Strona 13 z 20 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 197

Wątek: M.Zuiko 8-25 f/4 PRO

tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez canimo Zobacz posta
    A uzywales tego hitecha P z 8-25? Masz z tego jakies fotki? Jest w tym systemie w holderze miejsce na polar?
    Jutro idę na wschód słońca. Nie planowałem zabierać 8-25, ale czemu nie? Jednak nie spodziewam się jakiś mega efektów z tym filtrem. Ten obiektyw ma malutka soczewkę z przodu. Cienko to widzę. A nie mam filtra z twardym przejściem.
    Ja do filtrów hitech używam uchwytu cokin P. I jest w nim kieszonka na polar. Ale wolę używać tak jak @August68 - zresztą w górach to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Każdy obiektyw ma nakręcony swój filtr CPL.

tt
    Gość
    A uzywales tego hitecha P z 8-25? Masz z tego jakies fotki? Jest w tym systemie w holderze miejsce na polar?
    No i byłem rankiem nad stawkiem. Ale wiecie jak jest - warunek był taki sobie.
    UWAGA - to nie jest miejsce na używanie szerokiego kąta. Ten krajobraz się do tego średnio nadaje.
    No brzydko jest po prostu.
    Dlatego zdjęcia nie mają waloru artystycznego

Tutaj macie link do RAWów: https://www.dropbox.com/s/hu7gzux6r2...filtr.zip?dl=0
    Sami wyciągajcie wnioski.
    Robiłem albo tak:
    1. Pierwsze zdjęcie - bez filtra.
    2. drugie zdjęcie - filtr minimalnie wsunięty (tak, żeby dół chwycił).
    3. Trzecie zdjęcie - filtr maksymalnie do dołu.
    Albo tak:
    1. Pierwsze zdjęcie - bez filtra.
    2. Drugie zdjęcie - filtr maksymalnie do dołu.
    Łatwo się zorientujecie po ilości danego kadru.

Jak dla mnie:
    1. Uchwyt winietuje od 8mm do około 11mm. Trzeba obciąć jedno mocowanie albo kupić holder na dwa filtry.
    2. Niby hitech a filetowe wszystko jak nie wiem co.
    3. Od powyżej 20mm i aż do 25mm to jest taki maleńki zakres ruchu filtra, że można sobie odpuścić.
    4. Moim zdaniem szkoda czasu na te filtry z tym obiektywem i tą matrycą.
    5. Chyba większy sens miałby 12-40/2.8. Tam jest większa soczewka. Sprawdzę kiedy indziej.

I teraz:
    Zdjęcie bez filtra:
    Załącznik 248916

Zdjęcie z filtrem:
    Załącznik 248917

Zdjęcie tylko z cyfrowym filtrem w LR:
    Załącznik 248918

Zdjęcie z filtrem plus cyfrowy filtr w LR i zmiana balansu bieli:
    Załącznik 248919
    Ostatnio edytowane przez tt ; 17.10.22 o 12:23

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Najbardziej naturalnie mz. wygląda 2. -w trzcinach więcej widać,
    a trawa na grobli nie jest za jasna i ma lepszy kolor niż na ostatnim.

Na 3. wygląda tak jakby grobla były oświetlona jakimś dodatkowym źródłem światła,
    a nie tylko zachodzącym słońcem.
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 17.10.22 o 13:07

tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Najbardziej naturalnie mz. wygląda 2. -w trzcinach więcej widać,
    a trawa na grobli nie jest za jasna i ma lepszy kolor niż na ostatnim.

Na 3. wygląda tak jakby grobla były oświetlona jakimś dodatkowym źródłem światła,
    a nie tylko zachodzącym słońcem.
    To jest z dzisiejszego poranka... Wschód taki był czerwony...

W linku są RAWy. Nie sugerujcie się moimi kiepskimi próbami obróbki.

Zastanawiam się, czy jest możliwość, że poruszyłem zdjęcie bez filtra. Stabilizacja włączona. Migawka elektroniczna. Czas 1/250 więc raczej nie...
    Wrzucam dwa porównania. Zdjęcie z filtrem jest po prawej. Wyzerowany RAW i +2EV a na drugiej -2EV.

