Zobacz wyniki ankiety: Głosowanie i wyniki - poprawka 6/2021

Głosujących
18. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • 1. paparapa

5 27,78%
  • 2. Mirek63

6 33,33%
  • 3. Bodzip

7 38,89%
  • 4. Krakman

0 0%
  • 5. A56

2 11,11%
  • 6. jkr

1 5,56%
  • 7. a123

6 33,33%
  • 8. sikor

6 33,33%
  • 9. cobra

2 11,11%
  • 10. gulasz

8 44,44%
  • 11. Wiejo

2 11,11%
Ankieta wielokrotnego wyboru
Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Wątek: Poprawka 6/2021 - głosowanie i wyniki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    Z gustami się nie dyskutuje, ...

Wrócę do problemu z pracą @Krakmana, co poszło nie tak?
    Sprzeczność, widzę sprzeczność To Krakman ma w końcu prawo do własnej interpretacji, czy nie? Jego praca ma swój urok, no i z pewnością nie jest klonem Jak się zastanawiałem, czy głosować, to Krakman był dla mnie jedną z opcji, niczego nie udawał, nie próbował walczyć z naturą, po prostu miał swoją wizję poza głównym nurtem
    Ja akurat uważam, że gusta trzeba kształtować. Z faktu, że Zenek wygrywa we wszelkich plebiscytach nie wynika, że głosujący mają gust muzyczny nie podlegający dyskusji
    Sam Bodzip Osobiście napisał, że poprawka powinna być kopalnią wiedzy dla początkujących (może trochę inaczej to ujął). Cóż to za kopalnia promująca prace z grubymi błędami?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    ... spróbowałem i ja
    ...

Moim zdaniem, to jest ten rodzaj zdjęcia w którym obróbka zdjęcia powinna pomóc w wydobyciu z zapisu "trochę więcej" niż widziały oczy. jest ciemno ale dzięki zdobyczom techniki możemy te mikroskopijne natężenie światła wydobyć i pokazać.
    Jestem na tak.

Może wprowadzić poprawiny dla chętnych?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Moim zdaniem, to jest ten rodzaj zdjęcia w którym obróbka zdjęcia powinna pomóc w wydobyciu z zapisu "trochę więcej" niż widziały oczy. jest ciemno ale dzięki zdobyczom techniki możemy te mikroskopijne natężenie światła wydobyć i pokazać.
    Całkiem ciekawa interpretacja .

Gdybyś usiadł tam na moim miejscu i spojrzał raz przez sekundę na tą scenę, nie wszystkie detale obrazu byś dostrzegł. Aby dostrzec dużo więcej detali ,które tam są widoczne, trzeba chwile czasu aby "optyka " naszych oczów przestawiła się z widzenia świateł na widzenie cieni. Spoglądając w różnych kierunkach "budujemy" całkowity sumaryczny obraz. Nie mamy takiej umiejętności jak matryca, aby w jednym mgnieniu ogarnąć całość obrazu o bardzo dużych kontrastach.
    A przed kompem możemy na podstawie zawartości danych z rawa i doświadczenia, odtworzyć namiastkę tego co widzieliśmy:

Wbrew pozorom ta warstwa chmur rozświetlana słońcem nie daje, aż tak mało światła, jak się niektórym wydaje. Ale pogadać sobie można, bo pewnie wycieczka na Hel zaliczona. Pozwala to zjawisko na na dobre widzenie kolorów i faktury przedmiotów. Najlepiej przekonać się samemu, jak działa taki "dyfuzor" .

