cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
@Bodzip nie będę bronił jak niepodległości tego co wstawiłem. Bo to taki "skrót myślowy"z tego co zostało w tym JPGu.
W RAWie da się zrobić dużo więcej. Kolega nasz, wcisnął chyba dwie albo trzy maski w to foto, pozmieniał WB i teraz jest już po ptokach.
Przy globalnej zmianie zawsze wyjdzie jakiś "kwiatek".
Ja ustawiłem WB na murku 128, 128, 128.
I powinieneś tam mieć szarość. Jak nie masz, to albo sztuczne oświetlenie zmienia kolory. Poczekaj do jutra i zobacz w dzień. Albo masz "poleciany" monitor.
Albo ja mam "poleciane " wszystko.![]()
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
@paparapa - co racja to racja. Murek mam szary, ale "całość" mi nie leży. Tu trzeba by maskami przywrócić to co się gryzie. No ale nie ma rawa![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Kolegę poniosło troszeczkę.
Może kiedyś wrzuci RAWa to zobaczymy co poprawił.
Ja stawiam na dwie lub trzy maski.... Bo dwie widzę raczej na pewno.
Ale może się zdziwię.....
Zdecydowanie
Przyjmuję kadrowanie, prostowanie... Bodzip'a. Choć i tak szczątkowy kosz został, a chyba chodziło o to by tego elementu nie było. By zachować proporcję trzeba by uciąć latarnię, ale ok.
Natomiast ta wersja zupełne do mnie nie przemawia. Pomijam kolorystykę, każdy widzi. Kadrowanie sprawiło, że to już zupełnie inne zdjęcie.
"Jeszcze sobie pozwolę zauważyć, że za dużo jest w tym zdjęciu tego nieszczęsnego murka..." -
tu stał się jeszcze bardziej dominujący, z tymi siedziskami jak skrzynki po ziemniakach (tak u mnie też są, ale nie w pierwszym planie i zdecydowanie mniej kłują w oczy)
" ...ważne rzeczy jak lampy i domy wcisnąłeś w prawy górny róg zdjęcia właściwie na siłę..."
tu to co dla mnie ważne, czyli sam deptaki poszedł w zapomnienie, a pokazały się blichtrowe gwiazdki (które nie w nadmiarze mogą jednak coś dodać) i ciemne, zamglone chałupcie. Deptak miał zachęcać, pokazać się w "okolicznościach", prowadzić na spacer, w góry, na wschód, nad rzeką, odetchnąć przestrzenią.
Wydaje mi się, że przyświecają nam zupełnie inne cele. Pewnie można inaczej chwycić to o czym mówię. Zapewne zrobiłbyś to o wiele lepiej - spoglądając na Twoje foto. Tu jednak, moim zdaniem, mamy inny temat na dwóch podobnych zdjęciach.
pozdrawia Paweł
Ol. E-PL5 + OMD EM5 mark II
OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6 + Lumx 25mm f/1,7
moje foto na Instagramie
moje foto na tym forum czyli różności
Ależ jak najbardziej masz prawo do swojego zdania. W końcu to Twoje obrazki.
Tylko przyjrzyj się swojemu zdjęciu i powiedz co ono przedstawia? Co chciałeś nam pokazać?
Z racji tego, że każdy widzi w zdjęciu co chce widzieć...
...Ja widzę na nim przede wszystkim obskurny murek z przyległym chodnikiem, zajmujący prawie 1/3 kadru.
Mamy jeszcze zamgloną rzekę zlewającą się w nicości z niebem.
To co najciekawsze, czyli linia latarni ulicznych wraz z chodnikiem stanowiąca idealny "kręgosłup" tego obrazu, został źle umieszczony w kadrze i na dodatek dopchnięty kolanem,
aby przypadkiem na pewno się zmieścił.
Z jednej strony kadru dziewicze przestrzenie, z drugiej strony chaotyczne zagęszczenia prawie jak u kolegi w NYorku, Nie buduje to wrażenia harmonii, spokoju czy relaksu. Wręcz przeciwnie wywołuje to napięcie.
