Aaaaa widzisz, czyli jednak, no ale nie lepiej juz 9-18?
Wiesz ja sie nie znam, szeroki nigdy mi az tak nie byl potrzebny. Ale z tego co wiem, sporo osob ma 9-18 i jakos nikt nie narzeka, a sam powiedziales ze 2mm to sporo wiec 5mm tym bardziej...
Aaaaa widzisz, czyli jednak, no ale nie lepiej juz 9-18?
Wiesz ja sie nie znam, szeroki nigdy mi az tak nie byl potrzebny. Ale z tego co wiem, sporo osob ma 9-18 i jakos nikt nie narzeka, a sam powiedziales ze 2mm to sporo wiec 5mm tym bardziej...
Mam 14-54 i najczęściej go używam. Właśnie zamówiłem 9-18 (zresztą po przeczytaniu kilku recenzji z tego forum). Gdyby mnie było stać natychmiast zamówiłbym 12-60, co nie znaczy, że za jakiś czas nie zamówię. Jeśli to duży problem finansowy dla ciebie to daj sobie spokój z 12-60 i zostań przy 14-54, a jeśli nie to się nie zastanawiaj tylko bierz 12-60. W wielu sytuacjach niby 14 mm wystarcza, ale na 12 mm byłoby lepiej. Zawsze wybór jest kwestią kompromisów.
12-60 jest dla tych, którzy chcą mieć jeszcze szerzej i jeszcze dłużej w jednym szkle, przy zachowaniu świetnej jakości i na dodatek z silnikiem SWD. Dla większości wystarczy jednak 14-54, tym bardziej, że jest to obiektyw, któremu niewiele można zarzucić. Za różnicę w cenie typowy amator lepiej niech sobie kupi 9-18, z którego będzie miał więcej pożytku.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
12-60 nie jest dla snobów, tylko dla tych, którzy mają świadomość zalet tego szkła. Jeśli chcesz wyższej rozdzielczości optycznej, chcesz zapomnieć o problemie aberracji na szerokim kącie, nie lubisz "żąglować" obiektywami i co najważniejsze, jeśli Cię na niego stać - nie ma się nad czym zastanawiać.
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959
Cadman - tego stwierdzenia użyłem w kontekście ekonomicznej opłacalności
w porównaniu np. do używki 14-54 I który można w dobrym stanie dostać już za 1300 pln. Używane 12-60 znacznie ciężej uświadczyć.
Subiektywnie według mnie w tym momencie różnica wokół której temat cały czas się obraca nie jest warta aby tyle dopłacać.
Kiedy 12-60 można było dostać za 2600 z groszami wybór był znacznie prostszy![]()
Nie dość, że są dwie wersje kitów, dwie wersje 14-54, w dodatku podobny 12-60, koło niego niby gorszy ale znów szerszy 9-18, za nim stoi 7-14, który wymiata, jeszcze jest całkiem fajny 11-22, a jak kogoś stać to w sumie 14-35 jest super... ehhhh, dać ludziom wybór to zrobić im problem![]()