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ...
    A czemu nie... wrzucajcie - po to jest ta dyskusja.
    ---
    pisałem jak zrobiłem moją wersję. Teraz na czym się opierałem.
    Jak pisałem - byłem trochę w Szkocji. To nie jest tak daleko jak Lofoty, ale zachody w Portobello Beach były bardzo podobne. @paparapa pisał, że na kamieniach było tak ciemno, że mało pyska nie rozwalił, więc trochę ciemności między kamieniami zostawiłem. I jeszcze błysk - kamienie mokre i śliskie, więc muszą błyszczeć. A w błyszczących kamieniach odbija się "krew" - zachodzące słońce.
    Więc nie robiłem szarości na kamieniach, ciągnąłem w przeciwną stronę.
    No taką miałem wizję. I widać, że się podobała.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    @paparapa Ale dlaczego na Twoim miejscu ?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2021-04-24 142137.png
Wyświetleń:	38
Rozmiar:	41,1 KB
ID:	233063  
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Sprzeczność, widzę sprzeczność To Krakman ma w końcu prawo do własnej interpretacji, czy nie? Jego praca ma swój urok, no i z pewnością nie jest klonem Jak się zastanawiałem, czy głosować, to Krakman był dla mnie jedną z opcji, niczego nie udawał, nie próbował walczyć z naturą, po prostu miał swoją wizję poza głównym nurtem
    Ja akurat uważam, że gusta trzeba kształtować. Z faktu, że Zenek wygrywa we wszelkich plebiscytach nie wynika, że głosujący mają gust muzyczny nie podlegający dyskusji
    Sam Bodzip Osobiście napisał, że poprawka powinna być kopalnią wiedzy dla początkujących (może trochę inaczej to ujął). Cóż to za kopalnia promująca prace z grubymi błędami?

Jestem na tak.

Ja Cię bardzo proszę bierz udział w poprawce. Nie za bardzo mogę zrozumieć z Twoich krótkich lapidarnych wypowiedzi, jak mam dobrze robić edycję zdjęć. Wszystko właściwie jest źle. Nie wiem też za bardzo, na jakiej podstawie ferujesz swoje osądy, skoro tam nie byłeś i nie brałeś udziału w zabawie . To mogą być co najwyżej Twoje przypuszczenia, albo co gorsze fantazje.
    Jeszcze raz gorąco zachęcam do brania udziału, bo jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Ja Cię bardzo proszę bierz udział w poprawce. Nie za bardzo mogę zrozumieć z Twoich krótkich lapidarnych wypowiedzi, jak mam dobrze robić edycję zdjęć. Wszystko właściwie jest źle.
    Jest jeszcze gorzej. wg freta pojechałeś w złe miejsce, gdzie indziej zrobiłbyś lepsze zdjęcie
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    @paparapa Ale dlaczego na Twoim miejscu ?

Dobre

Tylko nie mówcie mi od teraz Muminek, bo się Muminek wkurzy

A tamto miejsce było po prostu najlepsze

Jest jeszcze gorzej. wg freta pojechałeś w złe miejsce, gdzie indziej zrobiłbyś lepsze zdjęcie
    Jest jeszcze gorzej niż myślisz. Zabrałem zły za dobry sprzęt. I teraz pokazuje jakieś kosmiczne nieprawdziwe karykatury których świat jeszcze nie widział.
    A było trzeba wziąć obskura camera z trzema rozmiarami dziurek. Zrobić na szaro buro i byłoby prima sort.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Moje gratulacje .
    A że zostałem wywołany do tablicy.... Nie wiem czy wypada , ale niech już będzie.

Przede wszystkim według mnie za jasno.

...
    Możesz mi zdradzić dlaczego ta seria sugestii nie została podana przez Ciebie wraz z RAW-em?
    A już najpóźniej w czasie przeznaczonym na obróbkę w samym jego początku?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Nie wiem też za bardzo, na jakiej podstawie ferujesz swoje osądy, skoro tam nie byłeś i nie brałeś udziału w zabawie . To mogą być co najwyżej Twoje przypuszczenia, albo co gorsze fantazje.
    Zapachniało pogardą- nie byłeś tam a ja tak!
    To, że ktoś tam nie był nie oznacza, że nie potrafi wyobrazić sobie tamtej scenerii. Tak samo jak fakt, że tam byłeś nie oznacza, że wiernie potrafisz odtworzyć tę scenerię.

PS
    Dla mnie naturalne jest, że ktoś mający inklinację do nadmiernego rozjaśniania zdjęć, będzie głosował na zdjęcia zbyt rozjaśnione. To samo z kontrastem, ostrością, "hadeerowościa" itp.
    Nie można mieć pretensji ani do autorów prac ani do ich ocen. Taka jest formuła tej zabawy.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Z
    Nie można mieć pretensji ani do autorów prac ani do ich ocen. Taka jest formuła tej zabawy.
    I tego się trzymajmy.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA