Oszynda - ładny kadr, spróbowałbym wyciągnąć nieco więcej szczegółów z ciemnych partii modela - np. po otwarciu w darmowym Faststone Image Viewer gamma->1.35 i równocześnie nasycenie->1.15.
Oszynda - ładny kadr, spróbowałbym wyciągnąć nieco więcej szczegółów z ciemnych partii modela - np. po otwarciu w darmowym Faststone Image Viewer gamma->1.35 i równocześnie nasycenie->1.15.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
33 - leszczynowiec piękny, taki jakiś zamyślony?
TJ
Pobrałem wspomniany programik (ciekawy dość już "archaiczny" wygląd, ale ja takie lubię - choć obecnie korzystam z Photoscape X i pewnie ze względu na efekt przyzwyczajenia przy nim pozostanę) i zastosowałem powyższe uwagi (nasycenie +5, ponieważ nie znalazłem opcji z dziesiętnymi), oto efekt:
Podsumowując, zdjęcie na pewno jaśniejsze i czerni oraz szczegóły modela zostały wyciągnięte, co odbiło się troszkę kosztem zieleni tła oraz czerwieni na pokrywach owada. Które lepsze? Myślę, że kwestia gustu i "ideał" jest gdzieś po środkuChoć im bardziej patrzę na wersję "wyszomirową" tym bardziej mnie przekonuje
Dziękuję za komentarz! To pewnie efekt spoglądania, gdzieś w odległą przestrzeń![]()
Długaśne ma te czułki
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
Faktycznie czułki imponujące a model ładnie pokazany. Trochę bym skorygował kolory (w Irfan View - czerwony->-15, niebieski ->+5, nasycenie ->+20). W przypadku tak wydłużonych proporcji modela często obracam również aparat tak by nachylić modela (wraz z trawką) w kierunku przekątnej kadru.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 22.10.23 o 18:51
Pozdrawiam!
@osiem1984 @wyszomir
Dzięki za komentarze! Kolory sobie sprawdziłem, a z przekątnej rzeczywiście czasem korzystam, ale w tym przypadku nie chciałem, żeby model zwiał
-----------------------------------------------------------------------------------
Czas odświeżyć wątek autorski... Drugie tegoroczne podejście do jaszczurki, tym razem zwinka Lacerta agilis, chyba wyszło nieco lepiej?
F5.6; ISO500; 1/80s
Zdecydowanie lepiej, powiedziałbym nawet że zwinka wyszła pięknie. Bardzo ładnie skomponowana z podłożem i tłem.
Pozdrawiam!
Świetna jestBrawo.