Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Bardzo wolne przeglądanie / przetwarzanie plików RAW z Olympusa przez ACR / Photoshop

  1. #11
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    696
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Dwie sprawy:
    - nie używam LR, wszystko otwieram w ACR. W LR nie ma problemu, bo on przy imporcie wygeneruje sobie swoje miniatury i jest błyskawicznie.
    - pisałem o miniaturach zapisanych przez aparat bezpośrednio w pliku RAW

  2. #12

    Dołączył
    Feb 2015
    Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Posty
    3.059
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Może trzeba zwiększyć ilość pamięci RAM, szybszy procesor itp?
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

  3. #13
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    696
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DeWuTe Zobacz posta
    Może trzeba zwiększyć ilość pamięci RAM, szybszy procesor itp?
    Trzeba będzie zwiększyć, faktycznie, teraz edycja RAW całe 2% utylizacji systemu mi zajmuje To znaczy zajmowała, bo zrzut z ekranu ze starego komputera jeszcze 5 lat temu robiony, miałem akurat pod ręką.

    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 7.06.21 o 23:17

  4. #14

    Dołączył
    Feb 2015
    Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Posty
    3.059
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Ładna dziewczynka w tle
    2% i wolno działa, czyli jakby był 1% wykorzystania to działałby dwa razy szybciej, no nie
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

  5. #15
    | OlyJedi Awatar jck
    Dołączył
    May 2013
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Posty
    814
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Cały czas dokształcam się w temacie i udało mi się ustalić, że monitor ma duży wpływ na prędkość przeglądania RAW z Olympusa.
    Podobno (piszę podobno bo wyczytane w sieci, w kilku miejscach co prawda, ale nie ze strony Olympusa) w pliku ORF jest zapisana miniatura zdjęcia o wielkości trochę ponad 2000 pikseli na dłuższym boku.
    Jeżeli przegląda się zdjęcia na sprzęcie gdzie są wyświetlane poniżej tej rozdzielczości, to wtedy oprogramowanie korzysta z tej miniatury.
    Jeżeli nasz ekran / okno podglądu jest większe niż rozdzielczość miniatury, to podgląd jest generowany od zera - w zasadzie nie różni się od normalnego otwarcia pliku RAW. Szczerze mówiąc jeżeli tak jest to mój sprzęt robi całkiem dobrą robotę

    Przyczyna opóźnienia w moim przypadku polega na tym że:
    - mam monitor 4K, więc miniatura nie da rady;
    - Adobe i tak każdorazowo generuje pogląd w wysokiej rozdzielczości wraz z ustawieniami suwaków zapisanych w pliku XMP.

    (...)
    To nie są miniatury. Przeglądarki w większości wyświetlają ORF'y jako "miniatury" 3200x2400 (tu E-PL1). Sądzę, że to sprawa WIC kodeków.

    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    (...)
    Wydaje mi się że ta nowsza wersja programu Zoner o której piszesz też generuje podgląd od zera podobnie jak Adobe... W sumie wydaje mi się że to lepsze podejście, nie chciałbym przeglądać RAW na podstawie zapisanych w nich miniatur JPG.
    W Zoner'ze miniatury to max. 320 px i służą wyłącznie do podglądu miniatur w katalogach. W podlądzie ORF'a 1:1 to 3200x2400.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    No więc miałem nie narzekać, ale nie mogę się powstrzymać bo chce się upewnić że to nie tylko u mnie.
    Za każdym razem kiedy wracam ze zdjęć, przegrywam wszystko na dysk, i otwieram te 500-1000 plików RAW do wstępnej selekcji, ich przeglądanie w Adobe Camera Raw jest bardzo wolne. Nawet skasowanie pliku i przejście do podglądu następnego zajmuje sekundę lub dwie, jest zauważalna zwłoka pomiędzy naciśnięciem klawisza a wykonaniem akcji, co nie wydaje się dużo ale jak ktoś chce szybko przejrzeć dużą ilość zdjęć w celu dokonania wstępnej selekcji, to jest to duży kłopot.
    Problem dotyczy tylko plików z systemu MFT, głównie ORF z M1X, ale z Panasonic G9 również.
    Komputer mam potężny żeby nie było, nawet dwa, bo jeden to stacja robocza Dell (Windows) a drugi to Mac, i wszędzie to samo, RAW'y z MFT przegląda się bardzo wolno jak dla mnie.
    Te same komputery, to samo oprogramowanie, i 3-4 razy większe pliki RAW z FF (Sony A7RIII 80MB od sztuki albo Canon R5 50-60MB od sztuki), bez problemu otwieram 1000 (tysiąc) sztuk jednocześnie i wszystko działa błyskawicznie bez żadnych zauważalnych opóźnień.
    U was też tak jest?
    @m_a_g rozwiązaniem jest: https://www.fastrawviewer.com/
    Pełna rozdzielczość, działanie w czasie rzeczywistym. 30 dni trial, a licencja, jak tam kurs $, na dziś mniej niż 100 złociszów.
    Ostatnio edytowane przez jck ; 16.06.21 o 13:08

