Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: E-510 obiektywy, kity czy profi.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Z ciemnią, to już zły przykład, bo coraz więcej jest i będzie fotografów, którzy ciemnię będą znać tylko z opowieści
    Oj chyba sie mylisz.Jesli nie widzisz roznicy pomiedzy pstrykaczem a fotografem.
    Przez to,ze teraz tak latwo zrobic fotke-prawie nie inwestujac to ile tego chlamu jest w sieci,a kazdy chce sie zawac fotografikem majac telefon z obiektywem i PC w domu.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie sądzę, tylko ja wybiegam na przód, a Ty spoglądasz za siebie, przez pryzmat swych lub kogoś doświadczeń. Kiedy moje pokolenie odejdzie, będzie tak jak mówię
    /*...................*/
    /* ...........................*/

fotolek
    Gość
    Lucca dziękuję za częściowe poparcie mojej tezy.
    Wiem ze podniosłem rękę na ikonę. Praktycznie różnicę chciał bym zobaczyć, jednocześnie podnieść na duchu i pozbawić kompleksów tych którzy mają podobne lub jeszcze uboższe zestawy niz ja.
    Problem mam z nałożonym kagańcem bo mogę do galerii wysłać dziennie jedno
    zdjecie a mam ich dla poparcia mojego spojrzenia 20. Będę wysyłał jedno dziennie. Kiedy ukażą się w komlecie 20 sztuk proszę o prawdziwą ocenę moich umiejętności w połączeniu z kitami.
    Zważywszy że obiekt fotografii jest znany i popularny proszę o zamieszczenie
    podobnych lub lepszych fotek tego lub podobnego obiektu. Wtedy będzie można zobaczyć zalety ikony 14-54. Jeżeli ktoś wydał kasę na lepszy zrobi wszystko żeby to uzasadnić. Obserwując fotografie testowe na różnych stronach internetu nie zostałem powalony na kolana różnicą jakości 14-42 a 14-54. Porównanie możliwości 14-54 z pozostałymi kitami sobie pominę.Poczekajcie na moje 20 fotek a potem mnie pogrążcie. Jeżeli to się uda oficjalnie będę gloryfikował niedocenione szkiełko. Nie mogę się pochwalić na razie osiągami artysztycznymi bo jeszcze jestem z olkiem na starcie. a może osiągniecia nie są mi pisane. Z tego co dotychczas przeczytałem w odpowiedzi za wyjątkiem jednej to kity do kosza. Nikt jeszcze fotek nie widział
    a opinie już są. Kitowcy głowa do góry wcale nie jesteśmy tacu beznadziejni.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotolek Zobacz posta
    Nie mogę się pochwalić na razie osiągami artysztycznymi bo jeszcze jestem z olkiem na starcie. a może osiągniecia nie są mi pisane. Z tego co dotychczas przeczytałem w odpowiedzi za wyjątkiem jednej to kity do kosza.
    Nie sądzę aby obiektyw zmienił tę sytuację. Chłopie, zdjęcia rób najpierw a potem się zastanwiaj nad udoskonalaniem szklarni

Fotolek, a dlaczego nie wrzucisz zdjęć do wątku, tylko do Galerii? 20 dni?? Podepnij tutaj i po problemie
    Ostatnio edytowane przez aga_piet ; 29.05.08 o 11:57 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    fotolek-Wszystkie pstryki jakie mam umieszczone w galerii zostaly zrobione TYLKO kitami.Innych do Olka po prostu nie mam.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    fotolek nie sugeruj sie ceną sprzętu. Do robienia zdjęć wystarczy kit. Aga i ja tez do niedawna używaliśmy i używamy kompaktów. Co prawda jestem tylko pstrykaczem, ale siedzę w tym bagienku od trzech lat po uszy i czasem mi się uda jakieś zdjęcie dobre zrobić
    /*...................*/

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    No to ja napiszę kilka subiektywnych zdań o tym co zyskałem po zakupie 14-54 (w porównaniu do 14-42).

Po pierwsze obiektyw kupiłem dlatego, że jest jaśniejszy i ma ciut większy zakres. Dzięki temu powinien nadawać się lepiej do portretów (ładniejsze rozmycie tła) oraz zdjęć w słabszym świetle.

