Dobre, dobre z tą gumką. A czy przy obiektywie xx-700 też się sprawdzi ?
![]()
Dobre, dobre z tą gumką. A czy przy obiektywie xx-700 też się sprawdzi ?
![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Pozdrawiam, Darek
No tak, najlepsze rozwiazania sa najprostszeNie wpadlabym na to
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 31.05.08 o 12:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
W Sigmie już się przyzwyczaiłem, a 50-200 jeszcze mi się "nierozkalibrował".
Oba sprawują się bardzo dobrze - a co tam niech się wysuwa! W dół jakoś nie kadruję, ale w górę - trochę mnie to na początku irytowało.
Pozdrówka.
Cześć.
Oto sposób na wysuwające się samoczynnie obiektywy. Dotyczy kitów i nie tylko. Nie wyobrażam sobie aparatu zgumką od słoika. Gumka i owszem tylko inaczej.
Zrób jak poniżej.
Wytnij pierscionek szerokości ok 5-7mm z dętki od roweru. Najlepiej czarnej aby była mało widoczna. Wycięty pierscień w wypadku Zuiko ED 40-150 naciąg na obiektyw na tylny pierścień z czerwoną kropką. Tak założony pierścień dosuń do gumowanego pierscienia ustawającego ogniskową. Możesz nawet nasunąć go lekko na pieścień ustawiający regulując jego opór. Nie nasuwaj na pierścień gumowy. Teraz możesz dowolnie wyregulować siłę potrzebną do ustawiania ogniskowej. I po kłopocie.
Ciekawy sposób sam to wydumałeś?Wytnij pierscionek szerokości ok 5-7mm z dętki od roweru. Najlepiej czarnej aby była mało widoczna. Wycięty pierscień w wypadku Zuiko ED 40-150 naciąg na obiektyw na tylny pierścień z czerwoną kropką. Tak założony pierścień dosuń do gumowanego pierscienia ustawającego ogniskową. Możesz nawet nasunąć go lekko na pieścień ustawiający regulując jego opór. Nie nasuwaj na pierścień gumowy. Teraz możesz dowolnie wyregulować siłę potrzebną do ustawiania ogniskowej. I po kłopocie.
Jakaś dziwna cisza tak poza tym, czyżby wszyscy testowali nowe zastosowanie gumek...
Dla mnie bomba - dzięki.
Ostatnio jak mi się niepostrzerzenie rozjechał 40-150 z osłoną to zawstydzony go skręcałem czym prędzej....
Czułem się jakoś tak jakby mnie wszyscy o jakieś kompleksy podejrzewali.
Swoją droga 40-150 ok, ale 50-200 też nie ma pstryczka blokady?
Chińczycy je już tanio sprzedają...
Cieszy mnie to że może pomoglem kilku osobom. Jednak nieopatrznie wspomnialem tę gumkę od słoików.
Dlaczego nieopatrznie?
Mój "sposób" był raczej żartem. Fakt, że jest skuteczny ale sam bym tak nie wyszedł na miasto
Natomiast Twoja porada jest całkiem sensowna![]()
świetny sposób dzieki wielkie!!