  6. #16
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.382
    Siła reputacji
    211
    Moja galeria
    Przyczyną może być fakt, że RAWy w Olkach są skompresowane, a co za tym idzie soft może potrzebować trochę czasu na ich dekompresję.
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

  7. #17
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    696
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Przyczyną może być fakt, że RAWy w Olkach są skompresowane, a co za tym idzie soft może potrzebować trochę czasu na ich dekompresję.
    Jest to możliwe. Tak czy owak niedawna akutalizacja ACR spowodowałą że przeglądanie działa znacząco szybciej i nie jest już uciążliwe.

  8. #18
    Awatar m_a_g
    Dołączył
    May 2021
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Posty
    696
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Odgrzebuję kotleta bo może się komuś przyda. Problem rozwiązany, a jak i dlaczego poniżej.
    Pracuję na Mac Pro, i jak wiele takich osób do przechowywania zdjęć używałem dysku SSD podłączonego przez USB-C, bo Apple ma to do siebie że trudno samodzielnie dodać kolejny dysk wewnętrzny, a te kupowane od Apple kosztują krocie, do tego wymagają reinstalacji systemu czego nie chciało mi się robić.
    Dysk systemowy mam 1TB NVMe, a zdjęcia trzymałem na 2TB SSD Samsunga (USB 3), bo Apple nie przewiduje dodawania dysków SATA.
    Dysk zewnętrzny sam w sobie jest bardzo dobry, transfery zapisie / odczycie były ponad 500MB/s.
    W zaszłym tygodniu obejrzałem w sieci to wideo: https://www.youtube.com/watch?v=vfuoCeL9cQA
    Kupiłem kartę PCIe z adapterem NVMe za $12, do tego NVMe Samsung 2TB, i wsadziłem do komputera, a następnie przegrałem wszystkie zdjęcia na nowy dysk.
    Oczywiście komputer ciągle pokazuje nowy dysk jako "zewnętrzny", ale to tylko dlatego że nie jest kupiony od Apple, bo fizyczne siedzi w obudowie na PCIe
    W każdym razie: po instalacji nowego dysku problem z wolnym przeglądaniem RAW w ACR zniknął. Wszystko dzieje się natychmiastowo.
    Wydaje mi się że to nie chodzi o to że nowy dysk jest szybszy (bo NVMe jest szybszy), bo szybkość odczytu nie była tu problemem.
    Przypuszczam że problemem było używanie dysku zewnętrznego podpiętego przez USB. Przeglądanie RAW to nie jest jeden ciągły odczyt, otwierasz katalog z plikami, wczytują się miniatury, i klawiaturą przechodzi się pomiędzy plikami które wczytują się po kliknięciu.
    Być może MacOS przełączał dysk zewnętrzny w tryb niskiego poboru mocy czy coś w tym rodzaju natychmiast kiedy tylko skończył odczyt jednego pliku RAW, i moje kliknięcie w celu przejścia do następnego pliku generowało ten moment opóźnienia kiedy dysk musiał znowu "zaskoczyć" aby wczytać następny plik.
    Tak zgaduję bo to jedyne logiczne wytłumaczenie na chwilę obecną.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 3.12.21 o 16:06

