Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Lampa od Pentaxa z Olympusem

  1. #1

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Ząbki (Mazowsze)
    Posty
    44
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

    Lampa od Pentaxa z Olympusem

    Mam Olympusa E-M10 III i lampę Metz 44 AF-1, która pozostała mi po systemie Pentaxa. Wiem, że lampa od Pentaxa może działać z Olympusem tylko w trybie manualnym. Ale czy da się z niej korzystać jako slave? Próbuję to uczynić i jakoś mi nie wychodzi. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby się wypowiedzieć na ten temat?

  2. #2
    Zwycięzca popRAWki
    Dołączył
    Nov 2011
    Mieszka w
    Kęty
    Posty
    38
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Metz 44 af-1 nie ma fotoceli, więc nie da się jej "odpalić" za pomocą błysku innej lampy. Musiałbyś zaopatrzyć się w fotocelę podpinaną do sanek lampy, najtańsze na allegro to 15 zł lub wyzwalacz radiowy (odbiornik+nadajnik) Nie wiem jak z najnowszymi OMD ale z PEN-ami bardzo dobrze działa Yongnuo RF-603II Canon, bez żadnych przeróbek ale to już koszt około 150 zł za parę.

  3. #3

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Ząbki (Mazowsze)
    Posty
    44
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    A czy są może jakieś urządzenia typu konwerter, które umożliwiałyby korzystanie z lampy systemowej Pentaxa jako lampy systemowej Olympusa? Widziałbym to tak, że na stopkę aparatu zakłada się konwerter (tak jak wyzwalacz radiowy), a na stopkę konwertera zakłada się lampę. I z lampy systemowej Pentaxa mielibyśmy lampę systemową Olympusa.

  4. #4
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    7.242
    Siła reputacji
    282
    Moja galeria
    Masz fajne wizje
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

  5. #5
    Zwycięzca popRAWki
    Dołączył
    Nov 2011
    Mieszka w
    Kęty
    Posty
    38
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie ma czegoś takiego i raczej nie będzie. Możesz zobaczyć na wyzwalacze Cactus one zdaje się obsługiwały Metza ale trzeba byłoby sprawdzić czy akurat ten model jest kompatybilny https://www.cactus-image.com. Trzeba jednak zakupić 2 sztuki i to chyba nie jest opłacalne ani wygodne. Lepiej zakupić lampę z wbudowanym wyzwalaczem Quadralite lub godox i do tego wyzwalacz, jeśli zamierzasz ściągać lampę z aparatu. W razie zmiany systemu wystarczy dokupić sam wyzwalacz dedykowany do danego systemu. Mam tego samego Metza ale w wersji Olympusa i mam Quadralite Stroboss 60, czasami używam obu, Metz na aparacie, a Quadralite gdzieś z boku. Quadralite ma funkcję fotoceli, więc można ją wyzwolić błyskiem dowolnej lampy, oczywiście w trybie manualnym. Przy dwóch lampach raczej TTL Ci się nie przyda.

  6. #6

    Dołączył
    Aug 2008
    Mieszka w
    Ząbki (Mazowsze)
    Posty
    44
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Masz fajne wizje
    Myślisz, że to nierealne? Przy obecnej technice do wykonania bez problemu. Tylko Chińczycy jeszcze na to nie wpadli. A może nie ma zapotrzebowania.

  7. #7
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    7.242
    Siła reputacji
    282
    Moja galeria
    Nie wystarczy wykonać, trzeba jeszcze na tym zarobić.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

  8. #8
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.353
    Siła reputacji
    459
    Moja galeria
    Takie przejściówki były. Jakieś 8 - 10 lat temu - mniej więcej w czasie gdy kupowałem Metz'a. Tyle tylko, że były z Canona na Nikona i odwrotnie. Pentax i Olek były niestety w stodole.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

  9. #9
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    7.242
    Siła reputacji
    282
    Moja galeria
    Z Metzem była trochę inna sprawa. Jeśli pamięć mnie nie myli, to oni mieli goły korpus i wymienne stopki, ale nie były to przejściówki międzysystemowe.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

  10. #10
    Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    24.353
    Siła reputacji
    459
    Moja galeria
    Nie neguję, choć jak kupowałem do Olka to musiałem sporo czekać. A korpus był przygotowany stricte do Olka (oprogramowanie), ponieważ jak kupiłem E-30 i można było włączyć opcję "R" (remote control) to trzeba było zrobić aktualizację oprogramowania (kabel USB do komputera i wgranie łatki do firmware).
    Stopka była Olkowa. Znaczy jest, bo nadal mam i czasem używam z mikro
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Podobne wątki

  1. lampa YN-560 pod pentaxa a m3/4
    By hellbike in forum System micro 4/3
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 30.07.12, 22:27
  2. Konkurs Pentaxa
    By Oleryk in forum Konkursy fotograficzne
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 15.01.08, 13:04
  3. Pro szklarnia pentaxa
    By cra3y in forum Pozostali producenci
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 7.12.06, 17:45

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.