Po zakupie okazało się, że 14-54:
    - faktycznie ładniej rozmywa tło przy portretach
    - jest ostrzejszy
    - ma mniejsze zniekształcenia na szerokim końcu
    - jakoś kolory i ogólnie zdjęcia mi się bardziej podobają z niego niż z 14-42
    - dzięki lepszej jasności można używać mniejszego ISO, dodatkowo obraz w wizjerze i LV jest jaśniejszy
    - ma ciut szybszy AF (w słabym świetle różnica jest zauważalna)
    - no i oczywiście jest solidnie zbudowany

Z wad można wymienić tylko to, że przy 14mm zasłania nieco lampę w E-510 i na dole zdjęcia mamy cień, trzeba zmienić ogniskową do 18mm, albo obciąć dół zdjęcia do formatu 2:3 aby cień zniknął. Z E-330 i z E-500 nie ma tego problemu bo te korpusy mają trochę wyżej lampę.
    14-54 trzyma ostrosc na calym kadrze a kit 14-41 NIE

Owszem mozna powyciagac te mniejsze ostrosci z kit-a ale to sporo roboty
    kosztuje.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

fotolek
    Gość
    Do agapieta i pozostałych
    Nie mogę wrzucić fotek do wątku bo ich jakość przy oferowanej rozdzielczości nie spełniła by oczekiwań. Teorię na temat obu obiektywów to ja znam. Podstawą dla mnie są foty testowe i ewentualne wykonane lepsze technicznie od moich. Posłużę sie tu powiedzonkiem "słowa pochlebiają kobiecie ale tylko czyny mogą ją przekonać". Wstrzymam się z dalszą korespondencją do chwili umieszczenia kompletu w albumie. Potem proszę o podobne fotki wykonane profeską które powalą mnie na kolana lub będą lepsze od moich dzięki lepszemu szkiełku. Nie czarujmy się jedną dodatkową działką przesłony. Ogniskowa 54mm to pewien argument. Najważniejsza jest rozdzielczość, a tu różnice są poniżej 10%. Szybkość AF nie wykazuje też znaczącej różnicy. Ilość soczewek z lepszego szkła jest porównywalna. Nie słyszałem też aby komuś wytarł się bagnet. Na razie jako argumenty za profeską to usprawiedliwienie decyzji o zakupie. A tak prawda jest taka iż 54 jest lepszy od 42 ale w znacznie mniejszym stopniu a gloryfikacja jest presadzona. Tak trzymać

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Do agapieta i pozostałych
    Nie mogę wrzucić fotek do wątku bo ich jakość przy oferowanej rozdzielczości nie spełniła by oczekiwań.
    To chyba na odwrót - lepiej jednak wrzucić do wątku, niż do galerii.

Potem proszę o podobne fotki wykonane profeską które powalą mnie na kolana lub będą lepsze od moich dzięki lepszemu szkiełku. Nie czarujmy się jedną dodatkową działką przesłony. Ogniskowa 54mm to pewien argument. Najważniejsza jest rozdzielczość, a tu różnice są poniżej 10%. Szybkość AF nie wykazuje też znaczącej różnicy. Ilość soczewek z lepszego szkła jest porównywalna. Nie słyszałem też aby komuś wytarł się bagnet. Na razie jako argumenty za profeską to usprawiedliwienie decyzji o zakupie. A tak prawda jest taka iż 54 jest lepszy od 42 ale w znacznie mniejszym stopniu a gloryfikacja jest presadzona. Tak trzymać
    To nie chodzi IMHO o to, że 14-54 jest tak zajedwabisty, że bije kita na całej linii. Kitem też da się zrobić śliczne zdjęcie. Profi obiektyw wykazuje swoje zalety w pewnych sytuacjach. O części już pisali powyżej.

A jeśli chodzi o szybkość AF, to polecam test. Załóż 14-54 i spróbuj ustawić ostrość w ciemnym pokoju - bzzzt, pik! Zrobione. Załóż kita i spróbuj ustawić ostrość - w większości wypadków będzie jeździć po całej ogniskowej i po chwili piszcząc żałośnie podda się i zacznie płakać.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jestem daleki od gloryfikacji. Z przymrużeniem oka go chwalę....
    nie wiem, czy o 10% ma szybszy AF. Wiem że jest lepszy po chyba każdym względem, bo za coś płacisz. Wiem tez że kto go ma nie podepnie już 14-42.
    Wiem też , że używanie go to wielka frajda. A to czy stać Cię na odrobinę luksusu i czy go potrzebujesz to już twoja sprawa
    /*...................*/