerów....

    Kiedyś na forum była gorąca dyskusja na temat wydajności komputerów nowych i kilkuletnich, następnie kupiłem nowy sprzęt, było kilka wpisów, i chciałbym napisać trochę komentarza do tego co poniżej bo uważam że warto.

    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    No więc po ostatniej dyskusji o komputerach i żeby nie kupować "złoma" na Xeonie, kupiłem sobie (a w sumie dzieciakom do grania) coś takiego:

    Alienware Aurora R10 210-AYMB

    - 64GB Dual Channel DDR4 XMP at 3200MHz; up to 128GB
    370-AGKM
    - Killer(TM) Wi-Fi 6 AX1650 (2x2) 802.11ax Wireless LAN and Bluetooth 5.1
    555-BFMU
    - Lunar Light chassis with High-Performance CPU Liquid Cooling and 1000W Power Supply
    321-BGHZ
    - AMD Ryzen(TM) 9 5950X (16-Core, 72MB Total Cache, Max Boost Clock of 4.9GHz)
    338-BYVR
    - 2TB M.2 PCIe NVMe SSD (Boot) + 2TB 7200RPM SATA 6Gb/s (Storage)
    400-BLYK
    - Nvidia GeForce RTX 3090 24Gb GDDR6X
    490-BGIM

    Komputera z AMD na pokładzie nie miałem już prawie 20 lat, więc ryzyk fizyk kupiłem trochę na próbę kierowany tym co @Bodzip pisał że lubi AMD.
    Jestem taki odważny bo komputer tylko do grania dla moich dzieci, już nie mogę słuchać jak się kłócą kto ma grać, i przy okazji porównam sobie jak nowy AMD wypada przy moim starym Dell Precision 7920 opartym na Intelu.
    Wszystko się okaże we wrześniu, bo przewidywany termin dostawy to 8-12 tygodni
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    W moim przypadku wszystko jest chłodzone cieczą, więc teoretycznie powinno być cicho, a jak będzie, to się okaże
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    @m_a_g będzie pan zadowolony
    Ja sobie sprawiłem na tego Ryzena fajne chłodzenie aby cicho było. Było drogie, ale warto było.
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Nie byłbym takim optymistą We wszystkich moich obecnych i poprzednich komputerach z ostatnich paru lat, jeżeli chodzi o procesor(y) to zawsze była cisza. Xeony pod tym względem są rewelacyjne, Dell w serii Precision robi wielkie obudowy z dużymi cichymi wiatrakami i specjalnym tunelowaniem (na każdy komponent typu procesor, pamięć, jest oddzielny zabudowany plastikowy tunel z wiatrakiem wlotowym i wylotowym). Apple w Mac Pro podobnie. Ale niezależnie od chłodzenia procesora jest słaby punkt - karta graficzna. Po uruchomieniu aplikacji intensywnie korzystającej z akceleracji 3D karcie z komputera robił się wyjący odkurzacz, zwłaszcza przy grach typu Modern Warfare gdzie chłodzenie karty i te trzy wielkie wiatraki na niej wydmuchują przez dedykowanych wydmuch na karcie (karta zajmuje 2 sloty w kompie) tak gorące powietrze że nie da się długo trzymać ręki w strumieniu tegoż powietrza bo parzy. Jest to bardzo wydajne ogrzewanie - po jakimś podnosi się temperatura w pokoju - to nie żart - po godzinie grania mojego syna potrafiła się włączyć klimatyzacja
    A tego co czytam w sieci RTX3090 to jeszcze większe i bardziej prądożerne bydlę, więc przy tym jak będzie katowany przez moje pociechy nie sądzę aby była szansa na ciszę
    Całe szczęście że do gier i zabaw mają oddzielny pokój więc hałas będzie dokuczliwy tylko dla nich

    Otóż:

    - jeżeli chodzi o wydajność, to po dwóch dniach grania syn stwierdził że pomiędzy nowym a starym (czyli moim Dell Precision T7910 z Xeonami + GTX 1080 Titanium) nie ma żadnej różnicy. I w nowym i w starym sprzęcie ustawienia wszystkiego są na ULTRA i wszystko śmiga tak szybko jak tylko monitor pozwala (bo mam monitor do grafiki z odświeżaniem 60 Hz i gra szybciej nie pójdzie). Mowa o grze Call of Duty: Black Ops Cold War i jej odmianach (https://pl.wikipedia.org/wiki/Call_o...k_Ops_Cold_War ). Czyli pomimo wydania ponad 5000 USD na nowy sprzęt nie ma absolutnie żadnej poprawy w niczym (nie żeby była potrzebna bo przecież było dobrze). Dodam jeszcze że jestem normalny i nie uważam że w grach koniecznie trzeba mieć 200fps bo to bez sensu przecież ludzkie oko nie zauważy różnicy pomiędzy 60 a 120hz a co dopiero 200, więc nie dam się wciągnąć w tego typu idiotyczne marketingowe dyskusje. Filmy w kinach są 24fps i nikt nie narzeka że obraz nie jest płynny więc nie dajmy się zwariować.

    - jeżeli chodzi o hałas, nowy komputer na AMD jak dla mnie wyje jak odkurzacz. Tak, wiem że procesor chłodzony cieczą, ale inne komponenty nie, no i tą ciecz przecież też trzeba chłodzić. Przy jakimkolwiek obciążeniu wiatraki w obudowie wydmuchują strumień gorącego powietrza i z pewnością nie można tego zestawu nazwać cichym. W porównaniu ze stacją roboczą Precision gdzie przepływ powietrza był wymuszany kilkoma dużymi wolnoobrotowymi wiatrakami z tunelowaniem, a procesor jest Intela, to jest to po prostu nie do zniesienia. Dzieci też zauważyły znacznie większy poziom hałasu i grają w słuchawkach, a pierwsze wrażenie było "tata chodź na górę coś się dzieje z komputerem bo jest bardzo głośno". Nowy komputer podczas grania słychać z drugiego pokoju, nawet teraz kiedy to piszę z mojego domowego biura, przy włączonym cicho telewizorze, to słyszę że w pokoju obok syn gra w grę bo słychać szum powietrza i stukanie w klawiaturę.

    Podsumowując, wszystkim kolegom z forum którzy mi pisali że kilkuletnia stacja robocza nie nadaje się do grania, chciałem powiedzieć że.... się mylą. To tak delikatnie
    Tak, wiem że z pewnością nowy zestaw który kupiłem jest w stanie osiągnąć więcej FPS, chociażby ze względu na nowszą kartę graficzną. Ryzen jako procesor do gier też jest potencjalnie lepszy niż serwerowy Xeon projektowany raczej do wielozadaniowości. Jakbym wyłączył V-SYNC i liczył framerate to pewnie Ryzen z RTX na pokładzie miałby więcej. Natomiast co z tego skoro przy graniu w grę dzieci nie widzą różnicy bo powyżej pewnej wartości FPS nie da się jej zauważyć, natomiast narzekają na większy hałas?
    Dla mnie nauczka taka, że przypomniałem sobie dlaczego od tylu lat siedzę w Intelu, a następnym razem po prostu kupię nowe Precision z następcą RTX'a i tyle. Systemy serwerowe są po prostu projektowane pod chichą pracę pod obciążeniem, i dla mnie to zaleta nie do przeskoczenia.

    PS. A teraz czekam falę hejtu i zarzutów że to wszystko wyssane z palca, nieprawda, i niemożliwe

    PS2. Zauważyłem że zacytowałem tu fragment wypowiedzi kolegi @Bodzip, i od razu dodaję że mój wpis nie jest żadną krytyką tego co on napisał mi o tym jak chłodzi swojego Ryzena, i szanuję jego opinię i wiedzę w zakresie IT.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 29.08.21 o 14:55

  2. #2
    Zwycięzca popRAWki Awatar Cru
    Dołączył
    Jan 2019
    Mieszka w
    3city
    Posty
    270
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Skoro dzieciom poprzedni konfig wystarczał, to po co było zmieniać?
    Ilość klatek ma znaczenie nie tyle dla płynności rozrywki co dla stałego wysyłania pakietów i nawet jeśli będą wysyłane podwójnie to lepiej niż jakby miało brakować, mniejsze lagi, lepsze hitboxy. Granie z vsynciem to bez sensu jest, paradoksalnie, lepiej wyłączyć vsync a w zamian dać ograniczenie fps.

