http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Nie sądzę, tylko ja wybiegam na przód, a Ty spoglądasz za siebie, przez pryzmat swych lub kogoś doświadczeń. Kiedy moje pokolenie odejdzie, będzie tak jak mówię
/*...................*/
/* ...........................*/
Lucca dziękuję za częściowe poparcie mojej tezy.
Wiem ze podniosłem rękę na ikonę. Praktycznie różnicę chciał bym zobaczyć, jednocześnie podnieść na duchu i pozbawić kompleksów tych którzy mają podobne lub jeszcze uboższe zestawy niz ja.
Problem mam z nałożonym kagańcem bo mogę do galerii wysłać dziennie jedno
zdjecie a mam ich dla poparcia mojego spojrzenia 20. Będę wysyłał jedno dziennie. Kiedy ukażą się w komlecie 20 sztuk proszę o prawdziwą ocenę moich umiejętności w połączeniu z kitami.
Zważywszy że obiekt fotografii jest znany i popularny proszę o zamieszczenie
podobnych lub lepszych fotek tego lub podobnego obiektu. Wtedy będzie można zobaczyć zalety ikony 14-54. Jeżeli ktoś wydał kasę na lepszy zrobi wszystko żeby to uzasadnić. Obserwując fotografie testowe na różnych stronach internetu nie zostałem powalony na kolana różnicą jakości 14-42 a 14-54. Porównanie możliwości 14-54 z pozostałymi kitami sobie pominę.Poczekajcie na moje 20 fotek a potem mnie pogrążcie. Jeżeli to się uda oficjalnie będę gloryfikował niedocenione szkiełko. Nie mogę się pochwalić na razie osiągami artysztycznymi bo jeszcze jestem z olkiem na starcie. a może osiągniecia nie są mi pisane. Z tego co dotychczas przeczytałem w odpowiedzi za wyjątkiem jednej to kity do kosza. Nikt jeszcze fotek nie widział
a opinie już są. Kitowcy głowa do góry wcale nie jesteśmy tacu beznadziejni.
Ostatnio edytowane przez aga_piet ; 29.05.08 o 11:57 Powód: Automatyczne scalenie postów
fotolek-Wszystkie pstryki jakie mam umieszczone w galerii zostaly zrobione TYLKO kitami.Innych do Olka po prostu nie mam.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
fotolek nie sugeruj sie ceną sprzętu. Do robienia zdjęć wystarczy kit. Aga i ja tez do niedawna używaliśmy i używamy kompaktów. Co prawda jestem tylko pstrykaczem, ale siedzę w tym bagienku od trzech lat po uszy i czasem mi się uda jakieś zdjęcie dobre zrobić
/*...................*/
Do agapieta i pozostałych
Nie mogę wrzucić fotek do wątku bo ich jakość przy oferowanej rozdzielczości nie spełniła by oczekiwań. Teorię na temat obu obiektywów to ja znam. Podstawą dla mnie są foty testowe i ewentualne wykonane lepsze technicznie od moich. Posłużę sie tu powiedzonkiem "słowa pochlebiają kobiecie ale tylko czyny mogą ją przekonać". Wstrzymam się z dalszą korespondencją do chwili umieszczenia kompletu w albumie. Potem proszę o podobne fotki wykonane profeską które powalą mnie na kolana lub będą lepsze od moich dzięki lepszemu szkiełku. Nie czarujmy się jedną dodatkową działką przesłony. Ogniskowa 54mm to pewien argument. Najważniejsza jest rozdzielczość, a tu różnice są poniżej 10%. Szybkość AF nie wykazuje też znaczącej różnicy. Ilość soczewek z lepszego szkła jest porównywalna. Nie słyszałem też aby komuś wytarł się bagnet. Na razie jako argumenty za profeską to usprawiedliwienie decyzji o zakupie. A tak prawda jest taka iż 54 jest lepszy od 42 ale w znacznie mniejszym stopniu a gloryfikacja jest presadzona. Tak trzymać
To chyba na odwrót - lepiej jednak wrzucić do wątku, niż do galerii.
To nie chodzi IMHO o to, że 14-54 jest tak zajedwabisty, że bije kita na całej linii. Kitem też da się zrobić śliczne zdjęcie. Profi obiektyw wykazuje swoje zalety w pewnych sytuacjach. O części już pisali powyżej.
A jeśli chodzi o szybkość AF, to polecam test. Załóż 14-54 i spróbuj ustawić ostrość w ciemnym pokoju - bzzzt, pik! Zrobione. Załóż kita i spróbuj ustawić ostrość - w większości wypadków będzie jeździć po całej ogniskowej i po chwili piszcząc żałośnie podda się i zacznie płakać.
"Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)
Jestem daleki od gloryfikacji. Z przymrużeniem oka go chwalę....
nie wiem, czy o 10% ma szybszy AF. Wiem że jest lepszy po chyba każdym względem, bo za coś płacisz. Wiem tez że kto go ma nie podepnie już 14-42.
Wiem też , że używanie go to wielka frajda. A to czy stać Cię na odrobinę luksusu i czy go potrzebujesz to już twoja sprawa
/*...................*/