Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Winietowanie raz jeszcze...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Winietowanie raz jeszcze...

Witam
    W najblizszym czasie mam zamiar zakupic tuleje Lensring TLA1 do Olka 3030. Wiem, ze temat ten byl poruszany wieeeeeeeeeeeele razy, jednak pozostala pewna niejasnosc...
    Czy przy tulejce 46mm + filtr UV wystepuje jedynie cien w rogu zdjecia przy uzywaniu lampy ? Czy przy zdjeciach robionych z najszerszym katem, ale bez lampy wystepuje winietowanie (przypominam, tuleja 46mm)
    Aha, no i na koniec... czy tuleja + UV moga powodowac problemy z ostrzeniem w trybie makro (nie super-makro) ?

pozdrawiam
    andrzej p.
    cpyk cpyk

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Temat był wiele razy poruszany , ale głównie chodziło o tulejki Kinga do olków , wiem że kupujesz innego producenta tulejkę , ale przy Kingu 46mm nie zuważyłem winietowania a przy foceniu z lampą jest cień w rogu .
    Nie wiem czy ci to pomoże
    c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Temat był wiele razy poruszany , ale głównie chodziło o tulejki Kinga do olków , wiem że kupujesz innego producenta tulejkę , ale przy Kingu 46mm nie zuważyłem winietowania a przy foceniu z lampą jest cień w rogu .
    Nie wiem czy ci to pomoże
    Mysle, ze to juz jakis krok do przodu Dziekuje za pomoc. W Kingu na wyjsciu jest 46mm, w Lensringu tez, tak wiec mam nadzieje, ze winietowania nie bedzie. Lampy uzywam sporadycznie, wiec cien przy szerokim kacie mi nie przeszkadza. Jednak gdybym sobie pstrykal bez lampy przy ogniskowej 32mm i byloby jakies winietowanie, no to coz.. porazka.

Tak jeszcze przy okazji zapytam. Czy duzo trzeba "odjechac" zoomem przy robieniu zdjec z lampa, aby ten cien nie wystepowal ?

pozdrawiam
    andrzej p.
    cpyk cpyk

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Właśnie jeszcze raz sprawdziełem w domu ( pstryknełem parę fotek z zoomem zjechanym do min . ) nie widać winietowania , niestety cień jest Co do pytanka , przy jakim zoomie nie widać cienia , tak na " oko " to wg. mnie ze 35 % ( może troszke mniej ) wskażnika tele na monitorze aparatu , a w exifie to jest 40mm , nie wiem może ktoś inny będzie miał mniej ( ja się śpieszyłełem z tymi fotkami )
    Tylko powtarzam, ja mam tulejke Kinga i głowy nie dam czy tak będzie w lensringu .
    c-5060 , A710IS , 1000D + kit 18-55IS , c50mm1.8 II

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Właśnie jeszcze raz sprawdziełem w domu ( pstryknełem parę fotek z zoomem zjechanym do min . ) nie widać winietowania , niestety cień jest
    Czyli to co juz wiadomo

Co do pytanka , przy jakim zoomie nie widać cienia , tak na " oko " to wg. mnie ze 35 % ( może troszke mniej ) wskażnika tele na monitorze aparatu , a w exifie to jest 40mm , nie wiem może ktoś inny będzie miał mniej ( ja się śpieszyłełem z tymi fotkami )
    tzn. 35 % wskaznika zoomu tylko optycznego, czy moze optycznego + cyfrowego ?

Tylko powtarzam, ja mam tulejke Kinga i głowy nie dam czy tak będzie w lensringu.
    Mysle, ze wielkiej roznicy nie powinno byc.
    Dziekuje za pomoc.

pozdrawiam
    andrzej p.
    cpyk cpyk