    Zastanawia mnie jednak co masz na myśli mówiąc, że jest głośniej.
    Mam w serwerowni kilka starych towerow od HP i della na bazy testowe i takie tam inne.. z kanałami na cichym chłodzeniu i na wysokim obciążeniu wcale ciche nie są. Bo hotplugowe wentylatory potrafią się rozkręcić do niebotycznych wartości.

    Może masz źle ustawiony przepływ powietrza w obudowie, nie ustawiona krzywą dla wentylatorów a pompa chodzi na maxa... Albo nie daj boże jest wyżej niż moduł chłodzący.

    Swoją drogą 1080 to nadal mocna grafika, lepiej było poczekać na kolejną wersję rtxow. Skoro poza jedna gra, która dobrze chodziła nie grają w nowsze, inne.

  3. #3

    Dołączył
    Nov 2019
    Mieszka w
    TM
    Posty
    16
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Masz topową kartę 1080 która dokłada wszystkim kartom laptopowymi i jedynie seria 3000 jest w stanie powalczyć z nią. W procesorach to inna bajka, bo przyrosty są dla jednowątkowości stosunkowo niewielkie od dekady, właścicwie to dobrze napisane oprogramowanie pod wielordzeniowość/wielowątkowość potrafi lepiej wykorzystać możliwości procesorów - tylko trzeba mieć współczesne oprogramowanie. Dla mnie to wyrzuciłeś pieniądze , bo poprzedni zestaw był aż nadto. To co obecnie możesz lepiej w korzystać do montażu filmów 4K czy 8K - zauważalnie skróci czas. Natomiast w grach będzie stagnacja, bo na skutek kryptoszaleństwa producenci nie napiszą gier aż tak wymagających, bo komponenty będące w stanie to uciągnąć są niedostępne dla przeciętnego śmiertelnika. To nikt im tak mocnych gier nie kupi.
    Ja to piszę z 11-letniego laptopa do przeglądania netu - i5-2410m i 310M - daje radę - tylko yt na 720p.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / motorola g8 power 16Mpix f1.7

  4. #4
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    Earth
    Posty
    306
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    @Cru, zakup był podyktowany tylko i wyłącznie moim widzimisię, bez praktycznego uzasadnienia. Wyłącznie sentymentalne. Syn mi był zaimponował bo na akademii z okazji ukończenia szkoły podstawowej na samym początku ceremonii dyrektorka wywołała go przed szereg i wręczyła nagrodę za najlepsze wyniki za ostatnie 5 lat w całej szkole, więc jako rodzic musiałem zademonstrować że wyniki w nauce przekładają się na wyniki w życiu
    Co do hałasu - nie ma opcji abym miał cokolwiek źle ustawione, komputer specjalnie do gier - Dell Alenware - od podstaw zaprojektowany to takiego a nie innego chłodzenia, kupiony nowy prosto od Dell'a.
    Do do hałasu stacji roboczych - aktualnie mam dwie w domu - Dell Precison 7910 oraz Dell Precison 5610 - i zapewniam Cię tu nawet pod maksymalnym obciążeniem wentylatorów od procesora prawie nie słychać, co najwyżej kartę graficzną. Nie wiem co masz u siebie w serwerowni bo stacja robocza innej stacji roboczej nierówna. Faktycznie, u mnie firmie mamy kilka od HP i te moim zdaniem też są dość głośne.


