Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: rozkalibrowany ZD 14-42 z FF

Mieszka w
    Elbląg/Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Podobnie jak u przedmówcy - najpierw zobaczyłem nieostre zdjęcia "z natury", a potem pomyślałem o testach. Faktem jest, że nie drukuję wielu zdjęć w dużym formacie i nawet początkowo pomyślałem, żeby nie świrować z powodu (być może wymyślonego) FF tylko sobie obraz doostrzyć w komputerze. Jednak po porównaniu zdjęć na ogniskowej 42 (w szkle 14-42) i 40 (z 40-150) szybko zrozumiałem, że to różnica nie do przyjęcia - niestety w tym przypadku produkt "made in China" się nie spisał i nie widzę powodu, żeby się z tym godzić skoro sprzęt jest na gwarancji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    zdjecie z pleneru centralny AF i nie ostre zdjęcie 40-150... zdarza się to...

celowałem w pas czyli kontrasowe coś
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_G153171.jpg
Wyświetleń:	314
Rozmiar:	470,7 KB
ID:	4571   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	twarz.jpg
Wyświetleń:	305
Rozmiar:	45,7 KB
ID:	4572  
    Ostatnio edytowane przez Gundi ; 1.06.08 o 00:25

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    zdjecie z pleneru centralny AF i nie ostre zdjęcie 40-150... zdarza się to...

celowałem w pas czyli kontrasowe coś
    No właśnie podobnie to wygląda u mnie. Tylko, że się nie 'zdarza' ale jest absolutnie regularne w zakresie 14-35 mm na tym obiektywie, ktory poszedl do serwisu.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam takiego i jestem zadowolony.
    http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=371527133

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja generalnie jestem zadowolony z ZD 14-42 - uzywalem od roku z e-410 i uwazam, ze nie jest to zwykla zatyczka do korpusu. Ostrzyl swietnie, szybko, cicho i bez pomylek. Zreszta jest wiele opinii, ze w nawet ZD 14-54 w zakresie przyslon 3,5-5,6 daje taki sam obraz jak kit, tyle ze ma jeszcze ten niezly zakres 42-54 i fajne swiatlo na koncu wystarczajace do portretow.
    Po prostu trafil mi sie prawdopodobnie wadliwy egzemplarz i musze poczekac na naprawe lub wymiane.

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cholewka... czytając wysyp postów o nieostrych "kitach" nie wiem, czy aby zaraza i mnie nie dopadła
    Chodzi o kitowy 40-150, ostrzy super, ale....nie zawsze tam gdzie trzeba. A może jest to moje widzimisię ?
    Zapraszam do mojego wątku, gdzie pokaże przykłady. Proszę o komentarze.

PS. co do 14-42 nie mam zastrzeżeń, zdarzają się nieostre fotki, ale są one wynikiem poruszenia (obiekt lub długi czas naświetlania)
    Ostatnio edytowane przez Harpo ; 1.06.08 o 21:36
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Obiektyw poszedł do serwisu i po telefonie wiem, że już go wysłano do Czech. Napiszcie, jak długo trwa taki serwis łącznie z czasami przesyłek - mówią że 2 tygodnie, a jak to wygląda w praktyce?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    W praktyce... 2 tygodnie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...4&postcount=17

Gundi, taka fotka o niczym nieświadczy. Przyczyn nieostrości może być wiele.
    1. Ogniskowa 40mm, czas 1/50 - już to sugeruje, że fotka może być lekko poruszona, stara zasada odwrotności ogniskowej, sugeruje czas 1/100sek. Jeśli nawet była włączona stabilizacja, to ona też nie gwarantuje w 100% nieporuszonego zdięcia.
    2. Jak już mówiłem wcześniej, nie ma idealnego układu AF, każdy AF czasami się myli. Dlatego aby mieć pewność należy wykonać wiele prób.
    3. Może obiekt od momentu złapania ostrości, do wykonania fotki, zrobił pół kroku do przodu?
    4. A może 1,2 i 3 się nałozyło ...
    5. A może poruszyłeś aparatem wciskając spust migawki ....
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 4.06.08 o 23:05

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bardzo ciekawy i rzeczowy ostatni post!
    Zgadzam sie w calej rozciaglosci z autorem - ciekawe tez linki.
    Rzeczywiscie wszyscy podejrzliwcy FF/BF powinni sie z nimi zapoznac zanim przestana robic normalne zdjecia na rzecz rzedow kreseczek

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów