Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: czyszczenie i naprawy

Awatar zoja29
    Mieszka w
    Warszawa, Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak, pokręcałam, zdejmowałam obiektyw i zakładalam ponownie, zmienialam obiektywy - nie pomaga. To jest tak : najpierw sie blokuje calkowicie ( kombinuje z obiektywami, próbuje włączyc migawke bez obiektywu i nie działa ) , póżniej, po jakimś czasie ( róznie ) 1. czasami po np. 3 dniach, kilku godz. odpoczynku migawka pracuje, 2. a czasami migawka bez obiektywu zaczyna działać, zakładam obiektyw i jest ok, przez jakiś czas 3. czasami otwiera sie do polowy i dopiero po chwili domyka i mija znów jakiś czas. różnie i zaczyna pracowac normalnie ale tylko bez obiektywu i po dłuzszej chwili dopiero jak już wyraxnie widać, że prawidlowo pracuje zakładam obiektyw i moge jakiś czas fotografować. Za każdym razem wszystko to dzieje się w różnych odstępach czasu i nie ma znaczenia czy robie jedno zdjęcie po drugim,czy z przerwą, różna ilość zdjęć wykonanych, temperatura też nie ma znaczenia, nie widze powiązania. To jest nielogiczne .

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Jeżeli migawka się nie uruchamia bez obiektywu to przyczyną nie jest obiektyw, styki w bagnecie też bym raczej wykluczył.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Sprawdż jeszcze czy bolec blokady bagnetu prawidłowo się wysuwa . Tam niewiele potrzeba żeby coś było krzywo , ocierało itp. Jak nie wysuwa się całkowicie , to blokuje migawkę i czarno w wizjerze chociaż wyświetla menu.

.. ja nie wymyślam przyczyny , tylko to przerobiłem na Omd e m10 mkI . Mechaniczna głupotka , bo bolec chodził krzywo , zatarł się od krzywo przykręconego bagnetu w body . Utopilem 400 zł w serwisach , a zdiagnozować i wypolerować musiałem sam .

Jak będzie ciemno i migawka nie działa powciskaj bolec , ale nie guzikiem tylko palcem (bez obiektywu )

Awatar zoja29
    Mieszka w
    Warszawa, Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    [QUOTE=Hiszpan63;1440709]Sprawdż jeszcze czy bolec blokady bagnetu prawidłowo się wysuwa . Tam niewiele potrzeba żeby coś było krzywo , ocierało itp. Jak nie wysuwa się całkowicie , to blokuje migawkę i czarno w wizjerze chociaż wyświetla menu.

.. ja nie wymyślam przyczyny , tylko to przerobiłem na Omd e m10 mkI . Mechaniczna głupotka , bo bolec chodził krzywo , zatarł się od krzywo przykręconego bagnetu w body . Utopilem 400 zł w serwisach , a zdiagnozować i wypolerować musiałem sam . To by mialo sens,
    ale aparat lezal dwa dni z założonym obiektywem, wzięłam do reki i działa, nic nie robiłam, jedynie wcisnęłam migawkę. To wygląda tak, jakby po prostu sie "męczył " raz po 10 a raz po 200 zdjęciach i byl zrelaksowany calkowicie różnie, czasami po 15 min a czasami po kilku dniach a czasami byl prawie wypoczęty i wówczas na początku migawka działała tylko bez obiektywu i po kilku pstrykach pozwalala sobie zalożyć obiektyw i przez jakiś czas funkcjonowała aż się znów " zmęczyła " Gdyby to byl bolec, jak sugerujesz, to migawka działałaby po prawidlowym zalożeniu obiektywu

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

[QUOTE=Hiszpan63;1440709]Sprawdż jeszcze czy bolec blokady bagnetu prawidłowo się wysuwa . Tam niewiele potrzeba żeby coś było krzywo , ocierało itp. Jak nie wysuwa się całkowicie , to blokuje migawkę i czarno w wizjerze chociaż wyświetla menu. <br>
    <br>
    .. ja nie wymyślam przyczyny , tylko to przerobiłem na Omd e m10 mkI . Mechaniczna głupotka , bo bolec chodził krzywo , zatarł się od krzywo przykręconego bagnetu w body . Utopilem 400 zł w serwisach , a zdiagnozować i wypolerować musiałem sam .
    To by mialo sens, <br>ale aparat lezal dwa dni z założonym obiektywem, wzięłam do reki i działa, nic nie robiłam, jedynie wcisnęłam migawkę. To wygląda tak, jakby po prostu sie "męczył " raz po 10 a raz po 200 zdjęciach i byl zrelaksowany calkowicie różnie, czasami po 15 min a czasami po kilku dniach a czasami byl&nbsp; prawie wypoczęty i wówczas na początku&nbsp; migawka działała tylko bez obiektywu i po kilku pstrykach pozwalala sobie zalożyć obiektyw i przez jakiś czas funkcjonowała aż się znów " zmęczyła " Gdyby to byl bolec, jak sugerujesz, to migawka działałaby po prawidlowym zalożeniu obiektywu<br>

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    @zoja29
    Widać, że nigdy nie miałaś do czynienia z mechaniką. Taki bolec może przez 2, nawet trzy dni powolutku wyłazić. Czasem 1/100 kropli oleju wystarczy, czasem potrzeba szlifowania.
    No i jeszcze - trzech z nas pisało o migawce elektronicznej. Czy włączyłaś ją wreszcie ???
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar zoja29
    Mieszka w
    Warszawa, Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    @zoja29
    Widać, że nigdy nie miałaś do czynienia z mechaniką. Taki bolec może przez 2, nawet trzy dni powolutku wyłazić. Czasem 1/100 kropli oleju wystarczy, czasem potrzeba szlifowania.
    No i jeszcze - trzech z nas pisało o migawce elektronicznej. Czy włączyłaś ją wreszcie ???
    Tak, to prawda, mechanika nie jest moja mocna stroną. No, natluszczać nawet tak delikatnie nie będę, a tym bardziej szlifowac, ale to cenna informacja, dziękuję Tak, wreszcie ją włączyłam, ale nie moge sprawdzić czy to jest/ bylo przyczyną problemu bo dopadla mnie rwa kulszowa i nie wychodzę z domu. Pewnie powiesz, to popstrykaj sobie w domu na sucho, no nie, poczekam jeszcze pewnie kilka dni i ból powinien przejść i wówczas wyjdę z aparatem. Dzieki za informację

Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    Sprawdż jeszcze czy bolec blokady bagnetu prawidłowo się wysuwa . Tam niewiele potrzeba żeby coś było krzywo , ocierało itp. Jak nie wysuwa się całkowicie , to blokuje migawkę i czarno w wizjerze chociaż wyświetla menu.

Jak będzie ciemno i migawka nie działa powciskaj bolec , ale nie guzikiem tylko palcem (bez obiektywu )
    Tak, to calkiem możliwe, sprawdzę jak tylko wykuruje sie, dopadła mnie rwa kulszowa, to paskudne bóle i od kilku dni jestem uziemiona w domu. W międzyczasie migawka zaczęła działać, ustawiłam na elektryczną, może to o to chodzilo, jak nie, przyjrzę sie bolcowi. Ale to dziwne, że w serwisach tego Ci nie usunęli, tym bardziej, że taka prosta przyczyna. A pieniądze wzięli za naprawienie, skoro nie naprawili to za co wzięli pieniądze ? Dziękuje Ci bardzo za cenne podpowiedzi, za dobre rady Pozdrawiam serdecznie.

Awatar zoja29
    Mieszka w
    Warszawa, Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Śniegu troszke napadało wiec nie wytrzymalam, wzięłam aparat i : 1. bolec blokady bagnetu wysuwa sie prawidlowo, ładnie sprężynuje. 2 elektryczna migawka włączona. Aparat zrobił kilka zdjęc i brak obrazu. zdjęłam obiektyw, po kilku pstryknięciach migawka powoli zaczęła działać zrobiłam kilka zdjęć - czarno. Ponownie zdjęłam obiektyw i tak powtarzałam wiele razy az w końcu obraz nie wrócił. Czy nie ma w PL dobrego serwisu Olympusa ?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zoja29 Zobacz posta
    2 elektryczna migawka włączona. Aparat zrobił kilka zdjęc i brak obrazu. zdjęłam obiektyw, po kilku pstryknięciach migawka powoli zaczęła działać zrobiłam kilka zdjęć - czarno. Ponownie zdjęłam obiektyw i tak powtarzałam wiele razy az w końcu obraz nie wrócił. Czy nie ma w PL dobrego serwisu Olympusa ?
    Piszesz, że po kilku kliknięciach migawka powoli zaczęła działać.
    Otóż przy migawce elektronicznej - migawka mechaniczna w ogóle się nie porusza (nie działa).
    Czy na pewno dobrze włączyłaś migawkę elektroniczną ??? W menu to się nazywa tryb cichy.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Ja dalej obstawiam problem z mocowaniem gniazda bagnetu . Może być zluzowana jedna śrubka ... abo dwie . I wtedy styki się nie dociskają prawidłowo . I mnóstwo takich elementów jak nagrzanie , uciśnięcie obiektywu i rozłączenie styków ... Chociażby sprężynka od bolca ... wygnieciona lub odkształca się po nagrzaniu ... itd.

Awatar zoja29
    Mieszka w
    Warszawa, Polska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Piszesz, że po kilku kliknięciach migawka powoli zaczęła działać.
    Otóż przy migawce elektronicznej - migawka mechaniczna w ogóle się nie porusza (nie działa).
    Czy na pewno dobrze włączyłaś migawkę elektroniczną ??? W menu to się nazywa tryb cichy.
    chyba faktycznie nie wcisnęłam OK troszkę popstrykałam chodzi na obydwu obiektywach Jutro pójdę go pomeczyć jak nie będzie padalo , mam nadzieje, ze będzie ok Bo już bylam zalamana, technicznie jestem klasyczna blondynką Dzięki Ci bardzo <3

Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    Ja dalej obstawiam problem z mocowaniem gniazda bagnetu . Może być zluzowana jedna śrubka ... abo dwie . I wtedy styki się nie dociskają prawidłowo . I mnóstwo takich elementów jak nagrzanie , uciśnięcie obiektywu i rozłączenie styków ... Chociażby sprężynka od bolca ... wygnieciona lub odkształca się po nagrzaniu ... itd.
    mozliwe, , widzisz, ustawilam elektryczna migawke ale chyba ok nie wcisnęłam, bo teraz zaczął aparat pracować, zrobiłam kilkanaście zdjęc i chodzi. Jutro będę go sprawdzać. Jestem załamana, zupelnie jakby jakaś tragedia się stala...to w końcu tylko aparat, az dziwne. Dzięki bardzo. Jutro sie odezwę