    @pstrykacz_smartfonowy ja wiem o tym dobrze że mój stary sprzęt jest naprawdę dobry. Cieszę się że mnie rozumiesz. Właśnie dlatego napisałem to co napisałem, bo niedawno była tu dyskusja na forum i dostało mi się że bronię starszych komputerów z górnej półki, zdaje się że niektórzy koledzy określiji je jako "złomy". No ale czytaj wyżej. Czy wyrzuciłem pieniądze - moim zdaniem nie, bo teraz moje bliźniaki mogą razem trzaskać w gry w tym samym czasie, urządziłem im pokój gier na piętrze z podwójnym biurkiem i co tam jeszcze. No i z pewnością nowy zestaw posłuży dłużej niż stary oraz obsłuży nowe gry z jeszcze większymi wymaganiami.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 30.08.21 o 21:24

  5. #5
    Zwycięzca popRAWki Awatar Cru
    Dołączył
    Jan 2019
    Mieszka w
    3city
    Posty
    270
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Spróbuj zareklamować hałas jeśli duży, być może komputer wymaga aktualizacji firmware, być może jakiś czujnik działa wadliwie. Ustawienia krzywych da się poprzesuwać.

    W dellu dużo piszą o problemach z głośnością chłodzenia w tych alienware (to Aurora tak?)

    Może pomogą coś...

  6. #6
    | OlyJedi Awatar viruuss
    Dołączył
    Mar 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    1.952
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    "Czyli pomimo wydania ponad 5000 USD na nowy sprzęt nie ma absolutnie żadnej poprawy w niczym (nie żeby była potrzebna bo przecież było dobrze). Dodam jeszcze że jestem normalny i nie uważam że w grach koniecznie trzeba mieć 200fps bo to bez sensu przecież ludzkie oko nie zauważy różnicy pomiędzy 60 a 120hz a co dopiero 200, więc nie dam się wciągnąć w tego typu idiotyczne marketingowe dyskusje. Filmy w kinach są 24fps i nikt nie narzeka że obraz nie jest płynny więc nie dajmy się zwariować."


    syn gra w sieci ?


    " jeżeli chodzi o hałas, nowy komputer na AMD jak dla mnie wyje jak odkurzacz. Tak, wiem że procesor chłodzony cieczą, ale inne komponenty nie, no i tą ciecz przecież też trzeba chłodzić. Przy jakimkolwiek obciążeniu wiatraki w obudowie wydmuchują strumień gorącego powietrza i z pewnością nie można tego zestawu nazwać cichym. W porównaniu ze stacją roboczą Precision gdzie przepływ powietrza był wymuszany kilkoma dużymi wolnoobrotowymi wiatrakami z tunelowaniem, a procesor jest Intela, to jest to po prostu nie do zniesienia. Dzieci też zauważyły znacznie większy poziom hałasu i grają w słuchawkach, a pierwsze wrażenie było "tata chodź na górę coś się dzieje z komputerem bo jest bardzo głośno". Nowy komputer podczas grania słychać z drugiego pokoju, nawet teraz kiedy to piszę z mojego domowego biura, przy włączonym cicho telewizorze, to słyszę że w pokoju obok syn gra w grę bo słychać szum powietrza i stukanie w klawiaturę."

    sam składałeś ? masz coś źle poskładane, albo wiatraki "kiepskie" ? jedyne co powinno być słychać to chłodzenie karty graficznej, a i to nie koniecznie jak jest stosunkowo zimno w obudowie, jakie masz temperatury na procku i na MOAB ? pokombinuj z krzywymi wentylatorów, przy chłodzeniu cieczą wentylatory powinno być słychać tylko przy starcie kompa zanim załaduje się sterownie, potem już nie, jaką temperaturę nasz w pomieszczeniu i jakie obroty wiatraków ? u mnie przy temp. procka w okolicy 36-40 st.C mam 880- 950 RPM, wiatraki 140mm od Silentium od tej samej firmy mam blok wodny na procek, komp jest praktycznie niesłyszalny (AMD 7/3800X)
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 30.08.21 o 23:46
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

  7. #7
    | OlyJedi
    Dołączył
    Apr 2011
    Mieszka w
    Krakow
    Posty
    762
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Z tego co pamiętam to pisałem w poprzednim wątku że to nie jest najlepszy wybór - Alienware to mała i słabo wentylowana obudowa opakowana w plastik. Wbudowane wiatraki są głośne i kiepskie a i chłodzenie AIO pozostawia sporo do życzenia. Rozumiem że chciałeś zaoszczędzić na zakupie, biorąc pod uwagę ze ten cały komputer kosztuje tyle co znajdująca się w nim 3090 osobno, ale obawiam się że to nie był najlepszy pomysł. Jeśli chcesz wyciszyć trochę ten sprzęt to zacznij od wymiany wbudowanych wiatraków

    Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

  8. #8
    | OlyJedi
    Dołączył
    Apr 2011
    Mieszka w
    Krakow
    Posty
    762
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Popatrzyłem na konstrukcje Della 7910 - to nie ma prawa być na prawdę ciche. Jedyny tunel jaki tam widzę wygląda na chłodzenie VRM, nawet procesor jest chłodzony wiatrakami z frontu, co przy zamkniętej konstrukcji radiatora na nim wymaga solidnego ciśnienia powietrza. W udzie jest z 10 różnej wielkości wiatraków, w większości optymalizowanych pod przepływ więc na pewno nie cichych. Byle pecet odpowiednio skonfigurowany będzie dużo cichszy - wystarczy odpowiednie chłodzenie procesora i ciche wiatraki. Alienware Aurora jest głośniejszy od Della z dwóch powodów :
    - kiepskiej konstrukcji utrudniającej cyrkulację powietrza
    - bardzo kiepskich wiatraków

    Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

  9. #9
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    Earth
    Posty
    306
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Vindex Zobacz posta
    Popatrzyłem na konstrukcje Della 7910 - to nie ma prawa być na prawdę ciche. Jedyny tunel jaki tam widzę wygląda na chłodzenie VRM, nawet procesor jest chłodzony wiatrakami z frontu, co przy zamkniętej konstrukcji radiatora na nim wymaga solidnego ciśnienia powietrza. W udzie jest z 10 różnej wielkości wiatraków, w większości optymalizowanych pod przepływ więc na pewno nie cichych. Byle pecet odpowiednio skonfigurowany będzie dużo cichszy - wystarczy odpowiednie chłodzenie procesora i ciche wiatraki. Alienware Aurora jest głośniejszy od Della z dwóch powodów :
    - kiepskiej konstrukcji utrudniającej cyrkulację powietrza
    - bardzo kiepskich wiatraków

    Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
    Ciężko się komentuje tego typu wypowiedzi bo przypominają one ocenianie głośnika na podstawie wyglądu - "patrzę sobie na ten głośnik i nie ma prawa dobrze grać". No dobrze. Nie znam się.
    Ba, przyznam że ja tam na mój komputer (Dell Precision) specjalnie specjalnie się nie patrzę. Wiem natomiast jedno - żeby przekonać się że jest włączony trzeba albo przyłożyć ucho do obudowy (wtedy słychać delikatny szum), albo patrzeć się na diody. Kiedyś jak jeszcze używałem w nim HDD jako storage to było słychać pracę dysków twardych (szum silników) i przesuw głowic przy odczycie / zapisie, po wymianie dysków na SSD nie słychać nic. Ewentualnie przy dużym obciążeniu GPU zaczyna być słychać szum powietrza wywoływany przez wiatraki na karcie graficznej.

    Do do tego co napisałeś o głośnej pracy Alienware, to zgodzę się połowicznie - nie wiem czy konstrukcja jest kiepska bo wydaje mi się że jest dość przemyślana, natomiast na pewno wiatraki są głośne.

