Modrosójka i cała reszta jak zwykle super.
Zdjęcie ptaków z wyjątkowym świetnym klimatem.
pozdrawiam Wiejo
68. Porządkowanie starych zdjęć na dysku pozwala czasami znaleźć coś ciekawegoZdjęcie robione Canon EOS R + Sigma 150-600 C.
![]()
Jak oceniasz tę Sigmę z tym canonem? Kiedyś spotkałem pełnoklatkowca który ją taszczył i trochę marudził, że ciemna (to akurat obiektywnie można sprawdzić) , ale jak cała reszta? Jak w porównaniu z 300mm f4 Olka?
Poczytaj tutaj bo kiedyś o tym pisałem: https://www.fotografianowoczesna.pl/...kowcem-da.html
W uzupełnieniu do tamtego wpisu (bo tam nie porównywałem z Olympusem, nie miałem go wtedy jeszcze) to jest tak:
- Jakość obrazka tej Sigmy na EOS R (czyli FF) jest lepsza niż w Olympusie z 300 f4. Nie ma co się dziwić skoro matryca ma 4 razy większą powierzchnię.
- Odnośnie tego że Sigma 150-600 jest ciemna - no jest - ale czytaj wyżej... Większa matryca pozwala bez problemu używać wyższego ISO.
Także pod względem jakości obrazka wygrywa zestaw Canona. To nie jest jakaś wielka przewaga, ze względu na tani teleobiektyw typu zoom, ale na pewno jest.
Natomiast pod względem AF i użytkowym ogólnie, bezapelacyjnie wygrywa zestaw Olympusa (M1X + 300PRO).
To w porównaniu z EOS R oczywiście, który ma tylko 5fps i kiepski AF-C bez śledzenia obiektów i tak dalej. Nie mylić z EOS R5/R6 bo to zupełnie inne konstrukcje.
Ale nawet mimo to dało się tym zestawem robić całkiem fajne zdjęcia i nie miałem powodów do narzekań.
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 19.12.21 o 16:22
Modrosójka i "zmokła kura" bardzo fajne![]()
Przychylam się do zdania lisiejjamki - 68 jest świetne ze względu na pozycję ptaszka, jego zapatrzenie, mokre upierzenie i zbieżność jego faktury z korą konaru, na którym wylądował.
TJ
Dziękuję wszystkim za komentarze. To w takim razie jeszcze jedno zdjęcie z szuflady, ten sam sprzęt, czyli EOS R + Sigma 150-600C.
69.
![]()