Strona 71 z 73 PierwszyPierwszy ... 21616970717273 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 723

Wątek: Zdjęcia m_a_g_iczne ;-)

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Tak się domyślałem ze gałęzie drzew z liśćmi ale obstawiałem mniejsze drzewka i mniejszą odległość. Przypuszczałem że wykorzystałeś gałęzie drzew do zamaskowania swojego stanowiska. Zastanawiałem się też czy przy Twojej technice fotografowania na przygotowanym konarze (domyślam się już ze tego ostatniego ptaka ta technika nie dotyczy) nie dałoby się w przypadku fotografowania płochliwych gatunków umocować na stanowisku samego wycelowanego aparatu i obsługiwać go zdalnie za pomocą telefonu lub tabletu.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Tak się domyślałem ze gałęzie drzew z liśćmi ale obstawiałem mniejsze drzewka i mniejszą odległość. Przypuszczałem że wykorzystałeś gałęzie drzew do zamaskowania swojego stanowiska. Zastanawiałem się też czy przy Twojej technice fotografowania na przygotowanym konarze (domyślam się już ze tego ostatniego ptaka ta technika nie dotyczy) nie dałoby się w przypadku fotografowania płochliwych gatunków umocować na stanowisku samego wycelowanego aparatu i obsługiwać go zdalnie za pomocą telefonu lub tabletu.
    Szerze aż do bólu - to zdjęcie to zupełny przypadek, w ogóle nie to miejsce na tego ptaka (to rybołów), daleko od wody i tak dalej. Szedłem na moją miejscówkę a to wielkie ptaszysko siedziało na drzewie, to zielone to korony innych drzew, i myślałem że to myszołów bo takie tam bywają, ale nie

Twój pomysł jest ciekawy, ale drzewo wysokie przynajmniej na 20m to bez wątpienia i z tabletem czy bez na pewno bym tam nie właził z aparatem, zreszta to że ptak tam usiadł to był losowy przypadek. Obiektyw 500mm, aparat przedstawiony na DX, i do tego crop - ze zdjęcia zostało mi 2000px na dłuższym boku z oryginalnych 8000+. Także to co na forum to piksel w piksel oryginał lepiej nie ma Gdyby nie nowe odszumianie w LR / ACR nic by z niego nie było.

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Tylko pogratulować spotkania. Całkiem fajna niespodzianka i fajna fota.

Jeśli chodzi o technikalia, to to, że że bym inaczej kadrował to nie nowina.
    No i Panie ta chmury......

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Zdjęcie rybołowa 153 przykuło także moją uwagę swoją naturalnością, do altasowych - doskonałych technicznie i pięknie skomponowanych trochę już się "przyzwyczaiłem"
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    154.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 17.05.23 o 21:30

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Czy to ten sam w chwilę później? Pięknie uchwycony!
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Kapitalne, szpony i oczy wyeksponowane. Leciał w Twoją stronę, jak to zorganizowałeś ?
    XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    154 - piękna poza. Coś się poruszyło w sitowiu, szpony w pogotowiu, skrzydła trzepocą, nie wierzę swym oczom, bliżej podlecę na rozpoznanie, a gdy się okaże - nie ma zmiłuj panie.
    TJ

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    @wyszomir, ten sam, zaraz po tym jak wystartował z tego drzewa. @piasbog, tak, leciał w moją stronę, przynajmniej przez moment, Jak to zorganizowałem - po prostu byłem z aparatem we właściwym miejscu o właściwym czasie, kwestia szczęścia.
    Jak się odpowiednio dużo chodzi po lesie to raz na rok coś się trafi @Tadeusz Jankowski dzięki za komentarz, faktycznie coś się poruszyło, zobacz zdjęcie 153, tego nie widać ale ptak wykręca głowę i parzy się bo tuż obok przelatywał jakiś bardzo mały ptak albo może duży owad.
    Nie wiem dokładnie, bo było poza płaszczyzną ostrości i brzydko wyglądało, więc występowałem żeby nie psuło zdjęcia. W każdym razie po przelocie tego czegoś ptak wystartował.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Dzisiaj znowu byłem w lesie w dokładnie tym samym miejscu gdzie fotografowałem rybołowa.
    Zdjęcie z telefonu - strzałką zaznaczyłem gdzie siedział ptak.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot 2023-05-19 at 12.03.22.png
Wyświetleń:	94
Rozmiar:	5,63 MB
ID:	255117