  10. #10
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    22.639
    Siła reputacji
    441
    Moja galeria
    Ja tam nie będę z nikim polemizował i się wymądrzał. Przepracowałem 40 lat jako informatyk w firmie. Przez moje ręce przeszło setki komputerów, stacji serwerowych i laptopów.
    Poniewież nie gram w gry, złożyłem sobie sprzęt stricte pod wywoływanie zdjęć. Bez szaleństw. Ale miał być cichy i szybki.
    Spełnia moje obydwa kryteria.
    Ryzen 7 3700x 8 rdzeni 16 wątków
    Gigabyte A520M max 128 GB DDR4
    DDR4 16GB 3200 CL 16 ALU - 1kość
    SSD Gigabyte NVME 128 GB (1550/550 MB/s)
    HDD Toshiba 1000GB
    VGA AMD RADEON R5 220
    ATX Krux TREK + SPC 350W
    Chłodzenie be Quiet! 120 mm + Shadow Rock TF 2
    WIFI pcie 300
    Obudowa jest mała, a mimo to temperatura jest w granicach 50 OC.
    Jest bardzo cicho - musi tak być, bo maszynka stoi w pokoju gdzie śpimy. Podobnie jak @m_a_g napisał - aby sprawdzić czy pracuje, trzeba popatrzeć na diody.
    Poniżej log z systemu:
    root@domek2:~# inxi -Fxz
    System: Kernel: 5.10.0-8-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1 Console: tty 0
    Distro: Debian GNU/Linux 11 (bullseye)
    Machine: Type: Desktop Mobo: ASRock model: A520M Pro4 serial: <filter> UEFI: American Megatrends v: P1.10 date: 08/13/2020
    CPU: Info: 8-Core model: AMD Ryzen 7 3700X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 rev: 0 L2 cache: 4 MiB
    flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 114986
    Speed: 2199 MHz min/max: 2200/3600 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 2199 2: 2196 3: 2202 4: 2196 5: 2187
    6: 2188 7: 2190 8: 2193 9: 2196 10: 2192 11: 2200 12: 2194 13: 2198 14: 2197 15: 2196 16: 2195
    Graphics: Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series]
    vendor: Hightech Information System driver: radeon v: kernel bus ID: 07:00.0
    Display: server: X.org 1.20.11 driver: loaded: radeon unloaded: modesetting tty: 238x59
    Message: Advanced graphics data unavailable in console for root.
    Audio: Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300/7300 Series]
    vendor: Hightech Information System driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 07:00.1
    Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Starship/Matisse HD Audio vendor: ASRock driver: snd_hda_intel v: kernel
    bus ID: 09:00.4
    Sound Server: ALSA v: k5.10.0-8-amd64
    Network: Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASRock driver: r8169 v: kernel port: f000
    bus ID: 05:00.0
    IF: enp5s0 state: down mac: <filter>
    Device-2: Intel Dual Band Wireless-AC 3168NGW [Stone Peak] driver: iwlwifi v: kernel port: f000 bus ID: 06:00.0
    IF: wlp6s0 state: up mac: <filter>
    Bluetooth: Device-1: Intel Wireless-AC 3168 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus ID: 1-9:6
    Report: ID: hci0 state: up running bt-v: 2.1 lmp-v: 4.2 address: <filter>
    Drives: Local Storage: total: 1.14 TiB used: 60.27 GiB (5.2%)
    ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Patriot model: P300 256GB size: 238.47 GiB temp: 38.9 C
    ID-2: /dev/sda vendor: Toshiba model: HDWD110 size: 931.51 GiB temp: 38 C
    Partition: ID-1: / size: 111.28 GiB used: 8.42 GiB (7.6%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p5
    ID-2: /boot/efi size: 96 MiB used: 29.9 MiB (31.1%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1
    ID-3: /home size: 915.8 GiB used: 51.82 GiB (5.7%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
    Swap: ID-1: swap-1 type: partition size: 3.57 GiB used: 0 KiB (0.0%) dev: /dev/nvme0n1p6
    Sensors: System Temperatures: cpu: 54.8 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 54.0 C
    Fan Speeds (RPM): N/A
    Info: Processes: 290 Uptime: 48m Memory: 15.56 GiB used: 3.42 GiB (22.0%) Init: systemd runlevel: 5 Compilers:
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

Podobne wątki

  1. W sprawie adaptera Y/C na 4/3
    By specta in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 27.06.14, 18:53
  2. W sprawie uszkodzonego ZD 40-150/3.5-4.5
    By Eddie in forum Obiektywy 4/3
    Odpowiedzi: 75
    Ostatni post / autor: 25.04.13, 13:34
  3. Odpowiedzi: 55
    Ostatni post / autor: 19.03.13, 15:20
  4. Pomoc w sprawie SP-350
    By vicor33 in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13.07.09, 19:00

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.