Przyznam że nie jestem zwolennikiem takich kadrów sztucznie unieruchamianych zwierząt.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dzisiaj 3 kadry ważki Odonata bliżej nieokreślonego gatunku (tuż po przepoczwarzeniu - taką ją zastałem na miejscu). Trzeba przyznać, że teren nie był sprzyjający do fotografowania.. Skraj torfowiska, ja bez gumiaków stałem (a właściwie kucałem) na dwóch wystających kępach roślinności, które wystawały ponad poziom stojącej obok wody
![]()
Dwa kadry niemal bliźniacze, różnią się światłem... jeden "zacieniłem", a drugi zrobiłem w pełnym świetle.. Ostatni kadr to taka moja "fantazja"Zapraszam do oceny!
28
29
30
![]()
Piękna sytuacja i mimo trudnych warunków świetnie wykorzystana. Wszystkie trzy zdjęcia bardzo dobre ze wskazaniem na 28. Szkoda że na 30 łodyżka w dolnej części nie została zacieniona.
Pozdrawiam!
Ciekawa obserwacja, 30 podoba mi się najbardziej![]()
Bardzo starannie skadrowane fotki, ukazują, informują, przyciągają oko.
TJ
Trochę czasu minęło... ale lepiej późno niż wcale - dziękuję za miłe komentarze! @wyszomir @lisjamka1 @Tadeusz Jankowski
Tymczasem wrzucam pod krytykę niewielki wakacyjny eksperyment z wykorzystaniem focus bracketingu w E-M1 Mark II (stackowanie to raczej nie będzie mój ulubiony dział fotografii - przynajmniej na ten moment)Chodzi o technikalia/uwagi na co zwrócić uwagę przy tego typu "fotografii", chciałem uzyskać jak największą głębię ostrości przy maksymalnym powiększeniu.
Tło nieciekawe ze względu na to, że model przesiadywał na nasłonecznionym pniu sosny.
Oba stacki złożone z 10 zdjęć, wykonanych z ręki (F8.0; 1/80-1/125s; ISO1600).
31 łowikowaty Asilidae
32
![]()
Widzę piękne fotki tutaj. Coraz lepsze.
Aż miło pooglądać.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Moje doświadczenia ze stackowaniem są skromne, jest tu co najmniej kilku fachowców znacznie lepszych ode mnie. Mogę jedynie zwrócić uwagę na dwie sprawy - pierwsza to problemy z miejscami gdzie sąsiadują ze sobą obszary znacznie różniące się odległością od obiektywu - np. na Twoich zdjęciach czułki łowika na 31 lub czułek łowika i struktura oka pod nim na 32. W takich miejscach często programy do stackowania się wykładają i pozostaje żmudna korekcja ręczna. Drugi problem (którego akurat na tych zdjęciach uniknąłeś) to nienaturalnie wyglądające gwałtowne przejścia między strefą całkowicie ostrą i całkowicie nieostrą powodujące np. że ostra głowa owada sprawia wrażenie zawieszonej w przestrzeni gdyż reszta jego ciała jest całkowicie nieostra.
Pozdrawiam!
@paparapa dziękuje za miłe słowa!
@wyszomir dziękuje za uwagi, rzeczywiście pierwszy problem to trudna sprawa, pewnie trzeba by zrobić dużo więcej zdjęć niż to co ja wykonałem, żeby te punkty były ostre.
Dla osób, które lubią wiedzieć co fotografują to uzupełnię, że łowik ze stacków to prawdopodobnie ścigun zapalczywy Choerades ignea ( z tego co wyczytałem to dość rzadko obserwowany w Polsce)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla ubarwienia wypowiedzi, zdjęcie z czerwca br.:
33 oszynda leszczynowiec Apoderus coryli
![]()