Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Bardzo wolne przeglądanie / przetwarzanie plików RAW z Olympusa przez ACR / Photoshop

  1. #1
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    693
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

    Bardzo wolne przeglądanie / przetwarzanie plików RAW z Olympusa przez ACR / Photoshop

    No więc miałem nie narzekać, ale nie mogę się powstrzymać bo chce się upewnić że to nie tylko u mnie.
    Za każdym razem kiedy wracam ze zdjęć, przegrywam wszystko na dysk, i otwieram te 500-1000 plików RAW do wstępnej selekcji, ich przeglądanie w Adobe Camera Raw jest bardzo wolne. Nawet skasowanie pliku i przejście do podglądu następnego zajmuje sekundę lub dwie, jest zauważalna zwłoka pomiędzy naciśnięciem klawisza a wykonaniem akcji, co nie wydaje się dużo ale jak ktoś chce szybko przejrzeć dużą ilość zdjęć w celu dokonania wstępnej selekcji, to jest to duży kłopot.
    Problem dotyczy tylko plików z systemu MFT, głównie ORF z M1X, ale z Panasonic G9 również.
    Komputer mam potężny żeby nie było, nawet dwa, bo jeden to stacja robocza Dell (Windows) a drugi to Mac, i wszędzie to samo, RAW'y z MFT przegląda się bardzo wolno jak dla mnie.
    Te same komputery, to samo oprogramowanie, i 3-4 razy większe pliki RAW z FF (Sony A7RIII 80MB od sztuki albo Canon R5 50-60MB od sztuki), bez problemu otwieram 1000 (tysiąc) sztuk jednocześnie i wszystko działa błyskawicznie bez żadnych zauważalnych opóźnień.
    U was też tak jest?

  2. #2
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    12.080
    Siła reputacji
    344
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Te same komputery, to samo oprogramowanie ...
    Może problem w innych kartach pamięci?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

  3. #3
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    693
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Może problem w innych kartach pamięci?
    Nie rozumiem, przecież przeglądam pliki po przegraniu na dysk, więc karta pamięci nie ma tu żadnego wpływu na operację przeglądania plików. Zresztą używam dokładnie takich samych kart pamięci we wszystkich aparatach tak czy inaczej, chociaż to bez znaczenia w tej kwestii.

    Trochę poszukałem w sieci i widzę jest wiele takich pytań od osób które używają różnych systemów i zauważyli że RAW z Canon / Sony przegląda im się zdecydowanie szybciej.

  4. #4
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    12.080
    Siła reputacji
    344
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Nie rozumiem, przecież przeglądam pliki po przegraniu na dysk, więc karta pamięci nie ma tu żadnego wpływu ...
    Mea culpa! Nie doczytałem.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

  5. #5

    Dołączył
    Feb 2015
    Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Posty
    3.059
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Może trzeba jakiś prosty programik do podglądu i selekcji?
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

  6. #6
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.186
    Siła reputacji
    459
    Moja galeria
    Przeglądarka Geeqie - jest na Mac'a
    http://www.geeqie.org/
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  7. #7
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    693
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DeWuTe Zobacz posta
    Może trzeba jakiś prosty programik do podglądu i selekcji?
    No nie no, kurde już 25 lat używam pakietu Adobe i czuję się w tym środowisku jak ryba w wodzie, więc po co sobie robić krzywdę.
    Zresztą nie sądzę aby inne oprogramowanie wykonywało tą funcję szybciej - im więcej o tym czytem (jest nawet wpis na stronie supportu Adobe) tym więcej ludzi pisze że pliki ORF i ogólnie MFT tak po prostu mają bo aby je wyświetlić trzeba najpierw dokonać korekty obiektywu za pomocą wbudowanego w każdy plik profilu.
    To takie moje narzekanie po prostu, lubię jak wszystko dzieje się natychmiast i ta sekunda czy dwie zwłoki mnie irytuje, zwłaszcza że w innych systemach jej nie ma. Pewnie gdybym fotografował tylko Olympusem to bym nawet nie widział problemu
    Będę musiał nauczyć się z tym żyć a za jakiś czas komputery lub oprogramowanie będzie robiło lepszą robotę.

  8. #8
    | OlyJedi Awatar jck
    Dołączył
    May 2013
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Posty
    814
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    (...)
    Za każdym razem kiedy wracam ze zdjęć, przegrywam wszystko na dysk, i otwieram te 500-1000 plików RAW do wstępnej selekcji, ich przeglądanie w Adobe Camera Raw jest bardzo wolne. Nawet skasowanie pliku i przejście do podglądu następnego zajmuje sekundę lub dwie, jest zauważalna zwłoka pomiędzy naciśnięciem klawisza a wykonaniem akcji, co nie wydaje się dużo ale jak ktoś chce szybko przejrzeć dużą ilość zdjęć w celu dokonania wstępnej selekcji, to jest to duży kłopot.
    (...)
    Piszesz "Nawet skasowanie pliku i przejście do podglądu następnego zajmuje sekundę lub dwie".

    Do zarządzania plikami używam Zonera17 Pro. Wersja Free jest w pełni funkcjonalna w tym zakresie (pozbawiona modułu RAW i okrojona edycja, a z tego i tak byś nie korzystał). Oferuje dużo więcej funkcji.
    Przejście RAW'u do RAW'u jest prawie w czasie rzeczywistym, mniej niż 0.5" (ORF). W praktyce palcami lewej ręki operuję klawiszami kursorów i Delete, a prawą ręką operuję, myszą powiększając w razie potrzeby obraz na 1:1.
    Idzie to tak szybko, że zdarza mi się pliki z kosza wyciągać. Bardzo dobrze pracuje moduł importu i z niego stale korzystam.

    PS Nie wiem dlaczego ale wersja 18 jest dużo wolniejsza, tak jak pisałeś. Wersja X będzie męczyć nachalnymi reklamami.

  9. #9
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    693
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Piszesz "Nawet skasowanie pliku i przejście do podglądu następnego zajmuje sekundę lub dwie".

    Do zarządzania plikami używam Zonera17 Pro. Wersja Free jest w pełni funkcjonalna w tym zakresie (pozbawiona modułu RAW i okrojona edycja, a z tego i tak byś nie korzystał). Oferuje dużo więcej funkcji.
    Przejście RAW'u do RAW'u jest prawie w czasie rzeczywistym, mniej niż 0.5" (ORF). W praktyce palcami lewej ręki operuję klawiszami kursorów i Delete, a prawą ręką operuję, myszą powiększając w razie potrzeby obraz na 1:1.
    Idzie to tak szybko, że zdarza mi się pliki z kosza wyciągać. Bardzo dobrze pracuje moduł importu i z niego stale korzystam.

    PS Nie wiem dlaczego ale wersja 18 jest dużo wolniejsza, tak jak pisałeś. Wersja X będzie męczyć nachalnymi reklamami.
    Cały czas dokształcam się w temacie i udało mi się ustalić, że monitor ma duży wpływ na prędkość przeglądania RAW z Olympusa.
    Podobno (piszę podobno bo wyczytane w sieci, w kilku miejscach co prawda, ale nie ze strony Olympusa) w pliku ORF jest zapisana miniatura zdjęcia o wielkości trochę ponad 2000 pikseli na dłuższym boku.
    Jeżeli przegląda się zdjęcia na sprzęcie gdzie są wyświetlane poniżej tej rozdzielczości, to wtedy oprogramowanie korzysta z tej miniatury.
    Jeżeli nasz ekran / okno podglądu jest większe niż rozdzielczość miniatury, to podgląd jest generowany od zera - w zasadzie nie różni się od normalnego otwarcia pliku RAW. Szczerze mówiąc jeżeli tak jest to mój sprzęt robi całkiem dobrą robotę

    Przyczyna opóźnienia w moim przypadku polega na tym że:
    - mam monitor 4K, więc miniatura nie da rady;
    - Adobe i tak każdorazowo generuje pogląd w wysokiej rozdzielczości wraz z ustawieniami suwaków zapisanych w pliku XMP.

    Wydaje mi się że ta nowsza wersja programu Zoner o której piszesz też generuje podgląd od zera podobnie jak Adobe... W sumie wydaje mi się że to lepsze podejście, nie chciałbym przeglądać RAW na podstawie zapisanych w nich miniatur JPG.

  10. #10
    Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    3.779
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Obawiam się że umieszczanie danych korekcyjnych w plikach RAW nie dotyczy już tylko MFT. Pliki Z nikonów Z mają tak samo. I też widać spowolnienie akcji. Używanie mniejszych miniatur sprawia że proces otwierania pliku się skraca ale komfort pracy może się pogorszyć. .
    Może jest rozwiązaniem dla Ciebie, skoro masz monitor 4K zapisanie miniatur w dużej rozdzielczości. Nie wiem jakiej maksymalnie wielkości miniatury zapisuje LR, ale gdyby zapisywał w wielkości 4096 to może byłoby to jakieś rozwiązanie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. BIMP - wsadowe przetwarzanie fotografii w GIMP 2.10
    By zbyma72age in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.09.19, 16:19
  2. Photoshop CS3, Phase One i pliki .orf z Olympusa E-510
    By Sagarmatha in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 2.03.08, 15:13
  3. zniechęcenie do pentaxa przez olympusa ?
    By Szubi in forum HydePark
    Odpowiedzi: 48
    Ostatni post / autor: 25.10.07, 21:01
  4. Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 14.06.05, 17:44
  5. Plug-in do PhotoShop CS 7 - dla Olympusa 7070
    By bekierj in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 13.06.05, 11:25

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.