I wszystko to podane w sosie dziwnego niebieskiego zafarbu.... Niam niam.
Chwytasz się za dość trudne zdjęcia i mz za bardzo kombinujesz.
Może dobrym sposobem na ominiecie raf przy takich zdjęciach, jest wyłączenie automatycznego WB.
Dość często automat tak ustawia kolory, że potem trudno się połapać w tym wszystkim.
Cierpliwości życzę.
Był zlot w Janowcu - to po drugiej stronie Wisły...
Ten... taki kadr mają prawie wszyscy forumowicze. Złaziliśmy Kazimierz i Janowiec wzdłuż i wszerz.
===edit===
Dodam jeszcze zrzut ekranowy pokazujący jak program wygrywa piony i poziomy. Można ustawić tylko piony, tylko poziomy lub oba parametry razem.
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 10.05.23 o 14:57
zawsze ręcznie ustawiam balans i jak już wcześniej pisałem, staram się na zdjęciu najwierniej oddać to co widzę, i to co mnie zatrzymało
przyjemności
p.s. było więcej odp. ale zrezygnowałem
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tak, Janowiec wart grzechu, Kazimierz jawił mi się bardzo zaniedbany, szczególnie rynek.
===edit===
wszystko się zgadza
miałem DarkTable'a, teraz Capture One i Lightroom, i jest różnica. Capture pięknie wykrywa mi obiektywy, Lgh nie bardzo, nie ma w bazie.
Gdy coś mi jednak nie pasuje - powiększam zdjęcie i dosuwam to prawej lub lewej krawędzi dla pionów i analogicznie dla poziomu.
pozdrawia Paweł
Ol. E-PL5 + OMD EM5 mark II
OL.M.Zuiko 14-42 f/3,5-5,6 + M.Zuiko 40-150 f/4-5,6 + Lumx 25mm f/1,7
moje foto na Instagramie
moje foto na tym forum czyli różności
No nie wierzę @Bodzip. Wszyscy tak samo kadrowali zdjęcie i robili je z tego jedynego miejsca? Pewnie jest tam wbity w chodnik mosiężny ćwiek ze strzałką i napisem PhotoPoint .
Coraz więcej takich rekwizytów pojawia się w świecie dzikiego zachodu. Aby nie przegapić kultowego miejsca.
Podziwiam Twoja cierpliwość do DT. Leży mi to to na dysku i się kurzy. A jak próbuję coś na nim zrobić... to się dzieje.
Co to znaczy ręcznie ustawiam WB ?
Gratuluję pamięci do kolorów i chciałbym umieć tak samo. Gdy rano robię zdjęcia, to już wieczorem nie za bardzo pamiętam jaki miały kolor poranne chmury.
Proponuję mały eksperyment. Wybierz sobie jakieś zdjęcie i obrób je. Po czym zresetuj ustawienia korekt . Zrób tą czynność kilka razy. Raz wieczorem, raz w dzień.
Nie porównuj ich podczas tego eksperymentu. Dla utrudnienia możesz edytować fotki w różnych programach.
Na koniec wgraj wszystko do jednego katalogu i obejrzyj co narobiłeś Jeśli faktycznie masz umiejętność zapamiętywania kolorów, to wszystkie powinny być w miarę podobne.
Jeszcze nawiązując do kolorów... Nie widziałem niebieskiej trawy i mgły . Takie rzeczy zdarzają się jak popełni się błędy w edycji.
Mgła i chmury w cieniu bez kolorowego podświetlenia, mają taką magiczną właściwość, że są postrzegane jako białe albo szare. I raczej tego nie zmienisz.
Czyli jednak czarna lista.
Przedstawiłem swój pkt. widzenia, a Ty nawet nie próbowałeś bronić swojego. Tak bez argumentów i dyskusji.
To nie programy robią zdjęcia, tylko operator.
Programy są łatwiejsze albo trudniejsze do ogarnięcia.... I bardo trudne. Takie specjalnie "uszyte" dla Bogdana.
Najlepszego.