Załącznik 248922

Załącznik 248923

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Na zdjęciu z filtrem masz większy kontrast -co wpływa na wrażenie większej ostrości.
    Możliwe że filtr przyciemniając niweluje efekty spowodowane odblaskami https://www.optyczne.pl/538.9-Test_o..._Odblaski.html

Mieszka w
    Valence FR/Kourou (Gujana Francuska)/Warszawa
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dlatego pytalam czy znacie system z polowkami o szerokosci mniejszej niz 100, a pasujacy do tego biektywu. Albo patent na kombinacje roznych systemow.
    System, to dla mnie cos, co uwzglednia polar i polowki.

Ja mam Nisi, zero problemu z uzywanie polara plus polowek i kreceniem filtrem. Jedyny problem jak chce sie wyciagnac polar spod spodu, jest kilka minut grzebania. Tylko polowki sa dostepne w szerokosci obecnie 75 (ale to system z polarem 67) albo 100x150 i polarem 82.
    Jeszcze sa magnetyczne, bodajze B. way ma jakis patent z nieco poruszajaca sie okragla szara polowka. Tylko z tego co widzialam, to przesunac ja mozna dosyc symbolicznie.

Dzieki wielkie TomTom. Duza robote. Na zdjeciu po ochlodzeniu w LR niebo mi sie podoba, ale trawa mniej. Byloby duzo dlubania. Z samym filtrem-fioletowy zafarb nieba. Ale to chyba szybciej idzie zdjac. A trzciny i trawa fajniej wyszly.

W kazdym razie jakies efekty pozytywne sa widoczne.
    Mowisz,ze da sie zalozyc na polara spoza systemu?
    Ostatnio edytowane przez canimo ; 17.10.22 o 13:52

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria

tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Na zdjęciu z filtrem masz większy kontrast -co wpływa na wrażenie większej ostrości.
    Możliwe że filtr przyciemniając niweluje efekty spowodowane odblaskami https://www.optyczne.pl/538.9-Test_o..._Odblaski.html
    Stwierdzam, że moja dzisiejsza próbka jest do bani. Trzeba wziąć statyw i się przyłożyć. Ale to albo spacer z psem i przy okazji zdjęcia, albo zdjęcia i statyw. A że lubię mojego psa, to...
    Wrzucam porównanie. Po lewej bez filtra. Po prawej blik jak pieron - na 100% pochodzi z filtra.

Dzieki wielkie TomTom. Duza robote. Na zdjeciu po ochlodzeniu w LR niebo mi sie podoba, ale trawa mniej. Byloby duzo dlubania. Z samym filtrem-fioletowy zafarb nieba. Ale to chyba szybciej idzie zdjac. A trzciny i trawa fajniej wyszly.
    W kazdym razie jakies efekty pozytywne sa widoczne.
    Mowisz,ze da sie zalozyc na polara spoza systemu?
    Tak. Najpierw polar, a potem wkręcasz pierścień w polar. Ale to znowu większa winieta itp.

Załącznik 248924

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    W pierwszej parze którą zaprezentowałeś to właśnie na zdjęciu po prawej jest większy kontrast na czubkach drzew i na zmarszczkach na wodzie.
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 17.10.22 o 14:34

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Naprawdę ktoś jeszcze używa filtrów połówkowych? Nie chce mi się wierzyć po prostu. Przecież to zabytek czasów analogowych No chyba że ktoś fotografuje tylko w JPG.
    Już pomijam fakt że jest to niewygodne, ale przede wszystkim zbędne. Jak już ktoś pisał, obecne matryce pozwalają na wiele. Ale jeżeli matryca nie daje rady, to wystarczy zrobić 2-3 klatki (już nawet nie piszę o HDR) i samemu sobie złożyć co trzeba w programie graficznym. Efekt dużo lepszy. I prostszy do uzyskania. Do tego nie trzeba się martwić jeżeli horyzont nie jest idealnie prosty albo mamy góry w kadrze.
    Czytam tu też o "utracie dynamiki" - i nie wiem o co chodzi. Być może wynika to z braku doświadczenia w programach graficznych.
    Zresztą, co tu dużo dyskutować - ostatnio wrzuciłem zdjęcie z EM-5 robione pod słońce, zdjęcie składane z 3 klatek, warunki krańcowo trudne (zdjęcie robione z płynącego statku, ruchome elementy w kadrze) - i jakoś obyło się bez filtrów połówkowych. Ba, powiem więcej - nie ma opcji użycia filtrów w takim przypadku bo linia horyzontu i zabudowy nie pozwala. Filtry szare obecnie to tylko sztuka dla sztuki lub dla przyjemności, bo na pewno nie do zdjęć