Zakupiłem polara Hoya hmc.Dziś zrobiłem mały wypad i kilkanascie fotek.Oto kilka z nich.Prosze o komentarze i opinie.Coś jeszcze a mianowicie jak uniknąc takich odblaskow jak na fotce nr. 5 i czy to zalezy też od polara ?
Zakupiłem polara Hoya hmc.Dziś zrobiłem mały wypad i kilkanascie fotek.Oto kilka z nich.Prosze o komentarze i opinie.Coś jeszcze a mianowicie jak uniknąc takich odblaskow jak na fotce nr. 5 i czy to zalezy też od polara ?
Nie unikniesz takich obrazków(przy takim świetle).. CPL je zminiejszy, ale wszystko zalezy od światła.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Grizz rozwin swoja wypowiedz ,plizz.
E-400,Hoya HMC PL-CIR,ZD 14-42,ZD 40-150
Polar nie jest remedium na wsyzstko... Słońca czasami nie przeskoczysz.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Hej
pierwsza uwaga - gdy robisz na szerokim kącie jak zdjęcia 1 i 2
i utsawisz się niezbyt fortunnie - okaże się, ze niebo po jednej stronie bedzie bardziej przyciemnione od nieba po drugiej stronie kadru
widać to na pierwszych dwóch fotografii - a IMHO wyglądda t niezbyt ładnie gdy po lewej niebo jest granatowe a po prawej błękitne.
Popróbuj sobie kilka zdjęć żeby załapać o co chodzi i jak to eliminować ?
O jakie odblaski Ci chodzi ? że niebo odbija się w wodzie ?
czy o dwie plamy na niebie ?
bo ja nie rozumiem
rozwin mysl
Jesli chodzi Ci o odbicia na niebie, to niestety każda płaska szybka będzie dawać odbicia.
Tu zyskał byś kupując filtry wielopowłokowe jka HOYA SUPER HMC - ale tak jak pisał Grizz raczej się tego nie uniknie
pzdr
Ostatnio edytowane przez dobas ; 29.05.08 o 23:36
A ten filtr to kolowy czy liniowy w tych fotkach?
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Dobas-dzieki za rady.Chodzilo mi o 2 kropki na niebie.
Lucca-filtr jest kołowy.
E-400,Hoya HMC PL-CIR,ZD 14-42,ZD 40-150
a to nie jest przypadkiem filtr polarYZACYJny a nie polarny??![]()
to bliki - bez filtra tez czasami jakiś wapdnie - ale fakt faktem że każde dodatkowe szkło (filtr) przez obiektywem zwieksza to prawdopodobieństwo.
kręć polarem bo w Olkowym wizjerze czasami ciężko stwierdzić (mam akurat polar Marumi) róznice pod jakim kontem mamy polar - i czasami chcąć wyciągnąć niebieskie niebo dopiero na ekranie monitora widzimy że to nie to.
Ostatnio edytowane przez dziekan ; 31.05.08 o 09:56
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8