A mnie podoba się bzyg - kadr kompozycjnie mi pasuje. Technicznie się nie wypowiadam.
A mnie podoba się bzyg - kadr kompozycjnie mi pasuje. Technicznie się nie wypowiadam.
Fajny ten bzyg.
moje pstryki https://www.flickr.com/photos/123515974@N02/
Zgadzam się (szczególnie pod względem tła), dlatego poszedł na pierwszy ogień Chociaż mogłem spokojnie ciut mniej skadrować, tak żeby zmieścić ten górny pączek w całości.
Tutaj zależało mi, na tym aby było widać trochę kwiatu i tak kombinowałem i wyszło to co pokazałem, ale sprawdzę sobie Pana propozycję.
Oj to oczko faktycznie rozmazane, a mam wrażenie że mam na komputerze niemal identyczne zdjęcie jednak z ostrym okiem. Kadr fatalny zgadzam się, ale wrzuciłem bo to pierwsze udane zdjęcie pod względem ostrości w tej skali odwzorowania. Tutaj pytanie czy oba te zdjęcia nie są trochę za ciemne ? ( bodajże wartości -1.3 i 1.0 EV)
Tak, prawdopodobnie będzie to któryś z żółwinków, być może Eurygaster maura. Właśnie ze względu na ten kadr wrzuciłem, bo to oko strasznie boli. Nad tłami będę pracował
canimo, cobra , dziękuje
Po krótkiej przerwie, chciałem zaprezentować parę zdjęć, które zrobiłem 2 tygodnie temu... Oczywiście zapraszam do konstruktywnej krytyki i oceny
Nie mogłem zdecydować się, który kadr lepszy ... pszczoła miodna Apis mellifera
6a
6b
7 trzmiel Bombus sp.
8 I ze względu na inny kadr pokaże też... srogonia baldaszkowca Rhynocoris iracundus
Z kadrów 6a i 6b lepszy wydaje mi się 6b, ale przeszkadzają brzydkie refleksy światła na głowie modelki. Na 6a i 7 za dużo pustki po lewej - w/g mnie te zdjęcia lepiej by się przedstawiały w kwadratowym kadrze. Na trzmielu przeszkadza wypalony refleks na oku.
W/g mnie najlepszy z tej wstawki srogoń 8 - ale jeszcze za dużo pustki po lewej. Po przycięciu do pionowego kadru o proporcjach 3:2 zdjęcie w/g mnie znacznie zyskuje.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Ja bym obstawiał 6a. Moim zdaniem lepsza kompozycja. 7 bym troszkę rozjaśnił.
Dziękuje za odpowiedzi
Przed tymi "ciasnymi" kadrami wciąż ostrzega mnie głowa, że to już "za bardzo" i jakoś lubię jak owad ma trochę przestrzeni, na którą może "popatrzeć" .. Ale srogoń faktycznie zyskał tym cięciem pionowym.. Trzmiela nawet podświetlałem, ale wg mnie wtedy bardziej widoczne są nieostre punkty i rzuca się to w oczy dlatego tak zostawiłem.. Więc po poprawkach dwa zdjęcia
6a.1
8.1
Przyszedł czas, żeby odświeżyć swój wątek.. Forum od paru miesięcy przeglądam regularnie (szczególnie tematy dot. Makrofotografii), ale jakoś brakowało zapału, żeby coś tu wrzucić. Jak wspomniałem w pierwszym poście zależy mi przede wszystkim na nauce i poznawaniu świata przyrody poprzez fotografię. Dlatego mój wątek ma być przede wszystkim RÓŻNORODNY i... trudno jeśli czasem ucierpi na tym ostrość modela, tło czy ogólna jakość zdjęcia... Oczywiście wszelkie komentarze są mile widziane, a każda krytyka dot. technikaliów będzie przyjmowana i trawiona, celem znalezienia "złotego środka"
Do rzeczy.. Na (nowy)początek zwierzęta, od których zaczęła się moja fascynacja przyrodą - GADY.
Gatunek w Polsce pospolity, ale trzeba pamiętać, że podlega częściowej ochronie gatunkowej.
9 jaszczurka żyworodna Zootoca vivipara
1. Zdjęcie zdecydowanie zbyt ciemne - jeśli nie wierzysz obejrzyj jego histogram.
2. Odbicie w oku zdradza że w rzeczywistości modelka wspinała się pod górę.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
wyszomir dziękuję za cenne uwagi!
To lecimy dalej, zeszłoroczne zdjęcie pospoliciaka wśród owadów z rzędu pluskwiaków Hemiptera
10 wtyk straszyk Coreus marginatus - nimfa