  9. #19
    Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    3.791
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Odgrzebuję kotleta bo może się komuś przyda. Problem rozwiązany, a jak i dlaczego poniżej.
    Pracuję na Mac Pro, i jak wiele takich osób do przechowywania zdjęć używałem dysku SSD podłączonego przez USB-C, bo Apple ma to do siebie że trudno samodzielnie dodać kolejny dysk wewnętrzny, a te kupowane od Apple kosztują krocie, do tego wymagają reinstalacji systemu czego nie chciało mi się robić.
    Dysk systemowy mam 1TB NVMe, a zdjęcia trzymałem na 2TB SSD Samsunga (USB 3), bo Apple nie przewiduje dodawania dysków SATA.
    Dysk zewnętrzny sam w sobie jest bardzo dobry, transfery zapisie / odczycie były ponad 500MB/s.
    W zaszłym tygodniu obejrzałem w sieci to wideo: https://www.youtube.com/watch?v=vfuoCeL9cQA
    Kupiłem kartę PCIe z adapterem NVMe za $12, do tego NVMe Samsung 2TB, i wsadziłem do komputera, a następnie przegrałem wszystkie zdjęcia na nowy dysk.
    Oczywiście komputer ciągle pokazuje nowy dysk jako "zewnętrzny", ale to tylko dlatego że nie jest kupiony od Apple, bo fizyczne siedzi w obudowie na PCIe
    W każdym razie: po instalacji nowego dysku problem z wolnym przeglądaniem RAW w ACR zniknął. Wszystko dzieje się natychmiastowo.
    Wydaje mi się że to nie chodzi o to że nowy dysk jest szybszy (bo NVMe jest szybszy), bo szybkość odczytu nie była tu problemem.
    Przypuszczam że problemem było używanie dysku zewnętrznego podpiętego przez USB. Przeglądanie RAW to nie jest jeden ciągły odczyt, otwierasz katalog z plikami, wczytują się miniatury, i klawiaturą przechodzi się pomiędzy plikami które wczytują się po kliknięciu.
    Być może MacOS przełączał dysk zewnętrzny w tryb niskiego poboru mocy czy coś w tym rodzaju natychmiast kiedy tylko skończył odczyt jednego pliku RAW, i moje kliknięcie w celu przejścia do następnego pliku generowało ten moment opóźnienia kiedy dysk musiał znowu "zaskoczyć" aby wczytać następny plik.
    Tak zgaduję bo to jedyne logiczne wytłumaczenie na chwilę obecną.
    Nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że podczas przeglądania wyświetlany jest zaszyty w rawie jpg. Otwieranie samego rawa wiązało by się z jego otwieraniem, ale po co skoro jest gotowy jpg.

    A swoją drogą jak można tolerować takie zachowania producenta?

  10. #20
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.196
    Siła reputacji
    459
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    A swoją drogą jak można tolerować takie zachowania producenta?
    Można, nawet trzeba Np. w Linuxie urządzenie np. /dev/ttyUSB0 jest plikiem i komu to przeszkadza ?
    Mac jest bezpieczny i można tolerować fochy producenta.
    Linux też jest bezpieczny... i co z tego że się z nim czasem użeram przez 3 dni jak mi to sprawia radochę
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Podobne wątki

  1. BIMP - wsadowe przetwarzanie fotografii w GIMP 2.10
    By zbyma72age in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11.09.19, 16:19
  2. Photoshop CS3, Phase One i pliki .orf z Olympusa E-510
    By Sagarmatha in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 2.03.08, 15:13
  3. zniechęcenie do pentaxa przez olympusa ?
    By Szubi in forum HydePark
    Odpowiedzi: 48
    Ostatni post / autor: 25.10.07, 21:01
  4. Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 14.06.05, 17:44
  5. Plug-in do PhotoShop CS 7 - dla Olympusa 7070
    By bekierj in forum Cyfrowa ciemnia
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 13.06.05, 11:25

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.