Coś ta latarenka w prawo się chyli ...
Coś ta latarenka w prawo się chyli ...
Linijka pokazuje, że jest ok, ale i ja mam wrażenie, że latarnia leci na prawo. Coś nie tak z oczami, skośnookie się zrobiły?![]()
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Wystarczy wrzucić na automatyczną korektę i od razu skoryguje o 1* w lewo . Zupełnie inaczej odbiera się wtedy tą fotografię . Póki co wizualnie na tak szerokim kadrze leci na prawo . Oczywiście , to moje zdanie i co tam się komu podoba .
No Panie, weź pod uwagę że elektroniczna migawka "produkuje" rolling shutter. I to w prawą stronę.
Kolega mieszka prawie na antypodach, więc to też ma znaczenie.
A najważniejszy w tym wszystkim jest ruch wirowy ziemi. Prędkość 1600km/h musi spowodować jej przechył.
Miał chłop szczęście że mu czapki z głowy nie zerwało....
Jeśli chodzi o luminancję to "działa" zawsze i wszędzie.
Ale jeśli chodzi o geometrię to złudzenia powstają raczej tylko na płaszczyźnie dwuwymiarowej
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Panowie, dzięki za opinię. Każda opinia jest dla mnie cenna.
Dla jasności - na etapie obróbki zdjęcia też miałem wrażenie że latarnia jest przechylona.
Ale kiedy ją wyprostowałem tak że była prosta (w sensie, w moim subiektywnym odczuciu), to po sprawdzeniu linijka pokazywała że była krzywa i pochylona mocno w lewo.
Kiedy linijka pokazuje że jest prosto, to wizualnie wydaje się przechylona w prawo.
I bądź tu człowieku mądry.
PS. To chyba temat na dłuższą filozoficzną dyskusję w sprawie tego czy na zdjęciach liczą się takie drobne fakty jak kąty proste i linijki, czy subiektywne odczucia oglądających![]()
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 2.06.22 o 13:58
Tu nie ma o czym dyskutować, a tym bardziej angażować psychologię. Z przykrością muszę stwierdzić że to forum spsiało i zdziadziało że aż przykro. Jeszcze nie tak dawno coś się tu działo. A teraz?
W ciągu tygodnia pojawia się parę nowych zdjęć. Zamieszczonych przez garstkę osób. Jeszce mniejsza garstka osób czasem coś wyskrobie pod tymi zdjęciami.
Więc ja na twoim miejscu bym się cieszył, ze w Twoim wątku coś się dzieje.
Myślisz że osrany ze strachu świat ma czas i chęć analizować uroki i aspekty artystyczne zdjęć? Chłopie są ważniejsze sprawy. Nie zauważyłeś?....
Dostałeś komunikat: krzywo. I musi w obecnej chwili wystarczyć.
M_a_gu, jakby na to zdjęcie nie patrzyć, swój urok ma. Fajne i ciekawe miejsce. Można sporo z tych ujęć wydobyć. Można też sporo się nauczyć.
Jest w nim parę "min" które czekają tylko, aby zepchnąć edytora na manowce.Jak to każdy z nas, bo nikt z nas nie jest perfekcyjny, z częścią sobie poradziłeś z częścią nie. Myślę że to jest norma.
Następnym razem będzie lepiej. Jak ten zaścianek będzie jeszcze istniał.![]()
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Na tą " niby " krzywiznę zdjęć to i ja zwróciłem uwagę .
Fotka 93. Niby prosta a niby krzywa lekko się wydawała.
Tutaj na OC to jest sporo osób gdzie ta krzywizna kłuje w oczy.
Żeby było jasne. To chyba nic złośliwego. Po prostu tak czasem się odbiera zdjęcia.