Teraz nie mam czasu na zdjęcia. Ale jest czarny, ładny, a 3 szybkie zdjęcia , które zrobiłem po otwarciu paczki upewniły mnie, ze fajny! sobie prezent zrobiłem.
Teraz nie mam czasu na zdjęcia. Ale jest czarny, ładny, a 3 szybkie zdjęcia , które zrobiłem po otwarciu paczki upewniły mnie, ze fajny! sobie prezent zrobiłem.
Padł mi dzisiaj AF w obiektywie w nówce sztuce, przy 10 stopniowym mrozie. Po ogrzaniu w mieszkaniu dalej nie działa. Ciekawe czy to tylko mój obiektyw jest taki felerny. Działa wam ten obiektyw na mrozie?
@utoplec - Może to oczywiste, ale szkła serii pro mają przełącznik AF/MF - przesuwa się pierścień na obudowie.
https://www.youtube.com/watch?v=67Yy2pOlGxg - tu pokazane w 3.46 min.
Powodzenia
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Dzięki. To faktycznie było to. Teraz mi głupio, że tego nie sprawdziłem w i strukcji
Wreszcie mogę coś tutaj napisać, bo jestem już po kilku wypadach w Tatry z tym obiektywem.
Mam porównanie do Sony 11-18, Sony E10-18 i Fuji 10-24 (tych najdłużej używałem).
1. Ostrość: jako połączenie obiektyw/matryca (20MP) jest to bezsprzecznie najlepszy zestaw jaki miałem. Ostry od brzegu do brzegu! I co cudowne od f4 a więc bardzo, bardzo jasne światło przy wielkiej GO. Cudo.
2. Zakres! O matko, to jest to. Mam przy sobie oczywiście 35-100/2.8 (GENIALNY jest) jeśli potrzeba dłuższej ogniskowej. Ale 80% zdjęć robię w zakresie 8-25 i co ciekawe, nie jest to u mnie zoom dwóch ogniskowych. Oczywiście najbardziej używane jest 8mm (40%), ale potem każda aż do 25mm (20%).
3. Wspaniale współpracuje z filtrem polaryzacyjnym. Miałem z tym wcześniej na UWA problemy i myślałem, że fizyki nie przeskoczy. No ale jakoś tak dziwnie jest że jest super. Nie wiem czemu, ale nie wnikam.
4. Waga i rozmiar zestawu nie są najmniejsze z w/w ale cały dzień jest na piersi (wisi na paskach plecaka a nie na szyi) i jest genialnie.
5. Po raz pierwszy w życiu fotografowałem bez strachu w śnieżycy, mgle, mżawce i przy wodospadzie. I co ciekawe, te zdjęcia bardzo mi się podobają. Może dlatego, że wreszcie jakieś inne?
Czuję, że będzie to na długo mój podstawowy obiektyw "wyprawowy".
I takie tam 2 przykłady z ostatniego wypadu... Akurat pogoda była plażowa...
Załącznik 245331
Załącznik 245332
Załącznik 245333
Mmm widzę, że Rohackie Stawy były grane... cudne miejsce, byłem tam w podobnej porze kilkanaście lat temu - tylko, że ja więcej śniegu miałem.
Zaciekawiłeś mnie tym stwierdzeniem o filtrze polaryzacyjnym - naprawdę nie było widać różnic w kolorach nieba na szerokim kącie?
Ja stosując 12-40/2.8 często musiałem rezygnować z polaryzacji, bo efekty były słabe.
Jaki filtr CPL stosowałeś? Zamieniłem właśnie 12-40 na 12-100/4.0 i muszę się za jakimś filtrem polaryzacyjnym rozejrzeć, zazwyczaj Marumi Exuus miałem.
Filtr Marumi Fit+Slim. Założyłem rano, zdjąłem wieczorem. Zazwyczaj kręciłem tak, żeby uzyskać maksymalnie wygaszone odblaski w wodzie lub na zieleni.
Kilka przykładów na 8mm. RAW otwarty w LR, kliknięty reset i zrobiony z tego jpg. Zero obróbki.
To samo zdjęcie ze skrajnymi nastawami:
Załącznik 245360
Załącznik 245361
Tutaj, sądząc po cieniach, mamy słońce po lewej. Polaryzacja na maksa:
Załącznik 245362
Tutaj słońce również po lewej , ale trochę z tyłu. Patrząc na wodę, maksymalnie spolaryzowane:
Załącznik 245363
Generalnie wiem, czego powinienem się spodziewać na niebie. Zdarzało mi się nawet na filmie, tzn. jeszcze w erze analogowej.
Filtr był założony świadomie na cały dzień - zawsze mogę ustawić sobie go tak, jakby go nie było. Światła tam nie brakuje...
Ja wiem, że fizyki nie oszukasz, no ale nie wiem![]()
Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście na pierwszych dwóch zdjęciach efektu na niebie praktycznie nie widać, mimo, że na wodzie zdecydowanie.
Na trzecim zdjęciu jest lekka różnica między lewą a prawa stroną, ale trzeba się dobrze wpatrzeć.
Miewałem gorsze efekty na obiektywach 24 mm ...