Dla mnie super, "plecaczek" robi robotę
Jeśli komuś nie pasuje interpretacja turystyczna, to może żuk z kogutem na dachu?![]()
Dla mnie super, "plecaczek" robi robotę
Jeśli komuś nie pasuje interpretacja turystyczna, to może żuk z kogutem na dachu?![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Piękny okaz i ładne światło, faktycznie szkoda że klatek na ostre rogi zabrakło. Wielokrotnie znajdywałem byczniki - w Borach Tucholskich i w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego - ale niestety zawsze już martwe. Żywego jeszcze nigdy nie udało mi się spotkać.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dzięki za komentarze!
@fret "plecaczek"zdecydowanie bardziej mi pasuje
@wyszomir skoro trafiały się martwe to i żywe muszą być
------------------------------------------------------------------------------------------------------
TEST DYFUZORA
Jakiś czas temu w wątku "Macro - praca zbiorowa" został poruszony temat dyfuzorów, w tym nowości od polskiego makrofotografa Adriana Truchty.
Napisałem wtedy, że przymierzam się do kupna... i iak też uczyniłemSprzęt dotarł do mnie dzisiaj, od razu go zamontowałem i po południu udało się jeszcze na szybko przetestować (tuż przed zmierzchem).
Moje pierwsze wrażenia, są bardzo pozytywne... chyba tego szukałem, wreszcie będę mógł robić zdjęcia np. w lesie niezależnie od warunków świetlnych z zadowalającym efektem "naturalności". Doświadczenie mam marne, w szczególności w fotografowaniu z lampą błyskową, ale pomyślałem, że i tak warto zaprezentować efekt na forum oraz wysłuchać waszych opiniiCo sądzicie? (tym razem jakość była delikatnie na "drugim" planie).
39 ślizgun borowy Philodromus margaritatus ( F11; 1/125s; ISO400)
40 stack z 5 klatek (F5.6; 1/50s; ISO400)
41 i zdjęcie z góry (F8; 1/125s; ISO400)
PS. Wszelkie rady co do technikaliów i parametrów mile widziane!![]()
Ostatnio edytowane przez VasT ; 10.02.24 o 23:42
Dyfuzor pracuje ładnie ale zdjęcia sprawiają wrażenie niedoświetlonych.
Pozdrawiam!
Ciekawy ten ryjek. Ładne wzorki ma z tych włosków.
Bycznik świetny - zwłaszcza przy jego "albedo";] chyba nie łatwy do sfotografowania... W jakim miejscu/ środowisku je znajdujesz?
Zgadzam się. Mam nadzieję, że w kolejnych sesjach lampa+dyfuzor lepiej poradzę sobie ze światłem
Dzięki! Tak jak pisałem w moich rejonach na przełomie października i listopada dość łatwo go spotkać, a nawet można "usłyszeć" jak coś poruszą się na dnie lasu, generalnie większość widywałem w drzewostanach mieszanych (sosnowych z domieszką liściastą)Ale ten konkretny osobnik ze zdjęcia spacerował sobie pod linią wysokiego napięcia (między uprawami leśnymi)
![]()
Do dyfuzora i zdjęć z lampą jeszcze wrócę (najpierw trzeba opanować technikę fotografowania z lampą)
Tymczasem jakieś moje "niedobitki" z ubiegłego roku i chyba pierwszy JPG, którego pokazuje na forum wywołany z RAW-a
42 szablak Sympetrum sp. (prawdopodobnie szablak krwisty)
Faktycznie wygląda na samicę szablaka krwistego. Bardzo ładny kadr, światło też dopisało.
Pozdrawiam!
@wyszomir dzięki za komentarz!
-------------------------------------------------------------------------------------------
Tymczasem wczoraj oficjalnie otworzyłem "makrosezon 2024" fotografując pierwszego w tym roku chrząszcza!
Przy okazji potestowałem trochę dyfuzor i lampę błyskowąCo sądzicie?
43 oprzędzik łubinowy Charagmus gressorius (JPG z puszki - ostre światło słoneczne przysłonięte tanią blendą, bez flasha i dyfuzora)
Załącznik 260806
44 oprzędzik łubinowy Charagmus gressorius (ponownie JPG z puszki, tym razem zdjęcie z flashem + dyfuzor)
Załącznik 260808
45 oprzędzik łubinowy Charagmus gressorius (poprzednie zdjęcie trochę za ciemne i tło kiepskie... więc postanowiłem pobawić się w RAW-ie, oto efekt)
Załącznik 260809
EDIT: Ciężko ze wstawianiem zdjęć.. Od wczoraj mam problemy, musiałem się posiłkować URL i nie wiem czy dobrze wszystko widać![]()
Ostatnio edytowane przez VasT ; 25.02.24 o 23:09
Niestety zdjęć nie widzę. Nie wiem czy to kwestia jakiegoś błędu przy wstawianiu czy też błędu forum które dziś działa bardzo kiepsko.
Pozdrawiam!