Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 138

Wątek: 12-60 a 14-54

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    No tak, póki co mam dwie, które kosztują obecnie razem 2200 zł.

12-60 to cena 3650 zł mniej więcej, czyli zostaje 1350 zł w sam raz na Nikkora 50/1.4

Już olać to co ile kosztuje, wszystko zależy jakie zdjęcie chcesz zrobić. Mnie takie zoomy nigdy nie pociągały, nawet ze stałym światłem 2.8.
    Witaj.

Sądzę, że raczej nie miałeś do czynienia z 12-60. Nie pisz, że jest do niczego, bo ten obiektyw po prostu nie ma konkurencji. Równie dobre optycznie i mechanicznie szkła kosztują w innych systemach tyle, że rzeczywiście można dostać żółtaczki. I guma odchodzi z pierścienia (N 24-70) albo trzeba kalibrować body...
    Niechęć do zoomów nie powinna uzasadniać takich opinii jak Twoja.
    12-60, którego używałem dłuższy czas, jest jednym z najlepszych szkieł, z jakimi się zetknąłem.

http://www.dpreview.com/lensreviews/...-60_2p8-4_o20/

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    To prawda, że 12-60 nie jest idealny ale brakuje do ideału bardzo mało. Przy reportażu w trudnych, zmiennych warunkach sprawdza się znakomicie. Oczywiście wolę sobie podpiąć 50mm który daje piękny obraz ale jest dość wolny. Za to zd50mm to obiektyw który u mnie zarabia najwięcej poprzez makro produktowe i tyle.
    Skład wygląda tak: 60% zdjęć w reportażu to 12-60
    30% to samyang 8mm a 10% to 50mm.
    Oczywiście samyanga nie można porównywać gdyż nie ma obiektywu który miałby szybszy AF

Awatar tiburon
    Mieszka w
    największa wioska w PL
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jak zwykle szanowni koledzy zależy co kto lubi i co kto chce mieć - przyznacie jednak ze w swoim segmencie 12-60 jest klasą sam dla siebie. Natomiast porównywanie go z kilkoma obiektywami poza sumą kosztów zakupu (nawet korzystniejszą) zupełnie zmienia sytuację - jak zwykle nieśmiało wrzucę, jako czystej wody amator cenię sobie wygodę a trochę jej 12-60 daje.....jak patrze na ceny puszek np 510 (do dostania za cenę porządnej torby na system) to za chwile będzie popularnym widokiem amator z dwoma puszkami a do nich dwa różne obiektywy....

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Choć sam używam w 90% stałek to wolę mieć jakiegoś spacer zooma na wypadek gdy nie chce mi się zmieniać szkieł albo gdy aparatem operuje ktoś inny niż ja.
    Dokładnie, szczególnie gdzieś na wyjazdach, wakacjach, jak na zmianę obiektywów nie ma po prostu czasu/chęci/siły, to spacerzoom to idealna sprawa.

Tylko ta cena...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria
    Nie mam pojęcia czemu określa się obiektywy typu 14-42, 14-54 i 12-60 nazwą "spacer zoom" bardziej mi pasuje do tej nazwy coś w stylu 18-200 czy coś koło tego. Jest jakaś definicja?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    Nie mam pojęcia czemu określa się obiektywy typu 14-42, 14-54 i 12-60 nazwą "spacer zoom" bardziej mi pasuje do tej nazwy coś w stylu 18-200 czy coś koło tego. Jest jakaś definicja?
    Takie szkiełko, które posiada zakres najbardziej przydatny przeciętnemu użytkownikowi podczas spacerów. To będzie właśnie coś w granicach 14-50.

Zwróć też uwagę na najpopularniejsze zakresy w kompaktach - też oscylują wokół w/w liczb.

18-200 też sie wpisuje I ma jeszcze bonyusa w postaci długiego końca i minusa z tym związanego.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale moglibyscie podsumowac? Bo sam sie tym zainteresowalem, do portretu, reportazu i teatru co jest lepsze 12-60 czy 14-54 I czy II ? Miedzy I a II bardziej mnie interesuje czy warto doplacac?

W sumie to 12 nigdy mi nie bylo potrzebne, 14 starcza az nadto.
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Ale moglibyscie podsumowac? Bo sam sie tym zainteresowalem, do portretu, reportazu i teatru co jest lepsze 12-60 czy 14-54 I czy II ? Miedzy I a II bardziej mnie interesuje czy warto doplacac?

W sumie to 12 nigdy mi nie bylo potrzebne, 14 starcza az nadto.
    To bierz 14-54. (w wersji II jak masz okazję, jak nie to I)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To powiedzcie mi dla kogo zostal stworzony 12-60? Jesli 14-54 wychodzi w rezultacie na jasniejszego szybkosci az tak bardzo nie odbiega (bylo porownanie z SWD/bez) chyba tylko po to zeby byl...

Nie mowie ze jest do bani tylko chce zeby ktos mnie przekonal ze lepiej wydac wiecej (co ma 12-60 czego nie ma 14-54)
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dla mnie.

Idealne szkiełko na wycieczki, czy to w góry, czy po mieście.
    Bardziej uniwersalne niż 14-54. Te dwa mm dają widoczną różnicę. SWD też.

Ja bym z chęcią zmienił 14-54 na 12-60. powstrzymuje mnie tylko rozsądek finansowy (czytaj: kase topie w czym innym aktualnie :P)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów