Jedno z dzisiejszego poranka.
174.
172 i 174 bardzo ładne.
Na 174 zrobiłeś dwie pionowe rysy przy skanowaniu![]()
172 całkiem całkiem, chociaż jeszcze większe rozmycia tła by nie zaszkodziło.
173 niestety - brak światła widać, osobiście przyciąłbym to zdjęcie trochę nad wierzchołkami tych czubków drzew wyłaniających się z mgły
174 niezłe, te "rysy" to pewnie jakieś pajęczynki...
Dzięki. Jutro dokładniej przyjrzę się szybie
Dzięki.
172 - No niestety - 1.2 i nic więcej z tego miejsca nie dało się na m4/3 zrobić. Chyba żeby rozbebłać tło w obróbce.
173 - Trudno się nie zgodzić - światła nie było. Fakt.
No nie dało się.
Codziennie mijam te resztki sadu i szukam na niego pomysłu...
A ja się nie zgodzę. Nie jest tam potrzebne większe rozmycie - wyraźnie widać, które drzewo jest głównym obiektem, a tło nie przeszkadza i nie odwraca uwagi. Z kolei na drugim zdjęciu brakuje nie światła, a dynamiki, przy czym nie ze względu na możliwości matrycy, a wysoki kontrast (zamierzony lub nie). I bardzo dobrze, że brakuje, bo nie wszystko w cieniach zawsze musi być oczywiste. Tutaj to pasuje.
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka
Też uważam, że nie trzeba większego rozmycia. Jest dobrze. Można ewentualnie pokombinować z dłuższą ogniskową... pytanie czy zbliżenie tła nie będzie nienaturalne.
Natomiast drugie zdjęcie to dla mnie tu są braki dynamiki matrycy. To zdjęcie bym przygasił na jakieś -0,3 do -0,7EV przy naświetlaniu.I zrobił czarno-białe z lekkim ziarnem jako końcowa prezentacja
OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / motorola g8 power 16Mpix f1.7
Na 172 las miał być mroczny i ciemny skontrastowany z blaskiem od chmur i mgły. Światła było bardzo mało. Prawie zlikwidowałem kolor, ale to nie jest zupełnie czarno-białe.
Być może ktoś wprawiony w obróbkę mógłby z tego materiału coś zrobić.
Wrzucam RAWa, to możecie ocenić jak to naświetliłem: RAW
Małe podsumowanie pierwszego dnia z nową ptasią stołówką.
W skrócie:
a. ciemno,
b. na razie tylko sikorki,
c. dziś jest ich już pincet.
175.
176.
177.
178.
Miejsce do zdjęć wyszło całkiem fajne, najlepszy w/g mnie kadr 175. Co do obróbki - bardzo brakuje odszumienia zdjęć - nie spodziewałem się że E-M1III przy tych poziomach ISO tak silnie szumi.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)